Nyheter.

2021-05-26 11:25
Bild: Anders Wiklund/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Hjärnblödning avfärdades som ”kulturell svimning” – nu döms regionen

Mannen hade en hjärnblödning och avled senare. Men sjuksköterskan sa att han ”spelade medvetslös” eftersom han hade sudanskt ursprung.

Nu har domen kommit i fallet i tingsrätten – så blev utslaget.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ambulanssjuksköterskans bedömning var hård: göteborgaren ”spelar medvetslös”, är inte så sjuk, och det handlar om en ”kulturell svimning”. Väl på sjukhuset fick patienten vänta i 90 minuter eftersom han inte ansågs prioriterad. På grund av det tog det lång tid innan man upptäckte att det var en hjärnblödning, som kommit av att mannen krockat med en annan spelare under en fotbllsmatch.

Till följd av den sena upptäckten av skadan vårdades han på sjukhus under lång tid för svåra neurologiska skador. Mannen, själv läkare och med ursprung i Sudan, avled senare i sviterna av en lunginflammation.

Fallet inträffade hösten 2017 och fick massiv medial uppmärksamhet. Två år senare, 2019, lämnade Diskrimineringsombudsmannen, DO, in en stämning där man ansåg att region Västra Götaland ska betala 600 000 kronor till dödsboet.

Och idag kom domen. Västra Götalandsregionen ska betala diskrimineringsersättning på 80 000 kronor plus ränta. Änkan till mannen får 30 000 kronor plus ränta, i diskrimineringsersättning. Dessutom ska regionen stå för alla rättegångskostnader.

– Det här är en viktig framgång och en viktig påminnelse om att det finns diskriminering inom vården, säger Martin Mörk på DO, som företrätt änkan.
 
Det blev mindre pengar än ni begärt. Kommer ni att överklaga?

– Det kan jag inte säga. Vi ska överlägga med änkan och sedan får vi se om regionen överklagar. Men det viktiga har inte varit pengarna, utan att få bevisat i rätten att det var diskriminering. Något regionen har förnekat trots bevisningen som har funnits i form av journalanteckningar och sjukhusets egna utredning