Nyheter.

2018-06-07 08:30
Mölndals sjukhus permanentar försöket med kortare arbetsdags på operationsavdelningen.  Bild: Västra götaland
Mölndals sjukhus permanentar försöket med kortare arbetsdags på operationsavdelningen. 

Här införs sex timmars arbetsdag permanent

På Mölndals sjukhus beslutade man i mars att permanenta försöket med kortare arbetsdag på operationsavdelningen, detta trots ökade kostnader. Vinsterna i ökad produktion överväger.

Det omtalade försöket med sex timmars arbetsdag på kommunala äldreboendet Svartedalen avslutades efter två år, och ser inte ut att återuppstå.

Men på Sahlgrenska universitetssjukhuset har man gått en annan väg, och i stället valt att permanenta försöket med kortare arbetsdag på ortopeden vid Mölndals sjukhus.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Vilka var huvudanledningarna till att man valde att permanenta försöket?

–  När projektet utvärderades såg vi flera positiva effekter. Produktionen ökade, sjuk­skrivningarna gick ner, vi fick lättare att rekrytera personal och såg en ökad nöjdhet över arbetssituationen hos personalen, säger Anders Hyltander, områdeschef på ortopedin SU.

Det handlar nästan om sex timmars arbetsdag; de operations- och narkossjuksköterskor som jobbar inne i operationssalen arbetar 30 timmar per vecka, men har utöver det två timmar per vecka för kompetensutveckling.

Bakgrunden till försöket var bekymmer med rekrytering, stor personalomsättning och höga sjukskrivningstal.

– Dessutom hade vi ett tydligt krav på oss om ökad produktion, säger Anders Hyltander.

Samtliga dessa bekymmer har alltså kunnat åtgärdas genom att införa sextimmarsdag.

På minussidan ligger den ökade kostnaden på mellan tio och tolv miljoner årligen.

Med sex timmars arbetsdag har man kunnat fördela personalen i två skift, och därmed kunnat hålla operationssalen igång längre tid per dag.

– Det är viktigt att utnyttja den resurs en operationsavdelning är fullt ut. Den ökade produktionen vi uppnått är en positiv effekt, men den ökade kostnaden är samtidigt ett bekymmer. Vi arbetar med att få ekonomin att gå ihop, säger Anders Hyltander.

Tror du att sex timmars arbetsdag skulle kunna införas på bredare front?

– Vi har väldigt speciella förutsättningar på en operationsavdelning där det här fungerar, men med tanke på kostnaden har jag så här långt inte sett några indikationer på att det skulle kunna breddinföras, säger Anders Hyltander.

Beslutet om både försök och permanentande av sex timmars arbetsdag på ortopeden togs av SU:s ledning, och godkändes sedan av styrelsen.

– I det här fallet har det inte varit en politiskt driven fråga alls, säger Anders Hyltander.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Relaterade artiklar