Nyheter.

2018-08-03 18:30
Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) har  rört upp en storm bland de rödgrönrosa partierna.
Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) har rört upp en storm bland de rödgrönrosa partierna.
Puffetikett
ETC Göteborg

Göteborgs rödgrönrosa partier i konflikt

Det stormar bland de rödgröna partierna en månad innan valet. ETC Göteborg frågar två tunga socialdemokrater vad det kan innebära.

Ann-Sofie Hermansson (S) har under de senaste veckorna drabbat samman med koalitionskollegor i hetsiga diskussioner om både extremism och identitetspolitik. Det hårda tonläget riskerar att äventyra framtida rödgröna samarbeten i Göteborg, säger statsvetaren Ulf Bjereld.

– Den här typen av bråk undergräver deras trovärdighet, kommer de klara av att styra tillsammans när de mitt under valrörelsen växlar så starka ord?


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Med bara en månad kvar till valet har kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) rört upp en storm bland de rödgrönrosa partierna.
De senaste veckorna har hon anklagat både Vänsterpartiet och Miljöpartiet för samröre med extremister och på sin blogg riktat ännu en känga mot både dem och Feministiskt initiativ för den identitetspolitik som hon anser att de alla bedriver. Sedan dess har svallvågorna mellan de rödgrönrosa fortsatt att gå höga på debattsidor så väl som på sociala medier.

Kan försvåra samarbete

Det uppskruvade tonläget riskerar att försvåra det praktiska samarbetet mellan de rödgröna framöver, anser statsvetaren Ulf Bjereld som även är förbundsordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet.

– Det kan äventyra samarbetet på två sätt, skulle jag säga. För det första undergräver den här typen av bråk deras trovärdighet, kommer de klara av att styra tillsammans när de mitt under valrörelsen växlar så starka ord? Det andra är att det här är saker som många av de inblandade tar på stort allvar och det är därför de blir så fruktansvärt arga. Det uppfattas som väldigt viktiga frågor så det är inte så att de efter valdagen kommer lägga dem åt sidan och säga att de är vänner.

Samtidigt är det inte säkert att det kommer påverka vad väljare väl gör på valdagen, säger Ulf Bjereld. Han tror inte heller att Ann-Sofie Hermanssons utspel bottnar i någon särskild valstrategi.

– Jag tror inte det ligger till grund för bråket, men det är klart att socialdemokraterna i Göteborg givet de politiska opinionsmätningarna sneglar på möjligheten till blocköverskridande samarbete. Det som utlöst det hela är ju att Ann-Sofie Hermansson blåst till strid mot vad hon kallar extremismen och gjort det på ett sätt som gör att hon drabbar samman med koalitionspartners. Om det var meningen eller om hon inte förstod hur stark reaktionen skulle bli vet jag inte.

”Saknar ekonomisk politik”

Daniel Suhonen, socialdemokratisk debattör och chef för tankesmedjan Katalys, håller med Ann-Sofie Hermansson om att identitetspolitik förtjänar att kritiseras.

– Grundproblemet för vänstern är att man under lång tid har saknat en ekonomisk politik som i någon mening kan kallas demokratiskt socialistisk, som sätter människor i arbete, expanderar välfärdsstaten, minskar ojämlikheten och gör något åt de reella problemen. Det måste social-demokratin ta stort ansvar för. I frånvaron av politiska alternativ tror jag identitetspolitik i någon mening har fått fånga upp många av den radikala vänsterns drömmar och förhoppningar.

Samtidigt understryker han att vänsterpolitik måste vara emot rasism och kvinnoförtryck. Men enligt honom har det han kallar för kulturella frågor fått för stort utrymme till nackdel för ekonomiska frågor.

”En återvändsgränd”

Men framförallt är det en återvändsgränd att angripa identitetspolitik på det sätt som Ann-Sofie Hermansson nu gör, anser Daniel Suhonen.

– Jag tror man ska inspireras av Bernie Sanders och Jeremy Corbyn,
de klarar båda de här sakerna utan att skapa motsättningar mellan fördelningsfrågor och en ung vänster som är besjälad av identitetspolitik. Det är dumheter på alla sidor här, men jag själv som har ägnat mig mycket åt diskussionen kring identitetspolitik, tycker att det inte finns något att vinna. Det blir en debatt om debatten, varför ska vi prata om det här istället för att göra det vi vill se?

Han tror inte att att den pågående konflikten i slutändan kommer påverka partiernas förmåga till samarbete. Däremot tycker han att vänsterns kritik istället borde rikta sig mot borgerlig politik.

– Det de socialdemokrater som deltar i den här debatten borde fundera på är att kritisera identitetspolitik också är ett sätt att föra identitetspolitik. Om ens värld består av att debattera identitetspolitik blir det till slut ens egen identitet.

Läs vidare på nästa sida: Detta har hänt:

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter