Nyheter.

2019-05-09 07:52
  • NMR blev färre än de trott i tåget i Kungälv under 1 maj – men utnämner ändå samlingen till en ”succé”. Bild: Sanna Arbman Hansing
    NMR blev färre än de trott i tåget i Kungälv under 1 maj – men utnämner ändå samlingen till en ”succé”.
  • Polisen slog en järnring kring NMR under demonstrationen i Kungälv 1 maj. Nu tror extremismforskaren Christer Mattsson att den nazistiska organisationen kan komma att splittras. Bild: Annelie Moran
    Polisen slog en järnring kring NMR under demonstrationen i Kungälv 1 maj. Nu tror extremismforskaren Christer Mattsson att den nazistiska organisationen kan komma att splittras.
Puffetikett
ETC Göteborg

Forskaren: ”Det kommer bli svettigt för NMR”

Nordiska motståndsrörelsens demonstration blev mindre än de hoppats på. Forskaren Christer Mattsson tror att det nu kan bli svårt för nazisterna att hålla ihop organisationen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Om de inte lyckas få dit folk nu så tror jag att det blir ett stort problem för dem att överhuvudtaget hålla uppe energin i rörelsen.” Så sa Christer Mattsson, Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, till ETC Göteborg i februari då Nordiska motståndsrörelsen precis sökt tillstånd för att demonstrera i Kungälv 1 maj. Därefter fick de grönt ljus, men polisen kortade färdvägen och tiden de fick lov att demonstrera på orten och samlade 250 personer.

De sökte också tillstånd i Ludvika och Fagersta. Till Ludvikatåget kom mellan 100 och 150 personer, enligt polisens uppskattning, i Fagersta blev demonstrationen inställd. Med andra ord handlade det i slutändan om lite över 350 nazister som tågade genom två tätorter med lite över 14 000 respektive närmare 23 000 invånare. Men marscherna har bevakats av medier både på riksplan och lokalt. Polisinsatsen – som ännu inte är avslutad – har varit massiv och flera etablerade partier styrde om sitt 1 maj-firande för att visa sitt motstånd.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

”Största politiska mötet”

En av NMR:s talare i Kungälv kallade samlingen för ”det största politiska mötet i Kungälv i modern tid” och på sin hemsida kallar de demonstrationerna för ”stora politiska succéer för folkrörelsen”.

Så lyckades de?

– Nej, det tycker jag inte man kan säga. De får viss energi av att det var lite stökigt i Kungälv och det kan de bygga en berättelse kring. Det håller de på med på sin hemsida. Men överlag skulle jag nog säga att det inte blev så bra som de hoppats. De blev inte så många, de hade räknat med att vara fler, säger Christer Mattsson, som forskar om bland annat extremism och rasism.

På NMR:s egen hemsida handlar det inte om antal eller genomslag, utan om hur organisationen blivit offer för polis och motdemonstranter.

Vad betyder den uppmärksamhet de får från medier och polis?

– Det är klart att de behöver medieuppmärksamhet. Men man ska beakta att nazistiska grupperingar är inte att jämföra med andra grupper som demonstrerar. Det är inte bara storleken som är avgörande, det är dels den nazistiska historien och den provokation som det är. Sen är det också att det här är miljöer som utgör, inte ett hot mot demokratin, men ett hot mot lokaldemokrati och enskilda individer, säger Christer Mattsson.

Ska analysera bildmaterial

Erik Nord, polischef i Storgöteborg, sa innan 1 maj i år till ETC Göteborg att polisen skulle ingripa även mot subtilare signaler på hets mot folkgrupp, som hur organisationens medlemmar marscherade. Poliserna på plats fick dock fokusera på annat, men fler misstänkta kan komma att pekas ut med hjälp av bildmaterial i efterhand.

– Om man går in och griper människor för ganska ringa brott under en pågående demonstration, då det är uppjagad stämning, finns det alltid en risk att det eskalerar, säger Christer Mattsson.

Kommer inte söka fler tillstånd

NMR skriver också på sin hemsida att de hädanefter, eller så länge som Erik Nord förblir polischef i Storgöteborg, inte kommer att söka några ytterligare tillstånd. Organisationen har utfört otillåtna aktioner både före och efter den uppmärksammande demonstrationen i samband med bokmässan i september 2017. Exempelvis bara cirka en månad efteråt vecklade de upp sina flaggor på Avenyn och började dela ut flygblad.

Christer Mattsson förklarar att nationalsocialismen har funnits i Sverige i 90 år i fragmenterad form och att det sannolikt är åt det hållet NMR är på väg. Ett ytterligare tecken, utöver antalet i 1 maj-tågen, är att organisationen tigger pengar av sina anhängare mer frekvent än tidigare.

– Det är ganska unikt att Nordiska motståndsrörelsen har varit så dominerande de senaste åren och har hållit ihop. Men det ser ut som att det kommer att återgå till mer traditionella mönster med fler aktörer och smågrupper. För den nationalsocialistiska närvaron i Sverige betyder det inte särskilt mycket. Men det kommer bli svettigt för NMR.