Nyheter.

2019-04-16 08:20
Familjebostäders hyresgäster på Grevegårdsvägen fick börja använda den kritiserade tekniken, med kallvatten och utan tvättmedel, i början av december. Bild: Annelie Moran
Familjebostäders hyresgäster på Grevegårdsvägen fick börja använda den kritiserade tekniken, med kallvatten och utan tvättmedel, i början av december.
Puffetikett
ETC Göteborg

Efter granskningen: Vill ha tvätteffekten bevisad

I januari kunde ETC Göteborg berätta om en hårt kritiserad tvätteknik som Familjebostäder installerat i tvättstugor till flera hundra hyresgäster. Nu ställer Energimyndigheten, som betalat ut cirka 2,9 miljoner i bidrag, krav på nya bevis på tvätteffekten

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I januari granskade ETC Göteborg Familjebostäders satsning på tvätteknik med avjoniserat vatten. Den skulle göra tvätten lika ren som vanligt, men utan tvättmedel och med kallt vatten. Cirka 550 hyresgäster på Grevegårdsvägen kommer, när alla hus står klara på de berörda gårdarna, att ha de nya tvättmaskinerna som enda alternativ i de allmänna tvättstugorna.

Men tekniken saknar vetenskaplig grund, enligt de starkt kritiska forskare vi talade med och ytterligare några som skrev under ett brev till Energimyndigheten. Myndigheten hade då gett cirka 2,9 miljoner kronor i bidrag till upphovsmakarna och ytterligare en ansökan om mer pengar låg på företagets bord. Men nu har myndigheten ställt kravet att effektiviteten måste testas igen innan det kan bli tal om mer pengar. De tidigare testerna är från 2014.

– Sedan detta test gjordes har tvättmetoden vidareutvecklats under fem år. Kopplat till bolagets senaste projektansökan gjorde Energimyndigheten därför en förfrågan om ytterligare tester utförda av ackrediterat testinstitut, meddelar Emilia Darsell, affärsutvecklare på myndigheten.

Efter kravet beslutade sig företaget bakom tekniken, Swatab, att dra tillbaka sin ansökan om pengar.

Hur kommer det sig att ni drar tillbaka ansökan?

– Myndigheten vill ha ett ackrediterat test att bilägga ansökan vilket vi inte klarar inom handläggningstiden, svarar företagets vd Mats Marklund.

Han anser att myndighetens krav är rimligt och förklarar att de just nu letar efter ett testlab för att utföra testerna så snart som möjligt. Det handlar om samma test som tidigare, utfört på samma sätt.

Varför behövs det?

– Swerea/RISE var och är inte ackrediterade för detta test.

Forskarna vittnade om att det inte finns någon vetenskaplig grund till att påstå att avjoniserat vatten har renande egenskaper som vanligt vatten saknar – det vill säga att det filter som företaget tar betalt för är meningslöst. Det pilotprojekt på ett antal äldreboenden i Kristinehamn, som företaget beskrev som en succé, skulle avslutas. ETC Göteborg var i kontakt med chefer på flera boenden och bilden var samstämmig: det fanns fläckar kvar, det luktade och textilier blev förstörda.

– När kunderna fick tillbaka tvätten var de missnöjda. Det var inte rent och luktade inte rent. Vi fick till oss att vi skulle använda Vanish men kläderna blev ändå inte rena, sa Sonja Spirovska, enhetschef på boendet Fjällbacka 1 i Kristianstad.

Skulle utvärdera

Familjebostäder berättade i januari, cirka en månad efter att tekniken införts, att de skulle utvärdera satsningen. Anna Hultsbo meddelar via mejl att utvärderingarna ännu inte är klara och att de fortsätter använda tekniken.

– Eftersom vi har valt att jobba innovativt så kan det behöva justeras eller kompletteras efterhand men innan våra utvärderingar är klara så beslutar vi ingenting, inte heller att lösningar är permanenta, skriver hon.

Hon tillägger att när resultaten är klara kommer de att kommunicera dem till sina hyresgäster och kommer då att kunna svara på hur de ska gå vidare med tekniken.

Hyresgästföreningens representant och styrelsemedlem i området avböjer att diskutera hur han och föreningens medlemmar upplever att tekniken fungerar.