Mötet.

2020-01-07 08:45
Bild: Sao-Mai Dau
Puffetikett
ETC Göteborg

”Det har varit ett turbulent år”

I nio månader har han hoppat in som kommunalråd för Centerpartiet och därmed varit Göteborgs yngsta kommunalråd någonsin. När Naod Habtemichael nu lämnar kommunstyrelsen bakom sig för den här gången är det med många nya erfarenheter i bagaget.

”Det har varit ett turbulent år eftersom det har varit splittrat i kommunfullmäktige. Men det har varit extremt lärorikt och kul.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är dagen före nyårsafton och helt tomt innanför rådhusets träpanelklädda väggar. Naod Habtemichael städar ur det kontor som varit hans under de senaste nio månaderna då han ersatt Centerpartiets ordinarie kommunalråd, Emmyly Bönfors, under hennes föräldraledighet. Men efter årsskiftet återgår han till studierna. Han siktar på att bygga ihop en egen kandidatexamen i nationalekonomi, men den kommande terminen är det praktisk filosofi som står på schemat.

Med sina 24 år har Naod Habtemichael varit Göteborgs yngsta kommunalråd hittills och han är stolt över de månader han ägnat sig åt kommunpolitiken.

– Stolt, men inte nöjd. Det är flera år kvar av mandatperioden, det finns mer att göra, säger han om det nuvarande alliansstyret.

Annorlunda från insidan

Förra hösten blev en borgerlig ledning verklighet i Göteborg för första gången på 24 år och centern fick efter många år återigen plats i kommunfullmäktige. Naod Habtemichael har själv alltså varit nyast bland mycket annat nytt. Trots att han redan har följt kommunpolitiken i några år tycker han att det är annorlunda att uppleva den från insidan. Men han har fått bra stöd av de andra allianspolitikerna, berättar han.

– Det har varit ett turbulent år eftersom det har varit splittrat i kommunfullmäktige. Men det har varit extremt lärorikt och kul.

Hushålla med skattemedel

Bland de saker som Naod Habtemichael har varit med och drivit igenom finns bland annat den nedskärningsbudget som gäller under det kommande året. Likt sina allianskollegor menar han att stadens kostnader måste hållas nere.

Politikers roll är att sätta begränsningar och hushålla med skattemedel, anser han. Om det för att få välfärden att gå runt står mellan att höja skatten eller minska kostnader väljer han det senare. En skattehöjning skulle framförallt drabba låginkomsttagare, menar Naod Habtemichael.

Drabbas inte de också hårdast av nedskärningar i välfärden?

– Med mer pengar i plånboken kan folk själva välja att spendera dem på bästa sätt.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Frihetlig

Naod Habtemichael beskriver sig som frihetligt sinnad. Individen ska bestämma så mycket som möjligt och han är en stark förespråkare av marknadsekonomi. Under uppväxten i Backa delade hans vänner inte samma samhällsintresse och hans föräldrar är snarare åt det rödgröna hållet, så sina egna politiska åsikter har han läst sig till. Däremot har han fått med sig föräldrarnas beslutsamhet.

När han ville engagera sig politiskt under gymnasietiden stod valet mellan Liberalerna och Centerpartiet. Bland annat miljöintresset gjorde att det senare vägde över och han har inte ångrat sig.

– Jag fick ett varmt välkomnande, det har varit mycket peppande, berättar han.

”Stort engagemang”

En av höjdpunkterna de senaste nio månaderna har varit att träffa människor som demonstrerat för klimatet, tycker Naod Habtemichael.

– Jag har fått möjlighet att snacka med så många personer och ta in deras åsikter. Det värmer med ett så stort engagemang, säger han.

Men när kommunfullmäktige i vinter skulle ta ställning till medborgarförslaget om att utlysa ett klimatnödläge röstade han nej. Hade förslaget gått igenom hade det varit en symbolhandling, något som politiker inte borde syssla med, anser Naod Habtemichael.

– Jag tror att de flesta håller med om att det är ett nödläge. Men som politiker ska vi ställas till svars för de mål vi satt upp i exempelvis Parisavtalet.

Det är näringslivet som sitter på de tekniska lösningarna på klimatkrisen, men politiker som har det största ansvaret att skapa rätt förutsättningar, framförallt genom lagstiftning, menar han.

Vill ha paus

Trots att tiden som kommunalråd är över för den här gången är Naod Habtemichael i allra högsta grad fortsatt politiskt engagerad. Han är ordförande för Centerstudenter och ingår därmed även i moderpartiets styrelse. Men kommunstyrelsen kommer han inte satsa på igen inom den närmaste tiden.

– Jag tar det som det kommer. Det har varit en erfarenhet. Jag är inte främmande för att ge mig in i politiken framöver, men jag kommer nog vilja ha en paus emellan för att vidga perspektiven.

Naod Habtemichael

Ålder: 24

Familj: Föräldrar och två systrar

Bor: På Hisingen

Förebild: Martin Luther King

Intressen: Läsa, titta på fotboll (håller på blåvitt)

Läser just nu: Vilhelm Moberg-biografin Mannen i skogen