Nyheter.

2017-11-14 05:00
Malin Bäckström med tioåriga Savannah visar lekplatsen på gården. Allt som finns är en ensam rutschkana där brädorna i trappan upp är på väg att förmultna och rostiga spikhuvuden sticker upp. Foto: Martin Spaak
Malin Bäckström med tioåriga Savannah visar lekplatsen på gården. Allt som finns är en ensam rutschkana där brädorna i trappan upp är på väg att förmultna och rostiga spikhuvuden sticker upp.

”De ska inte få sätta klorna i Rannebergen”

Victoria Park borde inte få ta över allmännyttiga lägenheter i Rannebergen. Det menar Malin Bäckström och Sandra Oscarsson, som bor i företagets fastigheter i Lövgärdet.

– De behandlar oss hyresgäster respektlöst, säger Sandra Oscarsson.

Köket är fortfarande skinande nytt. Det har gått ungefär ett år sedan Sandra Oscarsson lämnade lägenheten i grannhuset där hon bott i många år, och flyttade in i den nyrenoverade trean på Vaniljgatan i Lövgärdet tillsammans med sönerna Elias, elva, och Alexander, åtta.

Sandra Oscarsson vill inte se att hennes hyresvärd Victoria Park köper kommunägda Bostadsbolagets bostäder i Rannebergen. Foto: Martin Spaak
Sandra Oscarsson vill inte se att hennes hyresvärd Victoria Park köper kommunägda Bostadsbolagets bostäder i Rannebergen.

Hyran blev högre, 3 000 kronor mer i månaden, men det fick det vara värt. Det skulle bli skönt att slippa de gamla plastmattorna och få en fräsch lägenhet med parkett, tvättmaskin och torktumlare.

– Men renoveringen är inte ordentligt utförd. Det är samma gamla fönster, och de har inte tätat listerna så det kommer in både småkryp och kyla, säger Sandra Oscarsson och fortsätter:

– Det var svinkallt här i vintras.

Tomt utrymme i stället för skåp

Den som tittar närmare på det nya köket noterar snart en annan detalj: Det är snålt med köksskåp, och för ett hushåll på tre personer blir det svårt att få plats med allt.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Här finns inte plats för både porslin och torrvaror. Det är tur att jag har ett vitrinskåp i vardagsrummet, säger Sandra Oscarsson.

Inte så att det saknas plats för fler skåp. Mellan kyl och frys och nästa vägg har inredarna lämnat ett tomt utrymme, nästan perfekt för ett par, tre rejäla högskåp.

– Jag har sagt till om det, men de säger att jag får köpa egna i så fall, säger Sandra Oscarsson.

Även badrummet är nytt och fräscht, men av någon anledning står toalettstolen så nära badrumsskåpet att det inte går att sitta ordentligt.

– Den här arkitekten skulle jag vilja prata med, säger Sandra Oscarsson och himlar med ögonen.

Året i den nya lägenheten har kantats av mer strul och lång väntan på respons från hyresvärden. Fläkten hade fel kolfilter, och det nya kylskåpet var så kallt att grönsaker och mejerivaror frös.

– Jag ringde och klagade, men det tog flera månader innan de ens kom och tittade på kylskåpet, säger Sandra Oscarsson.

Till slut byttes en komponent ut, men kylskåpet var fortfarande för kallt. När ETC Göteborg träffar Sandra Oscarsson har hon äntligen, ett år efter inflyttningen, fått ett nytt.

– Det är inte vettigt att det ska ta sådan tid, säger hon.    

”Behandlar oss respektlöst”

Som ETC Göteborg tidigare rapporterat förhandlar Sandra Oscarssons hyresvärd Victoria Park om att köpa 289 av kommunägda Bostadsbolagets lägenheter i Rannebergen. I gengäld får kommunen köpa en bit byggbar mark som Victoria Park äger i Lövgärdet.

Det är en dålig idé, tycker Sandra Oscarsson.

– De behandlar oss hyresgäster respektlöst, säger hon.

Och hon får medhåll av Malin Bäckström, som tillsammans med dottern Savannah bor i en orenoverad trea i huset intill.

– De ska inte få sätta klorna i Rannebergen. Det är jättefint där, men det skulle bli förstört om Victoria Park tog över, säger Malin Bäckström.

Hon har bott på Vaniljgatan i 15 år och sett fastighetsägare komma och gå. Diligentia sålde till CLS som sålde till Stena som sålde till Victoria Park. Och Victoria Park är de klart sämsta, säger hon.

– För det första får man knappt tag på dem, de svarar inte i telefon. Och när man till slut lyckas säga till så händer ingenting, säger Malin Bäckström.

Lägenheten är hon i stort sett nöjd med – bortsett från att ena sovrummet just nu drabbats av vägglöss, och att hon tvingas betala för en ny fläkt hon inte ville ha och en fiberkabel hon inte använder. Malin Bäckströms klagomål gäller främst skötseln av fastigheten i stort.

– När det regnar har vi en stor sjö utanför hissen, och i tvättstugan är lamporna trasiga så man måste ha pannlampa om man tvättar på kvällen. Och i garaget droppar det från taket så bilarna får lacken förstörd, säger Malin Bäckström.

Hon och Savannah visar runt i garaget där många bilar står dolda under presenningar och där människor satt upp egna lösningar i taket för att stoppa dropparna. Här och där ligger högar av skräp.

– Så där såg det inte ut när vi städade här, säger Malin Bäckström.    

Husvärdarna försvann

När Stena ägde fastigheten jobbade hon som husvärd och städade i området – ett slags frivilligarbete åtta timmar i veckan som hon fick ett hyresavdrag på 3 000 kronor om året för.

– Vi såg till att det var rent, och folk i området lärde sig att använda papperskorg. Men Victoria Park tyckte inte att det behövdes längre, säger Malin Bäckström.

Tioåriga Savannah vill gärna visa lekplatsen på gården, en ensam rutschkana där brädorna i trappan upp är på väg att förmultna och rostiga spikhuvuden sticker upp. Bara en bräda är utbytt.

– Jag vill att Poseidon ska komma och ta över här, säger Savannah.

Sandra Oscarsson i den nyrenoverade trean håller med. Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder – vem som helst skulle vara bättre än Victoria Park.

– De skulle aldrig tillåta att det ser ut så här, säger Sandra Oscarsson.

Victoria Park lovar bättring – både vad gäller renoveringar och städning i området.

– Det har varit brister på många olika sätt med den förra entreprenören, men den nya gör ett mycket bättre jobb och resultatet blir fantastiskt bra, säger Björn Peterson på Victoria Park.

Relaterade artiklar