Nyheter.

2017-05-12 10:25
Feministiskt initiativs gruppledare i Göteborg, Stina Svensson. Bild: Christian Egefur
Feministiskt initiativs gruppledare i Göteborg, Stina Svensson.

Därför lämnade Fi samarbetet

Enligt Fi har de, budgetförhandlingarna igenom, varit mer än tydliga med att frågan om ensamkommande skulle bli avgörande för eventuellt fortsatt samarbete.

– Vi försökte även kompromissa, men S vill över huvud taget inte ta i frågan, säger gruppledare Stina Svensson.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Feministiskt initiativ, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är eniga i det rödgrönrosa styret i Göteborg vad gäller frågan om ensamkommande. Men kraven på att avsätta pengar i kommande budget för att garantera trygghet och skolgång för dem som får sin ålder uppskriven eller fyller 18 år har fått kalla handen av Socialdemokraterna. Knäckfrågan för att Fi under onsdagen valde att hoppa av samarbetet i kommunstyret var själva boendet.

– Vårt förslag var att barnen skulle få bo kvar och gå kvar i sina skolor tills dess att uppskrivningarna vunnit laga kraft. Istället flyttas de ut till Migrationsverkets anläggning utanför Göteborg och förlorar all slags social trygghet, säger Stina Svensson.

Hon menar att aspekterna i frågan är många. Dels att barnen i många fall redan mår extremt dåligt redan när de kommer. Dels att det är helt inhumant att som kommun lägga på ytterligare press och stress genom att rycka upp den trygghet och det sociala liv de hunnit bygga upp sedan dess.

– Det finns redan dokumenterade suicidala försök och vi pratar om ungdomar som faktiskt riskerar att dö. Och vi har ju barn och ungdomar redan nu som när de väl flyttat till Migrationsverket kommer tillbaka hit utan att ha någonstans att ta vägen. Så de hamnar i hemlöshet och lever i enorma risker utan ett samhälle som skyddar dem.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Tvärt nej från S

Fi, MP och V har drivit frågan i samsyn men enligt Stina Svensson sade Socialdemokraterna tvärt nej redan i inledningen av budgetförhandlingarna.

– De har sagt nej till det här även förut. Men vi har varit tydliga med att det är en fråga som blir helt avgörande för oss. Vi hade väl en förhoppning om att vi skulle kunna mötas med S någonstans, men det var under hela förhandlingens gång ett stort nej.

Försökte mötas

Enligt Svensson gjorde de då försök att mötas i mitten, men S vägrade att vika en tum.

– Vi kom med ett kompromissförslag som blev en lite mildare skrivning, men det gick inte det heller. De kom inte ens med något nytt eget förslag.

Kort innan beskedet om att Fi hoppar av samarbetet så skickade de ihop med MP och V ut ett pressmeddelande där de uppmuntrade fler att sätta press på Socialdemokraterna för en mer human hantering av ensamkommande. De skrev att de samfälligt inte förstod hur S står ut med situationen. Men kort därefter kom beskedet om att Fi helt hoppar av. Vänsterpartiet och Miljöpartiet väljer å andra sidan att stanna kvar med motiveringen att de inte vill lämna makten till borgarna och SD.

– Jag kan förstå och har respekt för deras beslut. Vårt avhopp handlar inte om att bråka utan om ideologi. Vi kommer aldrig att ge vika från mänskliga rättigheter. I och med att förhandlingsläget blev som det blev så valde vi den här vägen. Vi kan inte stå med på en budget som inte tar den hänsynen. 

Men även om Fi inte kommer att stå med på budgeten så kommer de ändå att rösta på den.

– Ja, vi kommer att rösta på våra nomineringar i den som vi redan varit med och förhandlat fram, säger Stina Svensson.

Budgeten i stort

Men att rycka loss enskilda delar fungerar inte, så i stort är det ändå budgeten de nu hoppar av  som de kommer att rösta på.

– Jo, så blir det ju. Det står så många andra bra saker i den som vi varit med och tagit fram. Men att inte stå med på den blir för att poängtera att vi inte kan ställa oss bakom i asylfrågan.

Några förnyade samarbeten inom de rödgrönrosa har Stina Svensson svårt att se just nu.

– Just nu ser jag det som väldigt svårt, särskilt med Socialdemokraterna, om de inte kan gå oss till mötes alls i den här frågan. För mig är det obegripligt att de kan blunda för den här frågan och gömma sig bakom juridiken som Ann-Sofie Hermansson förklarade. Även SKL (Sveriges kommuner och landsting) har sagt att det går att göra som vi vill och det bryter ju inte mot någon lag, så jag tycker att det är fegt. 

Läs vidare på nästa sida: ”Jag hoppas vi fortsätter samarbeta”