Nyheter.

2019-10-03 13:30
Benisa Mehinagic har många trick för att slänga så lite mat som möjligt. Bild: Sanna Arbman Hansing
Benisa Mehinagic har många trick för att slänga så lite mat som möjligt.
Puffetikett
ETC Göteborg

Benisa lagar klimatsmart mat åt förskolebarnen

Förskolekocken Benisa Mehinagic avskyr att slänga mat. I stället bakar hon bröd på överbliven havregrynsgröt och kokar soppa på gårdagens sallad.

Benisa Mehinagic tar ut två vegetariska tacopajer ur ugnen och ställer dem på en rullvagn tillsammans med stora skålar med gurkstavar och halverade körsbärstomater. Hon fyller på med små skålar av gårdagens pasta, blandad med fetaost och persilja. Till sist ställer hon dit en liten skål med gurka till en pojke som inte tycker om några andra grönsaker.

– Wow, så mycket god mat, säger pedagogen och rullar ut vagnen till barnen.

– Skicka inte tillbaka grönsakerna om det blir något över, servera dem som mellanmål i stället, ropar Benisa Mehinagic efter henne.

Den här veckan fokuserar alla kommunala förskolor och skolor extra på klimatsmart mat. Kockarna serverar maträtter med låg miljöpåverkan och barnen får särskilda bordsdukar där de kan lära sig när blomkål och morötter är i säsong. Syftet med kampanjen är att uppmärksamma klimatarbetet som görs i skolköken året runt.

Pajen blir mellanmål

För barnen och personalen på Valhallagatans förskola är det här ingenting nytt. Benisa Mehinagic lagar vegetariskt två gånger i veckan och lägger mycket energi på att återanvända resterna. Frukostgröten blir till havrefrallor och morotssalladen får åka med linssoppan. När frukostfrallorna bli torra blötlägger hon dem och smular ner i en ny deg.

– Barnen älskar tacopaj så idag tror jag inte att det blir så mycket mat kvar. Men om det blir över tänkte jag skära upp dem i bitar och servera som mellanmål, säger hon.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Inte så svårt

Hon tycker inte det är särskilt svårt att få barnen att äta klimatsmart och överbliven mat. Om de får välja själva äter de gärna linssoppa eller fiskgratäng. Ett trick är att samarbeta med pedagogerna för att förklara vad maten innehåller. De kan visa barnen hur en morot ser ut och berätta hur den växer. När barnen har fått titta och känna på en grönsak har de lättare för att äta den. Ett annat trick är att skära allting i bitar och låta barnen ta själva.

– Det ska vara små grejer som de kan plocka med händerna, säger Benisa Mehinagic.

Hon visar sitt instragramkonto som är fullt av lekfulla matbilder. Ett av hennes foton visar gurkbitar som är formade som en julgran. Ett annat föreställer ett fantasifullt torn av paprika och morötter med en rund körsbärstomat som balanserar på toppen.

– Jag älskar färger och använder det för att locka barnen till att äta, säger hon.

Inspireras av andra

På sociala medier inspireras hon av andra kockar som försöker laga klimatsmart och ta tillvara på matsvinnet. Hon har också möten med de andra förskolekockarna i hennes stadsdel för att byta recept och tips på vad man kan göra av matresterna. Tillsammans lagar Göteborgs förskolekockar omkring 25 000 lunchportioner så deras val kan göra skillnad. Om de serverar en vegetarisk pastasås släpper det ut ungefär 2 000 kilo koldioxidekvivalenter medan en köttfärsås ger 54 000 kilo.

Benisa Mehinagic tycker inte att det känns betungande att behöva tänka på klimatet när hon planerar sina veckomenyer. Hon känner sig snarare som en trollkarl när hon kan laga nya rätter på gårdagens rester.

– Det enda är väl att det krävs planering och tar längre tid att jobba såhär. Men jag tycker att det är värt det för det känns som en seger varje gång jag kan undvika att slänga något.

Benisa Mehinagic tips för att få barn att äta mer frukt och grönsaker

Skär upp allting i mindre bitar. Barn tycker det är roligare att äta äppelklyftor och delade bananer.

Lägg upp det vackert. Benisa Mehinagics gör gärna stora fat med apelsinskivor och äppelringar.

Ät allting själv. Om du säger att det är gott, pratar om hur det smakar och låter barnen känna på maten är det lättare att få dem att äta den.