Nyheter.

2017-05-19 13:00
Bild: Claudio Bresciani/TT

Även anmälningar om våld mot barn ökar

Färsk statistik från Socialstyrelsen visar att antalet orosanmälningar kring barn och unga i Göteborgs kommun som far illa ökar stort. Utredningar kring ensamkommande, som varit en högaktuell fråga under året, ingår inte i siffrorna och kan inte förklara ökningen.

Under 2016 gjordes 17 280 orosanmälningar över barn och unga till socialtjänsterna i Göteborgs olika stadsdelar. Det är en ökning med 54 procent på två år berättade socialtjänsten i kommunen under ett seminarium på onsdagen. Men att ökningen är så stor har fler förklaringar än att barn och unga far mer illa just nu, enligt myndigheten.

– Samhället och privatpersoner är mer anmälningsbenägna nu än tidigare. Och massmedia uppmärksammar oftare fall, säger Birgitta Harberg, områdeschef för bistånd och service inom socialtjänsten i Östra Göteborg.

Att fler anmäler kan bero på att det finns en större kunskap om skyldigheten att faktiskt anmäla när man misstänker att ett barn far illa. En delförklaring är även att fler ser samma sak.

– Det kommer ofta in flera anmälningar på samma barn, säger Birgitta Harberg.

Siffrorna i statistiken rör alltså inte enskilda fall utan kan vara till exempel att skola och en eller flera privatpersoner anmält oro över samma barn.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Ökar i hela landet

Antalet anmälningar ökar över hela landet och det tros bero på att det kom en skärpt lagstiftning 2014 och socialtjänsterna har utökat sina samarbeten med polis och verksamheter inom kultur och fritid.

– När våra samarbetspartners ser på vilket sätt vi kan hjälpa barn och unga så ökar också anmälningsbenägenheten.

Dock ligger antalet fall som gick vidare till utredning kvar på ungefär samma nivå som tidigare år, vilket socialtjänsten nu mobiliserat för. De flesta socialkontor i kommunens tio stadsdelar har rekryterat fler socialsekreterare.