Nyheter.

2018-11-06 11:00
  • Vårdcentralen Angered Care försattes i konkurs i augusti i år. Bild: Sanna Arbman Hansing
    Vårdcentralen Angered Care försattes i konkurs i augusti i år.
  • Ekobrottsmyndigheten utreder just nu Angered Cares hantering av ekonomin och kommer väcka åtal inom kort. Bild: Ekobrottsmyndigheten
    Ekobrottsmyndigheten utreder just nu Angered Cares hantering av ekonomin och kommer väcka åtal inom kort.
Puffetikett
ETC Göteborg

Angered care är skyldig regionen 22 miljoner

Häktningar, internationella efterlysningar och miljonskulder till regione. Idag var det ett år sedan den skandalomsusade vårdcentralen Angered care stängde – men efterspelet pågår fortfarande.

Senast i april skulle företaget bakom vårdcentralen ha betalat 22 miljoner kronor till Västra Götalandsregionen eftersom de brustit i sitt avtal. Men de betalade aldrig skulden och i början av augusti sattes företaget i konkurs. Nu är det oklart om regionen någonsin kommer att få tillbaka de förlorade skattepengarna, som motsvarar kostnaderna för 40 stycken helårsanställda sjuksköterskor.

– Bolaget är tomt, det finns inga tillgångar. Det fanns lite kontanta medel som är beslagtagna av kronofogden, några hundra tusen kronor, men det är det enda, säger konkursförvaltaren Anders Strid.

Kommer ansvaret för skulden att hamna på vårdcentralens ägare nu när pengarna inte finns i bolaget?

– Det är en komplex fråga. I grunden är man som ställföreträdare eller ägare inte personligt ansvarig för ett företags skulder. Men under vissa förutsättningar kan man vara det, om man till exempel driver ett bolag som är underkapitaliserat men ändå drar på bolaget nya skulder.

Enligt åklagaren förde vårdcentralsägaren över 17 miljoner kronor till ett utländskt bolag strax innan nedläggningen, trots att företaget redan hade en skatteskuld på tre miljoner kronor. Konkursförvaltaren Anders Strid säger att det är för tidigt att säga om de pengarna kan komma tillbaka.

– Det ligger utanför vår kontroll just nu, om det går att jaga rätt på pengarna eller inte, säger han.

Västra Götalandsregionen är inte ensamma om att kräva tillbaka pengar från vårdcentralen. Även två tidigare anställda begär att få månadslöner som de blivit utan. De har lite bättre chanser än regionen att få tillbaka sina pengar eftersom de kan få ut lönerna via den statliga lönegarantin, men även det kan bli problematiskt eftersom vårdcentralens bokföring saknas.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Sitter häktad sedan sommaren

Parallellt med konkursförvaltningen pågår också rättsliga förhandlingar mot den läkare som drev vårdcentralen. Han var länge försvunnen, men i somras greps han i Dubai och fördes till Sverige. Nu sitter han häktad med restriktioner, vilket innebär att han har mycket liten kontakt med omvärlden. Mannen är misstänkt för grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll eftersom vårdcentralens bokföring är försvunnen. Han sitter också häktad för oredlighet mot borgenär, eftersom han förde över stora belopp från bolaget trots att han hade skulder att betala.

Åtalet skulle egentligen ha kommit redan i mitten av augusti men det har skjutits upp flera gånger. Igår begärde åklagaren Katarina Wingård på Ekobrottsmyndigheten att få ytterligare två veckor på sig att väcka åtal och hon tror att tingsrätten kommer att gå med på det. Hon säger att ärendet dragit ut på tiden eftersom så många personer är inblandade.

– Det är många personer som är hörda men nu är utredningen i princip färdig. Vi håller på att sammanställa allting och ska snart lämna ut protokollet, säger hon.

Ägaren förnekar allt

Den häktade vårdcentralsägaren nekar till samtliga anklagelser. Enligt advokaten Magnus Hedenberg saknas bolagets bokföring på grund av att Skatteverket hämtade den förra året när de skulle göra en revision. Han tycker också att hela fallet har fått orimligt stor uppmärksamhet.

– Det finns en upphetsning och ett väldigt stort intresse av vårdsektorn och privat vård. Det dyker upp misstankar och så tycker folk att det är lite ”sexigt”. Då vill man gärna skriva om det och bekräfta misstankarna för att de överensstämmer med uppfattningar man har om saker och ting, sa han till GP i samband med att mannen häktades.

Vårdcentralsägarens fru är också misstänkt för inblandning. Hon drev ett bemanningsbolag som försedde vårdcentralen med personal och är nu internationellt efterlyst. I skrivande stund är hon fortfarande på fri fot och hennes man hävdar att han inte vet var hon befinner sig.

– Vi vet fortfarande inte var hon är någonstans. Hon är internationellt efterlyst men jag har inte fått några uppgifter om att hon skulle ha gripits någonstans. Därför kan vi inte väcka åtal mot henne. Men hennes namn figurerar i utredningen, så när hon väl dyker upp kommer hon ingå i samma utredning, säger Katarina Wingård.

Dom innan årsskiftet

Om tingsrätten går med på hennes begäran om förlängning så kommer troligen ett åtal i mitten av november. Tingsrätten måste också ta ställning om mannen ska fortsätta sitta häktad med restriktioner eller om han ska försättas på fri fot fram till rättegången.

– Jag kommer yrka på att han ska bli kvar i häktet eftersom det finns en stor flyktfara. Huset de bodde i är sålt och han har ingenstans att ta vägen. Jag misstänker också att han kan påverka utredningen, säger Katarina Wingård.

Om åtalet kommer i mitten av november som planerat, tror Katarina Wingård att rättegången mot vårdcentralsägaren kan vara färdig till årsskiftet.

De senaste turerna kring Angered care

Den 23 april var sista dagen för vårdcentralens ägare att betala de 22 miljoner som han är skyldig Västra Götalandsregionen. Han betalade aldrig pengarna utan häktades i sin frånvaro misstänkt för grova ekonomiska brott. Vårdcentralsägarens fru är också misstänkt för inblandning.

I juli greps mannen i Dubai och fördes till Sverige. Han häktades misstänkt för grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll eftersom vårdcentralens bokföring är försvunnen. Så småningom häktades han även för oredlighet mot borgenär.

Den 1 augusti sattes Angered Care AB i konkurs.

Åtalet mot vårdcentralsägaren skulle egentligen väckas senast den 13 augusti. Datumet har skjutits upp flera gånger och igår begärde åklagaren att få ytterligare två veckor på sig. Om tingsrätten går med på det måste hon väcka åtal senast den 19 november.