Nyheter.

2019-10-08 10:38
Foto: Shutterstock
Puffetikett
ETC Göteborg

Allt dyrare att bo i Göteborg

De svenska hyrorna höjdes med i snitt 1,9 procent i år – det är den högsta hyreshöjningen på sex år. Och i Göteborg var höjningarna ännu större än så. Bara allmännyttan höjde sina hyror med 2,4 procent.

Det blir allt dyrare att bo i hyresrätt i Göteborg. En lägenhet på 70 kvadratmeter kostar nu i snitt nästan 7 000 kronor. Det är en ökning med drygt 200 kronor jämfört med förra året, eller med tre procent. Allmännyttans höjningar är dock inte lika stora – efter förhandlingarna mellan Framtidenkoncernen och Hyresgästföreningen i våras landade hyreshöjningarna på 2,4 procent.

– Vi hade velat se en lägre siffra och Framtiden en högre. Vi är nog lika missnöjda båda två. Men det här är ett beslut som vi accepterat och respekterar, sa Carl-Johan Bergström, förhandlingschef för Hyresgästföreningen i Västra Sverige, till ETC Göteborg då.

Dubbelt så höga höjningar

Allmännyttans hyreshöjningar i år var dubbelt så stora som året innan, då höjningen blev 2,4 procent. Och även i Sverige som helhet höjdes hyrorna mer än vanligt i år. I snitt har hyrorna höjts med 1,9 procent – den högsta siffran på sex år, och en ökning med nästan en procentenhet sedan året innan, då hyreshöjningen låg på 1,1 procent.

– Det är lite uppseendeväckande att uppgången är nästan en procent. Ett sådant ryck i hyresutvecklingen är ovanligt. Det har att göra med att det var så höga yrkanden. Då blir det tuffare förhandlingar, säger Margareta Björkvald, nationell specialist på Hyresgästföreningen, till Hem och hyra.

I Göteborg är skillnaden i hyror dessutom stora. Billigast är det att bo i Angered, där en lägenhet på 70 kvadrat kostar 5 500 kronor i månaden i snitt – medan en lika stor lägenhet i Centrum kostar 8 050 kronor i månaden, enligt SCB.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev