Nyheter.

2020-11-13 09:10
  • Alliansens budget för 2021  i Göteborg klubbades igenom förra torsdagen. Skola och förskola är de stora vinnarna, men även en stor satsning på trygghet ingår.
    Alliansens budget för 2021 i Göteborg klubbades igenom förra torsdagen. Skola och förskola är de stora vinnarna, men även en stor satsning på trygghet ingår.
  • Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).  Bild: Christian Egefur
    Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M). 
  • Bild: Jessica Gow/TT
Puffetikett
ETC Göteborg

Alliansen gav efter för kraven – satsar mer på skolan

Alliansen gick oppositionen till mötes med mer pengar till skolan, och fick i förra veckan igenom sin budget efter en coronakortad och anpassad debatt. Även trygghetsfrågan står i fokus för 2021.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Med bara 41 av 81 ledamöter på plats, och bara två timmars debatt av gruppledarna i större lokaler på Lindholmen, klubbades Alliansens budget för 2021 igenom förra torsdagen. Sammanfattningsvis blev skola och förskola de stora vinnarna. Grundskolebudgeten höjs med hela 703 miljoner jämfört med i fjol, vilket motsvarar 8,7 procent.

Tvingades backa

Förra året tvingades kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) att backa i skolfrågan. En samlad opposition krävde en återremiss och till slut fick grundskolorna i Göteborg  311 miljoner mer än 2019. I år blev det alltså ingen stor stridsfråga då den styrande Alliansen redan på förhand annonserat större summor till skolan än tidigare.

I princip finns det fem block i Göteborgspolitiken. När Demokraterna, som ensamt block, ställer sig på samma sida som Socialdemokraterna (också ensamtblock) och de rödgrönrosa med V, MP och FI, som i skolfrågan, får de majoritet i fullmäktige.

Fick igenom budget

Trots att man bara innehar 24 av 81 mandat så var det tredje gången i rad som Alliansen fick igenom sin budget sedan man tog makten 2018. Tidigare har ekonomin varit helt inriktad på besparingar. Man har egentligen satt ett plusresultat på två procent som regel. I år, på grund av coronapandemin, nöjer man sig istället med ett nollresultat. Pengar hämtas från stadens krisreserv för att undvika nedskärningar i välfärden och kunna satsa för att återstarta efter corona. Sammanlagt plockas 500 miljoner av reserver på 5 miljarder ut. Utöver det så plockar man en utdelning på 540 miljoner kronor från de kommunala bolagen.

Mer pengar till skolan och färre attacker mot välfärden tycktes blidka oppositionen tillräckligt och årets budgetdebatt blev rekordkort.

Tryggheten viktig

Trygghetsfrågan har lyfts som en av de viktigaste punkterna av både partierna på den högra blocksidan och S den senaste tiden, och diskuterades också flitigt under budgetsammankomsten. I den klubbade budgeten blir det 300 miljoner kronor till så kallade trygghetsåtgärder. Det handlar bland annat om att sätta in ordningsvakter på Avenyn och Järntorget genom nya paragraf 3-områden i centrum.

Man ska även påbörja arbetet med att förvandla Biskopsgården från utsatt område till trädgårdsstad. Miljöförvaltningen får mer pengar för att kunna arbeta med tillsyn av illegala verksamheter. Man vill ha större insyn i att stadens egna lokaler inte används till kriminella verksamheter.

För de badsugna kan meddelas att stadens nya jubileumsbad, som tidigare lagts på is, nu tycks bli av ändå. 60 miljoner kronor tas ur budgeten för det ändamålet.

Lagt egna förslag

Som brukligt så har även de andra blocken lagt egna budgetförslag, även om Demokraternas mer var i form av ett 12-punktsprogram och kom in långt senare än de andras. Deras förslag har även fått kritik för att innehålla punkter omöjliga att förverkliga. Bland annat ett förslag om tre nya lokala polisstationer, i Tynnered, Biskopsgården och Bergsjön. Kruxet är att polismyndigheten är en statlig myndighet.

V, MP och FI ville satsa mer på välfärd och lägga 622 miljoner kronor extra på förskola och skola vilket är 150 miljoner kronor mer än Alliansen. Partierna vill också ta bort juliavgiften för förskolan och fritids. De rödgrönrosa ville höja försörjningsstödet för barnfamiljer under sommaren, införa barnrättsombud i varje socialnämnd, satsa på arbetet mot mäns våld mot kvinnor och starta ett kvinnoföreningshus. De ville även minska biltrafiken genom att göra staden mer cykelvänlig.

Socialdemokraterna ville liksom förra året se ett anställningsstopp på chefer och administrativ personal och istället öka andelen personal i välfärden. De föreslog även bland annat en låglönesatsning för de yrkesgrupper med lägst medianlön.