Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Vi behöver en ny bostadsorganisation

Bostadsbolagen måste också  öppna upp och höra de boende om olika intressen i de olika bostadsområdena, skriver Ulf Granath.
Bostadsbolagen måste också öppna upp och höra de boende om olika intressen i de olika bostadsområdena, skriver Ulf Granath. Bild: Bild: Vegard Wivestad Grøtt/NTB/TT

ETC Göteborg.

Bostaden är alltid en aktuell fråga och en av våra grundläggande förutsättningar för ett bra liv. Vi har under många år haft minst två olika boendeformer, bostadsrätten och hyresrätten samt egna hem.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Vi har under ett antal år haft den stora orättvisan att hyresrätten är mycket missgynnad i förhållande till bostadsrätten. Det byggs också alldeles för lite bostäder. Vi vet att det är många unga som vill ha ett eget boende men inte får detta.

Jag anser inte att man är gäst i sin egen bostad. Det rätta namnet borde vara hyresrättsinnehavare. Då tror jag att det kanske blir mer jämställt mellan boendeformerna som bostadsrätt och hyresrätt. Beträffande Hyresgästföreningen i dag så anser jag att den delvis har spelat ut sin roll. Jag får för mig att man inte betraktar de boende som så viktiga i dag, oavsett om man är medlem eller inte. Jag tror att det kan vara dags att skapa en ny organisation där både hyresrätt och bostadsrätt ingår. Vi vet att det inte är långt mellan exempelvis HSB och Hyresgästföreningen. Dessa organisationer anser jag skall bygga på grundläggande värderingar som att se möjligheterna oavsett upplåtelseform. Man skall också vara med och påverka i sina kommundelar hur boendet och byggandet av bostäder kan utvecklas. 

Det finns mycket att göra rent skattemässigt i att utjämna skillnaderna, stora pengar skulle kunna omfördelas. Bostadsbolagen måste öppna upp och höra de boende om olika intressen i de olika bostadsområdena. Hyresgästföreningen missar mycket av detta trots att det ju är det grundläggande för denna organisation. Det är viktigt att vi har kunskap om framtiden, kostnader, miljö, energi med mera. Vad är stadens behov nu och i framtiden? Vi ska heller inte göra om det som inte varit bra under miljonprogrammet. Det skulle vara bra med ett system för att bostadsbolagen ska kunna fondera pengar för framtida renoveringar utan att bli straffbeskattade. Många inom hyresrätten frågar sig i dag, var är alla pengar? Det är dyrt att renovera fastigheterna och de boende i hyresrätter drabbas hårt i samband med detta. Hyresrätten är alltså fortfarande den dyraste boendeformen. 

Det talas hela tiden om en tandlös lagstiftning. Det kan och ska man göra, men det finns så mycket man kan göra som gynnar de boende – trots en tandlös lagstiftning. Hur länge ska man hålla på och anse att det är detta som är problemet? Kom ut i verkligheten och engagera er i de boendes situation, är mitt budskap. Jag anser också att ägandet egentligen spelar mindre roll, alltså om det är allmännytta eller privat. 

Om vi som hyr går samman med dem som har bostadsrätter som sitt boende så kan vi lösa många framtids- och trivselfrågor. Jag tror också att vi kan umgås på ett mycket bättre sätt. Vi borde skapa en ny och modern organisation som ska gynna det samlade boendet och vara starka mot våra politiker. Jag ser fram emot en modern folkrörelse med stort fokus på bostadpolitik.

Ämnen i artikeln