Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Våga ta in fakta om klimatet

Bild: Foto: Fredrik Sandberg / TT

ETC Göteborg.

Ta cykeln nästa gång.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Vad tror du främst på, vetenskap eller chansningar? Forskning eller alternativfakta? Experten eller någon som gissar? Är det kunskap eller känslor som styr dina val i livet?

Jag tror på forskare som vigt sitt liv åt att studera något. Speciellt när detta något inte har uppbackning av massor av pengar och det rör fakta som inte ens den som presenterar den gynnas av eller önskar att se.

Jag tänker på klimatförändringarna. Miljöförstöringen. Planetens misshandel. Den de flesta av oss är med och bidrar till varje dag. År ut och år in. Utan att se dess omfattning.

Jag möter många kloka människor som sopsorterar, toppen! Återanvänder plastpåsar, hurra! Handlar secondhand, yes! Kanske rent av väljer vegetariskt i tio fall av tio, grymt! Men varför är det så svårt, även för alla dessa jag-bryr-mig-om-miljön-människorna, att ta in hela bilden av det som sker?

Jag vet att det är människor som skulle säga att de baserar sina beslut på fakta och att de tror på forskning. Människor som är välutbildade, smarta och engagerade. Varför är det ändå så få som greppat läget det-är-skit-bråttom?

Fast forskarna säger det, klart och tydligt, om och om igen. I artiklar, intervjuer, podd-avsnitt och tv. Till och med i ett öppet brev 2017 där 1 700 forskare varnar mänskligheten om vad som håller på att ske.

För det är på riktigt.

Vi befinner oss i en allvarlig och akut klimatkris.

Det är inte något jag eller för all del forskarna hittar på. klimatförändringarna är inte ett önskat läge för oss heller. Vi kan inte resa tillbaka i tiden och göra tidigare utsläpp ogjorda. Däremot kan vi ta till oss det som forskarna så snällt vill ge oss, kunskapen om läget. Vi kan ta emot det som den vackra gåva det är och börja använda oss av den. I dag!

Vad tror du krävs för att du ska börja basera mer av din uppfattning på fakta och forskning, inte på känslor? Jag vet att det finns fakta som är jobbigt att ta till sig, men det blir inte bättre av att skjuta upp det. Våga öppna ögonen. Hitta modet att ta in, lite i taget om det är för svårt, men inte för långsamt heller, för det finns det inte tid för. Kanske är du hellre den som river av plåstret snabbt, gör kanonkulan när du ändå ska bada. Grymt i så fall. Dyk i och bli planetskötare. Välj att agera istället för att gå runt med klimatångest. Det är som monstret under sängen.

Kanske hör du till dem som redan greppat läget och då vill jag gratulera dig, underbart, jag är glad för din skull. Modiga och kloka människa!

Tips på vad du kan göra i dag för att börja greppa läget och agera:

1. Lyssna på Johan Rockströms sommar och vinter i P1. Våga ta in. Våga lita på att Johan talar sanning, han är professor i miljövetenskap och vill inte sälja på dig något onödigt och dyrt. Han vill ditt bästa, mitt bästa och planetens bästa. Och så klart sina barns bästa!

2. När du lyssnat på Johan Rockström hoppas jag du bestämmer dig för att bli Planetskötare.

3. Se filmen ”Before the flood” som Leonardo DiCaprio varit med och gjort.

4. Läs ”Svar på tal om klimatet” där tolv stycken lättlästa faktapunkter presenteras om klimatförändringarna på Naturskyddsföreningens hemsida.

5. Försök att förstå psykologin bakom varför det är svårt att ta till sig budskapet om klimatet i en kortfilm med Per Espen Stoknes.

6. Läs brevet där 1 700 forskare varnar mänskligheten om läget vi befinner oss i.

7. Börja följa inspirerande klimatkämpar som Malena Ernman, Leonardo DiCaprio, Heidi Andersson, Björn Ferry, Johan Rockström med flera på sociala medier.

8. Beräkna dina koldioxid-utsläpp och få inspiration till nästa punkt.

9. Sätt upp ett eller flera mål som rör klimatet för 2018 (till exempel semester med tåg, halvera din köttkonsumtion, cykla alltid i stan istället för att åka bil med mera).

10. Sök mer information och kunskap!

Mina klimatmål för 2018 är: inget flyg, svensk mat (är redan vegan, så svenska bönor och grönsaker på tallriken) och att reducera mitt koldioxidutsläpp från fyra till tre ton. Samt att försöka sprida kunskapen om vår planet och vad som håller på att hända med den!

Sist men inte minst vill jag göra dig lugn genom att berätta att livet som planetskötare är fantastiskt! Det är inte det minsta grått och tråkigt. Det innehåller minst lika mycket glädje, kärlek och vänskap som ditt liv gör i dag.

Mika Falkensjö
Geovetare och planetskötare

Ämnen i artikeln