Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Till alla riksdagsledamöter som vill ha en rättssäker asylhandläggning

Riksdagshuset.
Riksdagshuset. Bild: Foto: Stina Stjernkvist / TT

ETC Göteborg.

Kan du tillåta att vi i Sverige har en rättssäkerhetskuliss men saknar rättssäkerhet för asylsökande?
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Kan du tillåta att en statlig myndighet som Rättsmedicinalverket genomför åldersutredningar med en metod som är ovetenskaplig och kan leda till att barn och ungdomar skickas tillbaka till länder där de riskerar att förföljas och dödas? Metoden används trots att Socialstyrelsen sagt att den först måste utvärderas. 

Metodens brister har framhållits av internationella och svenska vetenskapliga experter. RMV:s egna läkare påpekar att myndigheten inte har specialister på åldersbedömningar eller kompetens att kvalitetsgranska de tand- och knäledsröntgenunderssökningar som bedömningarna vilar på. Vetenskapliga studier pekar på att långvarig stress och umbäranden kan påskynda skelettmognad. Eventuella skillnader mellan olika etniska grupper är inte studerade.

VI VILL VETA VAD DU TYCKER!

Skicka din insändare eller debattartikel, upp till 4000 tecken, till
goteborg@etc.se

Kan du tillåta att Regeringens diktat om snabbhet får avgöra att den skyndsamt valda metoden ändå används och ensam får avgöra ungas framtid?

Kan du tillåta att Migrationsverket som statlig myndighet, trots den valda metodens tveksamheter, vägrar beakta annan bevisning I fråga om ålder? Tvärt emot normal svensk fri bevisprövning. Migrationsverket anser att alla åldersbedömningar från barnläkare, psykiatriker, psykologer, pedagoger och socialsekreterare har så lågt bevisvärde att endast RMV:s åldersbedömningar får avgöra gränsen mellan 17 och 18 år.

En asylansökan bör behandlas inom 6 månader och väntetiden får inte överskrida 21 månader. Trots längre väntetider tillåts dessa gå ut över asylsökande barn som hinner fylla 18 medan de väntar. Kan du tillåta det?

Ingen har vetenskapligt granskat Migrationsverkets asylutredningar. En intern kvalitetsgranskning har visat på en hel del brister, trots att verket har en utredningsskyldighet. Många vittnar om att de ensamkommande intervjuas i en fientlig atmosfär efter årslång psykiskt nedbrytande väntan. Erfarenhet av förhör med barn och traumatiserade personer saknas ofta. Psykiatrisk och psykologisk kunskap om svårigheterna att berätta om och minnas hemska upplevelser beaktas inte. Tillägg och ändringar i en ursprunglig asylberättelse tas slentrianmässigt till intäkt för att den asylsökande lagt berättelsen till rätta. Jämför med hur polisen arbetar med att förhöra unga! Uppgifter från exempelvis behandlande psykolog eller långvarig mentor i skolan avfärdas som subjektiva och utan bevisvärde. I andra sammanhang tas läkares, lärares, socionomers och andra experters kunskaper till vara, varför inte här? Istället anses verkets tjänstemäns helt fria spekulationer utgöra den objektiva sanningen. Avslag grundas regelmässigt på skäl som är onyanserade och schabloniserade.

Enligt svensk processrätt ska en samlad bevisvärdering göras. Så sker inte. De beviskrav som ställs i utlänningslagen tolkas strängare i asylprocessen än i andra sammanhang. Muntlig förhandling beviljas mycket sällan. Bevis som den asylsökande lagt fram utvärderas ibland inte alls. Både Migrationsverket och, tyvärr, även domstolarna har prioriterat många beslut utan kvalitet på de asylsökandes bekostnad. Svenska tjänstemän och domare borde självklart och utan undantag stå för korrekt handläggning och beslut enligt lag utan påverkan av politiska vindar eller personligt tyckande. Det är tveksamt om kvalitetskraven upprätthållits efter flyktingvågen 2015. Kan du tillåta att en så ifrågasatt verksamhet fortsätter utan att granskas i grunden? Kan du som ledamot av Sveriges Riksdag tillåta att många tusen svenskars förtroende för statsapparaten sviktar utan att försöka återställa förtroendet? Många klasskamrater, extrafamiljer, frivilligarbetare, församlingsmedlemmar, skolpersonal, sjukvårdspersonal, jurister m fl. är nära berörda.

År 2015 tillämpade Sverige med stöd av majoriteten av riksdagsmän en generös och välkomnande flyktingpolitik. De flesta av de ensamkommande ungdomarna var 15-16 år. Efter att ha väntat i flera år har alltfler nu fyllt18 år. De har i Sverige blivit än mer traumatiserade, psykisk och kognitivt skadade av den långa tiden i ovisshet och förstår inte vad de gjort för fel för att plötsligt vara ovälkomna. De togs ju emot med öppna armar av familjer och samhälle? De har satsat hårt på att lära sig svenska, komma ikapp i skolan och skaffa sig en utbildning, och är i de allra flesta fall oerhört skötsamma. De är ofta helt ensamma i världen utanför Sverige.

Stoppa åldersbedömningarna och utred metoden. Stoppa utvisningarna av dem som väntat sedan 2015. Utvärdera Migrationsverkets arbetssätt. Granska hur Sverige uppfyllt skyldigheten att ge asyl åt alla med skyddsskäl. Utvärdera den tillfälliga lagen. Bevilja dem som kom hit som barn före 2016 uppehållstillstånd.

Nanna Töcksberg Zelano, fd hovrättsråd

Birgitta Göransson, ansvarig Skyddsvärnets Krismottagning

Margareta Lundgren, leg psykolog Skyddsvärnets Krismottagning

Johan Gustavsson, enhetschef Ungdomsboende

Matilda Brinck-Larsen, ansvarig Frivilligorganisationen Agape

Anders Göransson, god man

Ämnen i artikeln