Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Stoppa korruptionen i Sverige

”Kommuner har upptäckt att det blir billigare om verksamheten sköts offentligt. Korruptionen är dyr för medborgarna.”
”Kommuner har upptäckt att det blir billigare om verksamheten sköts offentligt. Korruptionen är dyr för medborgarna.” Bild: Foto: Janerik Henriksson / TT

ETC Göteborg.

I Europa görs infrastruktur åter offentlig – vågar vi hoppas på något liknande i Sverige?
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Enligt Transparency Internationals årliga ranking blir Sverige alltmer korrupt och är nu värst bland de skandinaviska länderna. Sedan förra året halkar Sverige ner på en sjätteplats. En av förklaringarna anges vara lagen om offentlig upphandling.  

I min ungdom var jag målare hos Göteborgshem, nuvarande Poseidon. Det fanns en måleriavdelning i bolaget, som målade det som behövdes. Vem skulle kunna muta någon då?

Sedan kom systemet med upphandling. En tjänsteman sammanställer nu vilket bolag som blir den billigaste leverantören. Tanken var, i borgerlig, liberal anda, att konkurrensen mellan dom privata aktörerna skulle pressa priserna. Det blev inte så. I den lilla mån det fungerade, så var det arbetarna som drabbades, med tidspress och sämre löner.

– Näringslivsföreträdare anser att det blivit allt vanligare med mutor och oegentligheter i samband med offentliga upphandlingar, säger Ulla Andrén, ordförande för Transparency International i Sverige till TT.

 Jag läser nu i tidningen Kommunalarbetaren att runt i Europa går alltmer verksamhet tillbaka till det offentliga. Kommuner har upptäckt att det blir billigare om verksamheten sköts offentligt. Korruptionen är dyr för medborgarna.

I Tyskland köper två tredjedelar av kommunerna tillbaka energi-kraftverken från det privata. I Paris återtar man vattenförsörjningen från det privata. I Storbritannien tar 80 kommuner tillbaka renhållning och IT. I Finland tar man tillbaka renhållning, sjukvård och storkök.

Vågar man hoppas på att det ska bli kunna lika bra som förr?

Kent Österberg

Ämnen i artikeln