Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Så blir dagens barn den första jämställda generationen

Bild: Foto: Christina Olsson/TT

ETC Göteborg.

Att uppvärdera vårdyrkena är feminism i praktiken.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

I morgon är vi många som demonstrerar på internationella kvinnodagen, 8 mars. Vänsterpartiets mål är att de barn som föds idag ska bli den första jämställda generationen. För att nå dit behövs en omfördelningen av makt, ett arbetsliv med jämställda löner och sex timmars arbetsdag. Vi ska ta lika ansvar för det obetalda arbetet och vi behöver en individuell föräldraförsäkring. Vi behöver ett nytt pensionssystem, som inte är en fattigdomsfälla, och vi ska få slut på mäns våld mot kvinnor.

VI VILL VETA VAD DU TYCKER!

Skicka din insändare eller debattartikel, upp till 4000 tecken, till
goteborg@etc.se

Rätten till bästa möjliga hälsa är en mänsklig rättighet. Men skillnader i hälsa påverkas av ditt kön. Här fokuserar vi på vad hälso- och sjukvården måste bidra med. Vården är idag i alltför könsblind. Vårdpersonal måste ha genuskunskap för att kunna reflektera över hur de möter kvinnor och män, så att de inte agerar efter könsstereotypa föreställningar.

✓ Kvinnors sjukdomar måste tas på allvar

Endometrios, fibromyalgi, vestibulit, osteoporos, struma och migrän. Listan kan göras lång över sjukdomstillstånd som drabbar bara kvinnor, eller där kvinnorna är i majoritet. Dessa sjukdomar kallas dolda kvinnosjukdomar. Dessa sjukdomar är inte alls dolda. Kvinnor söker gång på gång vård, men skickas hem utan remiss eller vidare utredning, för att vårdens kunskaper är för dåliga. Det beror också på uppfattningen att det är naturligt för kvinnor att ha ont, som vid menstruation eller migrän.

✓ Stärk förlossningsvården

Tiden före, under och efter att ett barn föds ställer höga krav på förlossningsvård och mödravård. Personalen vittnar idag om en pressad situation. Barn föds dygnet runt och året runt. Det behövs tillräckligt med personal för att klara arbetstoppar och sommarbemanning.  För att förmedla trygghet krävs god kontinuitet med erfaren personal som får jobba i en bra arbetsmiljö. Vänsterpartiet har nationellt drivit igenom stora satsningar på förlossningsvården för mer personal och bättre anställningsvillkor. Mer resurser skull också öka möjligheterna att minska förlossningsskador som inkontinens, framfall, bristningar eller problem med sexlivet.

Barnmorskemottagningarna är en viktig trygghet för blivande föräldrar och i Västra Götalandsregionen har vi en mödravård i världsklass, genom fantastisk personal och sammanhållna vårdkedjor. Trots det vill det borgerliga styret i regionen, där även miljöpartiet ingår, slå sönder verksamheten genom att ett vårdval där privata vinstintressen släpps in i mödravården. Vänsterpartiet säger nej till att privatisera och splittra upp en väl fungerande mödravård.

✓ Upptäck och ge stöd till kvinnor som utsatts för våld.

Mäns våld mot kvinnor är den värsta formen av patriarkalt förtryck. Var fjärde kvinna har upplevt psykiskt eller fysiskt våld i en nära relation. När våldsutsatta kvinnor söker hjälp är det oftast hos primärvården, men utan att berätta om våldet. De söker för andra symptom.  På Vänsterpartiets initiativ kommer all vårdpersonal att utbildas för att ställa frågor om våld, även när det inte finns uppenbara och synliga skador. Hälso- och sjukvårdspersonal behöver dessutom ha kunskaper om hedersvåld och könsstympning.

#Metoo har visat omfattningen av sexuella trakasserier och övergrepp. Vittnesmålen handlar om kränkande tilltal, sexuellt ofredande och våldtäkter. Det är ett mönster där män utövar makt genom att systematiskt förtrycka kvinnor. #Metoo skall inte tystna. Vänsterpartiet har i regionen tagit initiativ till att det görs en kontinuerlig uppföljning av arbetet mot kränkningar och övergrepp.

✓ Stärk arbetet med psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa är ett vanligt och växande problem. Dubbelt så många kvinnor som män är drabbade. Kvinnors psykiska ohälsa kan förklaras av en socialt, ekonomiskt och sexuellt mer utsatt position i samhället, jämfört med mäns. Könsrollerna gör att kvinnor i högre utsträckning tar ansvar för hem- och hushållssysslor, barn och åldrande anhöriga. Vi vill förstärka vårdcentralerna med fler psykologer, kuratorer och psykoterapeuter, som en del i en bättre vård.

✓ Förbättra kvinnors arbetsmiljö i vården

Hälso- och sjukvårdens personal är ofta kvinnor som arbetar som till exempel sjuksköterskor, undersköterskor, läkare och medicinska sekreterare. Det går inte att skapa en jämställd hälso- och sjukvård utan en bra personalpolitik. Det finns ett samband mellan bristande resurser och att det framför allt är kvinnor som arbetar i vården. Vänsterpartiet anser att hälso- och sjukvården måste få mer resurser, och en del av dem ska användas för att avskaffa de könsdiskriminerande lönerna och förkorta arbetstiden. Att uppvärdera vårdyrkena är feminism i praktiken.

/ Eva Olofsson (v)

oppositionsråd

/ Nadia Mousa (v)

ledamot i regionfullmäktige

/ Jessica Wetterling (v)

ledamot i regionfullmäktige

/ Carina Örgård (v)

ledamot i regionfullmäktige

Ämnen i artikeln