Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Ni kan inte höra musiken

"Stadens förmåga att inspirera musiker och kulturarbetare verkar som en magnet och ger glädje till så oerhört många", skriver Isabella Jansson.
"Stadens förmåga att inspirera musiker och kulturarbetare verkar som en magnet och ger glädje till så oerhört många", skriver Isabella Jansson. Bild: Bild: Isabella Jansson

ETC Göteborg.

"Göteborgsromantiken så som vi älskar och känner den står under hot."
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Över en inhägnad parkering vid Karlavagnsplatsen går solen ned till fiskmåsarnas skrik och det avlägsna, dämpade ljudet från soundcheck. Där, i en byggnad som inte ser mycket ut för världen ligger en legendarisk musikinstitution vars betydelse för Göteborgs världsberömda rock- och metalscen ingen tvivlar över. Truckstop Alaska, vars inre omsorgsfullt pyntas av väggmålningar, djurben och grannlåt, utgör en fristad för dem vars musiksmak sträcker sig utanför radioutbudet och det generiska receptet för en kväll på klubben. Det var under detta tak jag fann mitt folk och där jag för första gången kände att jag hörde hemma efter att jag flyttat till Göteborg. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

 

Det är en underbar plats, tro mig. I dessa kretsar finns en stämning av ungdomlighet, förväntan och gemenskap som ger denna stad ett skimmer jag aldrig funnit någon annanstans. Vill man svepas med i den nya vågen av progg, hårdrock och heavy metal är det Göteborg man drömmer om, längtar efter och tillslut flyttar till. Stadens förmåga att inspirera musiker och kulturarbetare verkar som en magnet och ger glädje till så otroligt många. Låter det härligt? Bli inte för bekväma nu. Göteborgsromantiken så som vi älskar och känner den står under hot.

Göteborgs stads intresse för södra Hisingen har intensifierats de senaste åren. I samarbete med fastighetskapitalister och stadsplanerare vill man skapa en ”ny stadskärna” vars urbana landskap målas upp i färgglada animationer och klämkäck reklam. Här skall det skapas en tillåtande miljö för näringsliv och fräscha bostadsrätter, där kronan skall prydas av Göteborgs eget Sarumans torn – en gigantisk skrytskrapa med lägenheter i multimiljonklassen. Studieförbundet Vuxenskolans replokaler där 150-200 band träffas och övar tillsammans passar inte in i områdets nya detaljplan och har efter många påtryckningar fått veta att man inte är välkommen vid Karlavagnsplatsen. Truckstop Alaska, som ligger vägg i vägg, går samma öde till mötes, inte idag, men kanske imorgon. Man står nu vid vägs ände. Är det dags att leta ny lokal? 

 

"Det måste finnas plats för det smalare utbud som privata aktörer lägger ned otroligt mycket tid, engagemang och hårt arbete på att organisera och leverera."

 

Oron är påtaglig. I Eriksberg, Kvillebäcken, Bellevue och Gamlestaden går grävmaskinerna varma. Längs Andra Långgatan får en publokal i taget ge vika för trendiga restaurangkoncept med skinande blank interiör. Den kultförklarade popklubben Jazzhuset har klappat igen och ska bli cocktailbar. Vid Karlavagnsplatsen ska reporna rivas, Truckstop Alaska står på tur. Att Göteborgs musikliv är en av stadens stora stoltheter förnekar ingen. Det utgör en fantastisk marknadsföringsploj då Göteborg ska föra en hög profil som turistmål och generera vinst, men att hålla en lokal musikscen levande är bevisligen för otacksamt och smalt trots kulturnämndens vackra visioner och löften.

Man befarar nu att Karlavagnsplatsen med omnejd kommer gå samma öde till mötes som det gamla Gustav Dahléns-området som i rasande fart revs och ompacketerades som ”Nya Kvillebäcken”. Låginkomsttagare, föreningar och småföretagaretvingades till vräkning för utan kompensation för att ge plats åt lyxfastigheter och kontor. Med begreppet ”gentrifiering” syftar man på processen som sker då marknadsintressenter vill slå mynt av ett dessförinnan icke-exploaterat kvarter genom att ge det ”ansiktslyft” och således göra det mer attraktivt för en resursstarkare samhällsgrupp. Följden blir alltid att de ursprungliga invånarna i kvarteret petas ut i periferin, kreativiteten och multikulturalismen, de stadsbor som fick kvarteret att verka spännande från första början.

 

"Utan ett kulturliv blir staden bara en fattig kuliss."

 

Det måste ges plats åt musiker och artister även om de inte drar så stor publik att de kan fylla Ullevi eller Scandinavium. Det måste finnas plats för det smalare utbud som privata aktörer lägger ned otroligt mycket tid, engagemang och hårt arbete på att organisera och leverera. Utan infrastruktur som replokaler och musikklubbar blir en stads kulturliv utarmat och döende. Utan ett kulturliv blir staden bara en fattig kuliss. Göteborgs politiker vill verka för en integrerad, mångkulturell och levande stad. Genom att kasta ut aktörer som inte passar in i den ”nya stadskärnan” på Hisingen säkerställer man det motsatta. En kall, segregerad, sämre stad. En stad utan själ.

Den musik ni inte kan höra lever vi för, och om den kulturella verksamheten tvingas flytta kommer vi som engagerar oss i, stödjer och besöker Truckstop Alaska inte tillåta det att ske i det tysta.

Aktivister har nu startat initiativet ”Karlavagnen lever” för att rädda kulturlivet kring Karlavagnsplatsen. ”Karlavagnen lever” menar att de kulturella aktörerna som verkar runt Karlavagnsplatsen ska få stanna där de är, och om inte kräver man kompensation i form av nya lokaler i anslutning till de gamla. Göteborgs stad och kulturnämnden kan genom att ta del av förslaget visa att man står för sina ord om att ge göteborgska kulturarbetare utrymme i stadsplaneringen, eller om man ryggradslöst viker undan och värdesätter näringslivets tungviktare över göteborgarna.

 

 

Ämnen i artikeln