Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Inte rimligt att det enbart byggs nytt för höginkomsttagare

”Det handlar inte bara om att bygga mycket mer. Det handlar också om hur det ska byggas och för vem”, skriver Anna Lönn Lundbäck i sitt debattinlägg angående ETC Göteborgs granskning av stadsplaneringen i Gamlestaden i förra numret.
”Det handlar inte bara om att bygga mycket mer. Det handlar också om hur det ska byggas och för vem”, skriver Anna Lönn Lundbäck i sitt debattinlägg angående ETC Göteborgs granskning av stadsplaneringen i Gamlestaden i förra numret. Bild: Bild: Claudio Bresciani/TT

ETC Göteborg.

För oss är det självklart att människor ska kunna bo kvar i sina hem efter renoveringar.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Hyresgästföreningen har länge drivit frågan om att det behöver byggas betydligt mer i Göteborg. Därför gillar vi att det byggs i såväl Gamlestaden som i andra delar av staden. Det är dessutom positivt att det byggs i stadsdelar som redan har god kollektivtrafik.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Men det handlar inte bara om att bygga mycket mer. Det handlar också om hur det ska byggas och för vem. Det är inte rimligt att det enbart byggs nytt för höginkomsttagare samtidigt som människor med lägre inkomster helt stängs ute.

Därför vill vi att varje område som bebyggs ska ha en plan för hur nybyggnationen också ska möjliggöra socialt blandat boende. En sådan plan har tyvärr inte politiken klubbat i Gamlestaden, vilket medför en icke önskvärd utveckling i form av ökad segregation.

Vi ser det faktum att politiken satt upp ett mål om att en viss andel av nybyggnationen i Frihamnen ska ha betydligt lägre hyror än de vi vanligtvis ser som ett genombrott. Vi försöker använda det som exempel för fler platser här i Göteborg och i landet. 

För utan en medveten strategi för att verkligen åstadkomma ett socialt blandat boende värt namnet är det stor risk för att de människor som bor och verkar i stadsdelen
i dag på sikt trängs undan och ersätts av betydligt köpstarkare invånare.

Lägesfaktorn och närhet till kommunal och kommersiell service har en viss inverkan på det så kallade bruksvärdet som ligger till grund för de lägenhetshyror som förhandlas fram mellan oss och fastighetsägarna. 

Men det innebär inte att hyrorna per automatik höjs bara för att det tillkommer ett nytt glassigt köpcentrum eller öppnar en ny Pressbyrå-kiosk i en stadsdel. 

Vi ser bruksvärdessystemet som en metod för att sätta hyror på lägenheter i relation till varandra. Men det är inte ett redskap för att höja hyrorna generellt. 

Inom Hyresgästföreningen jobbar vi hårt för att förhindra omotiverade hyreshöjningar som leder till att människor trängs undan. Det gäller inte bara nyproduktion utan också vid renoveringar och ombyggnationer.

Senast häromveckan kom en dom i Svea hovrätt som än en gång gjorde det sorgligt tydligt att hyresgästerna nästan inte har något inflytande alls när det gäller renoveringar och de hyror som följer därpå. 

För oss är det självklart att människor ska kunna bo kvar i sina hem efter renoveringar och inte tvingas flytta mot sin vilja. Lika självklart är att det som byggs nytt måste ha rimliga hyror som människor har råd att betala. Det är först då vi kan få den blandstad som så många efterlyser men som alldeles för ofta lyser med sin frånvaro.

Ämnen i artikeln