Debatt. .

2019-11-22 04:41
Foto: TT
Puffetikett
ETC Göteborg

Idag skäms jag över att vara svensk

Det är skrämmande att Sverige utvisar ungdomar som jobbar hårt för att komma in i samhället, skriver dagens debattör.

Det finns saker jag verkligen inte förstår... Periodiska systemet, hur satelliter fungerar och svensk migrationspolitik är några av dem. 2016 dök två glada killar från Afghanistan upp i vår verksamhet, en friidrottsförening i Ljungskile, och tog löparsverige med storm. Tvillingbröderna Gholami kom i november 2015 som flyktingar till Sverige och efter ett tag dök de upp på några träningar med oss. Makalösa talanger, båda två, som efter sin första säsong i Sverige var rankade bland de tre bästa i landet.

De var bland annat topp tre på Cityvarvet i Göteborg. Tyvärr, för vår del, valde killarna fotboll där de fick provspela för bland annat IFK Norrköping och IFK Göteborg. Stora talanger även där och året efter började killarna på Elitidrottsgymnasiet i Uddevalla, i fotboll. Båda pratar bra svenska, har fått fantastiska svenska familjer och har trivts bra i vårt land. De har gjort allt, och lite till, för att komma in i samhället och bli en del av oss. De har skött skola och livet utanför och har gjort mer än de allra flesta som kommer hit.

I veckan som gick skickades de härifrån. 17 år gamla, efter fyra år i Sverige. För andra gången i sina 17-åriga liv måste tvillingarna nu lämna familj, flickvän, fotboll, skola och vänner bakom sig. Allt för att ge sig ut i ett nytt helvete utan att veta vad som väntar runt hörnet. Att ni skickas till ett land där ni inte har några anhöriga, inte har varit på massor av år och ett land dit UD avråder folk att åka, det skrämmer mig.

Nu undrar jag hur migrationsminister Morgan Johansson tänker. På regeringens hemsida har Morgan valt följande citat under sin bild: ”Vår migrationspolitik ska vara långsiktigt hållbar och brett förankrad.”

Du skriver att vår migrationspolitik ska vara långsiktigt hållbar. Om bröderna Gholami inte symboliserar långsiktighet och hållbart tänk, vem gör det då? Är det kanske de terrormisstänkta imamerna som uppfyller dina kriterier för att få stanna? Eller var det möjligtvis tvillingarnas goda studieresultat eller deras hårda slit under flera år som gjorde att de skickades härifrån? Hade det kanske underlättat om de hade missköt sig lite mer och inte lagt tid på att lära sig vårt språk?

Vad är det för Sverige som skickar iväg killar som Hassan och Hussein? Hur kan Morgan stå bakom dessa beslut och varför tycks det omöjligt att få stopp på vansinnet?

Idag skäms jag över att vara svensk!

///

Benjamin Åberg

Ljungskile