Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Det Fastighetsägarna vill är hjärtlöst och fel

Bild: Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

ETC Göteborg.

”Att införa marknadshyra i befintligt bostadsbestånd nu vore hjärtlöst och fel” Dessa sammanfattande ord kom från Hans Lind, KTH-professor i fastighetsekonomi, på en konferens rörande hemlöshetsproblematik på Draken i Göteborg den 14 april.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Svar på Rikard Ljunggrens debattartikel i ETC #14.

Det är ett kort och heltäckande svar på Rikard Ljunggrens replik den 8 april på min tidigare ledare. Ljunggren vill få oss att tro att det är befintliga hyresgästers krav på rimliga hyror som är huvudorsaken till bostadsbristen i landet. För att komma till den slutsatsen så kringgår han flera av de frågor som får hans och Fastighetsägarnas historia att krackelera. 

  • Ljunggren har ingen kommentar om det faktum att fastighetsbranschen varit det näst mest lönsamma området att investera i, åtminstone sedan 1980. Endast slaget av aktieplaceringar. Varför ska hyresgäster betala högre hyra för att bo i fastigheter som redan drar in väldigt mycket pengar till fastighetsägaren? Och på vilket sätt skulle ytterligare vinst plötsligt lösa byggproppen när nuvarande stora vinster inte räckt till?
  • Hur kommer det sig att allmännyttan genom Sabo inte alls håller med om att det är marknadshyra som behövs för att få till ökat byggande? Nu arbetar ju allmännyttan och de privata fastighetsägarna under samma ekonomiska villkor. 
  • HUR stor omflyttning av hyresgäster är det som Ljunggren vill ha? Rapporten Rörligheten på den svenska bostadsmarknaden av forskare på Stockholms och Linköpings universitet samt konsultföretaget Ramböll presenterades den 13 april i år. Den visade att rörligheten inom hyresbeståndet konstant legat på över 20 procent per år i Sverige sedan millennieskiftet. Var femte lägenhet byter alltså hyresgäst varje år. Inom det ägda boendet är det färre än 10 procent i snitt under samma period. Till skillnad från vad Ljunggren skriver så har inte rörligheten inom hyresbeståndet minskat genom åren. 
  • Ramböllrapporten från 2015 som visar på omfattande konsekvenser för hyresgäster och för samhällsekonomin om marknadshyror införs, avfärdar Ljunggren utan ett enda sakligt argument. Troligen för att han inte har något. Och troligen för att så fort som möjligt komma ifrån det faktum att en redan mycket lönsam bransch skulle tjäna ännu mer på hyresgästernas bekostnad vid införandet av marknadshyror. Hans Lind sammanfattande ord i denna repliks inledning visar att Lind gör samma bedömning som Ramböll i sina beräkningar.

Bruksvärdessystemets syfte är Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna överens om och i Göteborg pågår ju sedan flera år ett gemensamt arbete mellan Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och de allmännyttiga bostadsbolagen för att enskilda fastigheters hyror ska hamna ’relativt’ rätt i förhållande till varandra. I det arbetet utgår parterna ifrån kvaliteten i varje hus, till exempel utifrån geografisk placering, husets standard och fastighetsskötsel. Vi är oftast överens om olika lägenheters kvalitet i förhållande till varandra. Skillnaden mellan våra organisationer ligger i att Fastighetsägarna vill pressa den generella hyresmassan uppåt. 

Avslutningsvis, Ljunggren, har vi ingen hyresreglering i Sverige. Den togs bort genom riksdagsbeslut 1974. I stället har vi ett hyresförhandlingssystem med konsumentskydd. Det vet givetvis Ljunggren. Det är ju bland annat Fastighetsägarna vi brukar förhandla emot. Förutom när deras hyresgäster skickas till Hyresnämnden som en politisk markering… som nu i Göteborg.

Ämnen i artikeln