Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Bryt blockpolitiken och blicka framåt

Viktigt engagemang. Jubel under Fi:s valvaka. ”Oavsett vilka demokratiska partier vi sympatiserar med, så är min uppmaning att engagera sig för att vi ska kunna föra landet i rätt riktning”, skriver Stina Svensson, talesperson för Feministiskt initiativ.
Viktigt engagemang. Jubel under Fi:s valvaka. ”Oavsett vilka demokratiska partier vi sympatiserar med, så är min uppmaning att engagera sig för att vi ska kunna föra landet i rätt riktning”, skriver Stina Svensson, talesperson för Feministiskt initiativ. Bild: Bild: MAJA SUSLIN/TT

ETC Göteborg.

Nu måste vi lägga fokus på vad vi vill förändra och gemensamt blicka framåt
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Det har aldrig varit mer angeläget att säga, att nu är det skarpt läge. Redan inför valen 2010 och 2014 varnade vi för en allt mer blockerande blockpolitik, och nu ser vi konsekvenserna av vad den leder till.

När alla vill in i mitten för att nå så många väljare som möjligt tunnas partiernas ideologier ut, samtidigt som samarbete över gränserna framställs som en omöjlighet av principskäl. Det krävs en ny röst i riksdagen för att vi ska få förändring både vad gäller det politiska diskussionsklimatet, och för att låsa upp blockpolitiken. 

De båda blocken har inför det extra valet lagt fram sina färdigförhandlade budgetar som Sverigedemokraterna redan har lovat att de kommer att fälla. För att mota nyfascismens inflytande över den kommande regeringens möjlighet att styra så kan det krävas ett blocköverskridande samarbete. Feministiskt initiativ är tydliga med att vi stödjer en fortsatt rödgrön regering, men om en sådan minoritetsregering inte ges förutsättningar att regera så är ett blocköverskridande samarbete att föredra framför att Sverigedemokraterna ges inflytande.

Att vi stödjer en rödgrön regering beror på den gemensamma synen på att satsningar inom den generella välfärden är en grund för ett jämställt och jämlikt samhälle. Men Feministiskt initiativ finns i dagens politiska landskap därför att vi vet att detta inte är tillräckligt. Inget reellt har gjorts för att åtgärda de löneskillnader mellan män och kvinnor som har stått stilla i över 30 år. Sverige har fortfarande ingen handlingsplan för att åtgärda diskriminering och den allt mer normaliserade rasismen inom samhällets alla områden. Det är några av alla de områden där vi har tydliga och konkreta åtgärdsförslag. Därför är det viktigt att Feministiskt initiativ kommer in som ett oppositionsparti där vi kan tillföra ny kunskap och nya visioner om hur framtiden kan se ut. 

Vi gör redan stor skillnad. Det ser vi inte minst i de kommuner där vi valdes in i höstens val. Överallt där vi har mandat har vi satt oss ner och hittat konstruktiva lösningar för att få igenom vår politik. Vi styr i majoriteter och i minoriteter, i röd-grön-rosa samarbeten och i blocköverskridande.

Jag förstår den oro som nu finns bland en del väljare över det politiska läget. Men ordspråket ”don’t panic – organize” – att organisera sig är viktigare än någonsin. Oavsett vilka demokratiska partier vi sympatiserar med, så är min uppmaning att engagera sig för att vi ska kunna föra landet i rätt riktning. Feministiskt initiativ står starkare än någonsin och är med våra över 22 000 medlemmar ett av landets största partier medlemsmässigt. Tusentals unga feminister är beredda att ge sin kreativitet och kraft till en antirasistisk feministisk rörelse framåt mot den framtid som vi vill se. Den här valrörelsen får inte upptas av pajkastning mellan de partier som står varandra närmare – nu måste vi lägga fokus på vad vi vill förändra och gemensamt blicka framåt. 

Ämnen i artikeln