Debatt. .

2019-12-13 10:49
I många stadsdelar utgör bibliotek en stomme i lokalsamhället, skriver representanter för Socialdemokraterna. Foto: Shutterstock
I många stadsdelar utgör bibliotek en stomme i lokalsamhället, skriver representanter för Socialdemokraterna.
Puffetikett
ETC Göteborg

Bibliotek är mer än en plats att låna böcker

”Ett genomgående tema i högerstyrets nedskärningar är att de alltid – i varje led – slår hårdast mot vanligt folk och förstärker de klyftor som i allt för hög grad präglar Göteborg. Biblioteken är inget undantag.”

Högerstyrets ovilja att ta kontroll över vinstjakten och den växande byråkratin leder till nedskärningar över hela stan. Näst på tur i högerstyrets nedskärningshysteri står flera bibliotek. Häromdagen fick personalen på sex bibliotek besked av högerstyret om att deras jobb snart kan försvinna, mindre än två veckor före jul.

Biblioteken är – förutom en plats för läsning, reflektion och bildning – en plats för gemenskap i många av våra stadsdelar, där människor möts och knyter band. För många av våra äldre är det en ovärderlig del av en rik och aktiv ålderdom, och för våra yngre öppnar biblioteken dörrar till ny kunskap och nya möjligheter, oavsett deras föräldrars utbildningsnivå. Sverige har en stolt tradition av folkbibliotek, där alla kan känna sig välkomna. Den ska vi värna.

När kulturnämnden beslutar om budget för nästa år står biblioteken inför stora nedskärningar. Hela sex bibliotek hotas av nedläggning. Ett genomgående tema i högerstyrets nedskärningar är att de alltid – i varje led – slår hårdast mot vanligt folk och förstärker de klyftor som i allt för hög grad präglar Göteborg. Biblioteken är inget undantag.

Bibliotek är så mycket mer än en plats för att låna böcker. I många stadsdelar utgör de en stomme i lokalsamhället. Just därför är det särskilt olyckligt att högerstyrets nedskärningar nu hotar bibliotek i våra förorter och på glesbygden. Även 300m², som ligger intill Brunnsparken, har en stor mångfald av besökare från hela stan som nu riskerar stängning.

Biblioteken är viktiga för människor som bor trångt, vare sig de är föräldrar, studenter eller barn. Dit kan man söka sig för att läsa tidningar från hela världen och litteratur på många språk, studera eller göra andra nödvändiga ärenden som kräver koncentration. Många bibliotek erbjuder dessutom språkträffar, studiecirklar och stöd med att använda digitala verktyg som är helt avgörande för många människors deltagande i samhället. Människor som saknar skrivare är beroende av biblioteken för att göra många av sina ärenden.

Högerstyrets argument är lika förutsägbara som ihåliga: kommunen ska hålla sig till ett lagstadgat minimum av välfärdsverksamheter. Vi har inte råd med högre anspråk än så. Tyvärr är det sant, men enbart på grund av högerstyrets budget, som kommunfullmäktige klubbade i november och som innebär nedskärningar över hela linjen.

Det finns ett alternativ till kortsiktiga nedskärningar och nödbesparingar. Under lång tid har andelen personal som arbetar med byråkrati och administration ökat i Göteborg. Där har även vi rödgröna partier, som styrt stan förra mandatperioden, anledning till självkritik. I vår budget för kommande år föreslog vi början på en stor omfördelning – från byråkrati och administration till de som möter oss göteborgare i välfärden. Ett led i det är att stoppa högerstyrets dyra privatiseringar, som skapar behov av en ännu större kontrollapparat och öppnar upp göteborgarnas välfärd för vinstjakt. Då har man råd med både bibliotek och bättre vård, skola och omsorg.

Vi socialdemokrater kommer fortsätta stå för ett annat samhälle än det högerstyrets kortsiktiga nedskärningar och dyra privatiseringar skapar. Ett samhälle där vi sätter välfärden först – före byråkrati och dyra privatiseringar – och där varje göteborgare har tillgång till ett rikt kulturutbud.

///
Viktoria Tryggvadottir Rolka (S)
Oppositionsråd

Mariya Voyvodova (S)

Gruppledare, kulturnämnden