EU-valet.

2019-05-27 11:47
Foto: Björn Larsson Rosvall /TT
Puffetikett
ETC Göteborg

Göteborg röstar rödgrönare än resten av landet

Miljöpartiet och Vänstern är fortsatt starka i Göteborg
Göteborgarna röstar mer rödgrönt än i resten av landet. Här blev Miljöpartiet tredje största parti i söndagens EU-val och Vänsterpartiet har dubbelt så högt stöd som på riksnivå. 

Det preliminära valresultatet för söndagens EU-val visar att göteborgarnas röster skiljer sig en hel del mot rikssiffrorna. Här är stödet för Miljöpartiet betydligt högre än på andra håll. Partiet är det tredje största och fick över fyra procentenheter högre här än på riksnivå. Även Vänsterpartiet går betydligt bättre i Göteborg och lockar 12,4 procent av de lokala väljarna.

Lokala toppkandidater – ändå ut

Feministiskt initiativ har plockat sina två toppkandidater Soraya Post och Stina Svensson från Göteborg. Ändå räckte det bara för att locka 1,5 procent av de lokala väljarna. Bara i några få områden i Gamlestan och Majorna fick partiet tillräckligt med röster för att knipa en plats i Europaparlamentet.

Stödet för Socialdemokraterna är betydligt svagare i Göteborg än på riksnivå. Däremot har partiet flera starka fästen i Göteborgs förorter. Om delar av Bergsjön, Angered och Biskopsgården hade fått avgöra EU-valet skulle Socialdemokraterna ha fått egen majoritet.

SD är svagare i Göteborg

Sverigedemokraterna går framåt på riksnivå och kommer att få minst ett ytterligare mandat i Europaparlamentet. Däremot har partiet inte fått samma starka fäste i Göteborg som i andra delar av landet. Här lockar de drygt 11 procent av väljarna och det är stora skillnader mellan stadsdelarna. I flera kvarter i Majorna och på Guldheden får partiet bara några få procent av väljarnas röster. I områden kring Lövgärdet, Rannebergen och Bergum i Angered röstade över 20 procent av invånarna på Sverigedemokraterna i EU-valet. Partiet har fortfarande sitt starkaste fäste på Norra Hisingen och i valkretsen Västra Kärra fick de över 25 procent av rösterna.

Valresultatet är fortfarande preliminärt och länsstyrelsen räknar just nu alla röster samt förtidsröster som inte kom fram i tid. På fredag väntas ett slutgiltigt resultat.