Utrikes.

2017-06-17 13:00
  • Paul Nuttall valdes in som Ukips ledare 28 november förra året. Nu avgår han. Foto: Alastair Grant/AP
    Paul Nuttall valdes in som Ukips ledare 28 november förra året. Nu avgår han.
  • Marine Le Pen kommer ut ur valbåset. Foto: Michel Spingle/AP
    Marine Le Pen kommer ut ur valbåset.
  • Jussi Halla-aho, till vänster, gratuleras till partiledarposten av en medlem i Sannfinländarna. Foto: Jussi Nukari/AP
    Jussi Halla-aho, till vänster, gratuleras till partiledarposten av en medlem i Sannfinländarna.

Bakslag för Europas högerpopulister

Under en och samma vecka tappade högerextrema eller högerpopu­lis­tiska partier inflytande i flera olika länder. Börjar hatet tappa mark? ETC guidar till en omskakande vecka för ytterhögern.

Kollaps för Ukip

Det brittiska nyvalet kan inte beskrivas som något annat än en kollaps för Ukip, som gjorde sitt sämsta resultat sedan 2001, med 1,8 procent, vilket gör att de blir utan mandat. I parlamentsvalet 2015 fick partiet 12,6 procent av rösterna och blev på allvar en kraft i den brittiska politiken. Dagen efter valet meddelade Ukips partiledare Paul Nuttall att han avgår. Istället ser dock nordirländska unionistpartiet DUP, som bland annat är abortmotståndare och motsätter sig samkönade äktenskap, ut att kunna få ökad makt. Inte på grund av att de gjorde ett bra val, utan på grund av att Tories gjorde ett så dåligt val att man nu behöver förhandla om regeringssamarbete. Något som väckt oro kring hur det kommer påverka de nordirländska fredsavtal som just nu förhandlas.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Le Pen har tappat sitt momentum

Efter den första omgången i valet till det franska parlamentet ser den våg som bar Marine Le Pen och hennes Nationella fronten till presidentvalets andra omgång, ut att mattas av. Partiet spås inför andra omgången att högst få tio platser, i vissa opinionsundersökningar ännu lägre. 13,2 procent blev partiets resultat i den första valomgången. Jämfört med presidentvalet fick Nationella fronten fyra miljoner färre röster. ”Patriotiska väljare måste, i massor, ta sig till vallokalerna söndag den 18 juni” sa Marine Le Pen i en kommentar till det låga valdeltagandet.

Sannfinländarna splittras

Den finska Centerpartiet avbrytöt sitt regeringssamarbete med Sannfinländarna efter att Sannfinländarna på sin kongress förra helgen valde den hatbrottsdömde Jussi Halla-aho till ny ordförande, vilket signalerade en ny inriktning i partiet. Vänsterförbundet och De Gröna krävde nyval kort efter ordförandevalet, och på en presskonferens på måndagseftermiddagen meddelade statsminister Juha Sipilä att förhandlingar för att ombilda regering ska inledas. Under tisdagen meddelade 20 av Sannfinländarnas 37 parlamentsledamöter att de lämnar partiet och bildar en ny partigrupp för att kunna fortsätta samregera.

Jussi Halla-aho är dömd för hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid 2012, efter ett blogginlägg där han skrev att stöld kan vara ett genetiskt särdrag hos somalier och att islam är en religion som godkänner pedofili.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.