Sport.

2018-11-02 11:45
”Vi har pratat mycket om att vi måste fortsätta kommunicera och hålla ihop som en helhet”, säger Robin Sandberg.  Bild: Carl Sandin/Bildbyrån
”Vi har pratat mycket om att vi måste fortsätta kommunicera och hålla ihop som en helhet”, säger Robin Sandberg.
Puffetikett
ETC Göteborg

”Vi har stått upp mot de svåraste lagen”

Det tog fyra matcher – sedan kom första segern för Högsbo
i basketligan.

Nu väntar två tuffa matcher på bortaplan innan det är dags för landslagsuppehåll.

”Det är två matcher vi absolut kan ta”, säger tränaren Robin Sandberg.

Det blev 87–63 mot seriens andra nykomling. Det innebar säsongens första poäng efter en rad tuffa matcher mot några av basketligans förväntade topplag.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Vi gör en jättebra insats mot Wetterbygden. Jag kände ganska mycket press att vinna den. Jag tror att Wetterbygden kommer att kunna ta ganska många skalper, de kan nog hamna i mitten av tabellen. Det är framför allt på hemmaplan som vi borde eller i alla fall har en större chans att vinna mot exempelvis Wetterbygden.

Vad var det som gjorde att det funkade så bra?

– Mycket. Vi startar matchen starkt. Jag är mest nöjd med vår defensiv, att vi klarar av att stänga igen. Matchen är över ganska snabbt i andra halvlek. Då var det roligt att släppa fram lite yngre tjejer, som gick in och gjorde det bra.  Vi släpper bara in 24 poäng fram till halvtidsvilan. Det är den största skillnaden om man jämför med tidigare matcher. Ser man på de andra matcherna är det väldigt svårt att vinna mot Alvik och de andra topplagen om vi släpper in 90 poäng...

Vad har överraskat dig mest så här långt?

– På det individuella planet är det nog Hanna Johansson, hur bra hon är. Hon har gjort mycket mer poäng, returtagningar och läst spelet på ett sätt defensivt som jag nog inte riktigt hade räknat med. Kanske är det jag som har haft låga förväntningar på henne, men hon har verkligen övertygat.

Och när du ser på hela laget?

– Som lag har vi verkligen stått upp mot de här svåraste lagen på ett imponerande sätt. Tjejerna sa själva att ”vi går in med det här som nykomlingar, men vad spelar det för roll? Vi är inte rädda för dem. Vi har inte så jättestor respekt för dem heller utan ska göra det vi är bra på.” Det har verkligen gett resultat och vi har spelat jämnt i många av matcherna.

Vilka är de viktigaste läxorna hittills då?

– Vi har fått massor av lärdomar. Vi är med länge i matcherna, men så fort man slappnar av lite eller inte gör allt som vi har pratat om eller som krävs så blir allt mycket tuffare. Det krävs mycket hela tiden för att hålla uppe nivån.

Hur jobbar ni med det?

– Vi gör oss medvetna om det, men mycket handlar också om kommunikation. Vi har pratat mycket om att vi måste fortsätta kommunicera och hålla ihop som en helhet. Vi måste anpassa oss och då pratar vi rent basketmässigt, exempelvis om vi ser att motståndarna har ett bra trepoängsskytte så måste vi snabbt försöka vara där och stänga ner det.

Vad lägger ni mest tid på?

– Vi jobbar med att vara med flexibla. Så här i början av säsongen har vi lagt en liten grund över hur spelet ska vara, vilka lägen vi ska söka och hur vi vill röra oss. Nu handlar mycket om att hitta nya situationer och vägar så att vi inte blir för uppen­bara. När jag ser oss spela är det lite för uppenbart och lätt att läsa oss. Vi måste få till fler olika typer av hot.

Vad tänker du om de kommande matcherna – mot Uppsala och Norrköping?

– Att det är två roliga matcher. Bortaplan gör det mycket ­svårare. Uppsala är en lång bortaresa och Norrköping har startat otroligt starkt. Mot Uppsala är vi kanske favorit. Men det blir nog tuffare än vad man tror. De har två nya spelare, Shereen Sutherland och Louise Skyttevall, som båda är startspelare så det blir ett annat lag att möta. Men det är en match vi ska knipa. Norrköping är svåra på bortaplan. De är favoriter, men det är två matcher vi absolut kan ta.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter