Sport.

2020-06-12 07:50
Jakob Johansson har återvänt till IFK Göteborg. Men något spel på söndag mot Elfsborg blir det inte. Mittfältaren rehabiliterar sig fortfarande efter en korsbandsskada.  Bild: Adam Ihse/TT
Jakob Johansson har återvänt till IFK Göteborg. Men något spel på söndag mot Elfsborg blir det inte. Mittfältaren rehabiliterar sig fortfarande efter en korsbandsskada.
Puffetikett
ETC Göteborg

Väntan äntligen över för Blåvitt

Efter lång ovisshet och väntan rivstartar nu allsvenskan med tre omgångar på nio dagar.

”Vi har byggt truppen för en vanlig säsong. Den komprimerade säsongen innebär en helt annan påverkan på gruppen”, säger IFK Göteborgs sportchef, Kennet Andersson.

Corona-våren har – precis som för de flesta andra – varit väldigt annorlunda för IFK Göteborg och Kennet Andersson. I stället för seriestart 5 april har de senaste månaderna handlat om ovisshet, korttidspermitteringar i klubben och bygget av en trupp som förhoppningsvis skulle få spela tävlingsmatcher framöver.

– Det är ju en situation som ingen varit med om förut, och det har varit jättespeciellt. Det har både inneburit ekonomiska problem och funderingar på hur man ska hantera nästa steg. Organisatoriskt har det krävts mer av oss. Vi har pratat om att vara en enhet och att jobba tillsammans, och det har vi fått träna på ordentligt. Jag tycker att vi har lyckats, vilket känns jätteskönt, säger Kennet Andersson.

Startar söndag

På söndag är det dags. Elfsborg står för motståndet i seriepremiären inför tomma läktare på Gamla Ullevi, och därefter finns ytterligare fem omgångar bestämda just nu. Resten av allsvenskans spelschema dröjer tills Fifa och Uefa har presenterat den internationella kalendern för sommaren och hösten.

Allsvenskans samtliga 30 omgångar ska spelas under sommaren och hösten, vilket innebär ett mer komprimerat spelschema än normalt. Kennet Andersson är inställd på att truppen kommer att påverkas av det tätare matchandet.

– Vi kan förvänta oss fler belastningsskador. Det vet alla i allsvenskan om.

Fem ersättare

För att minska skaderisken på spelarna blir det under säsongen tillåtet att byta in fem ersättare, istället för tre. Andersson räknar med att vi kommer att få se fler spelare på planen både i enskilda matcher och över tid.

Vad tycker du om årets IFK?

– Vi har en rejäl trupp där det bara är Lasse Vibe och Sebastian Eriksson som har lämnat. Det betyder att en stor del är kvar från förra året – plus nyförvärv – då blir vi automatiskt bättre. Jag är övertygad om att vi tagit ytterligare ett steg. Men sedan vet vi ju inte hur de andra lagen ligger till.

I mitten av maj blev landslagsspelaren Jakob Johansson klar för en återkomst till Blåvitt. Något spel är dock inte aktuellt än för den 29-årige defensive mittfältaren, som fick en korsbandsskada i höstas.

– Han är i rehabläge och jobbar för att komma tillbaka. Det går inte att säga när, men allt går bra.

För en månad sedan skrev även mittfältaren/anfallaren Alexander Farnerud, 36, på ett kontrakt som sträcker sig året ut. Tanken är främst att Farnerud, som kommer närmast från Helsingborg, ska konkurrera med och komplettera Robin Söder.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Värvningarna var möjliga tack vare klubbens riskkapitalbolag, IFK GBG Transferintressenter AB. Det kan bli fler tillskott. Det extra transferfönstret är öppet till i morgon kväll (13 juni) och klubben letar fortfarande efter en mittback. Tidigare Blåvitt-kaptenen Mattias Bjärsmyr, som är klubblös, tränar fortfarande med laget, men Kennet Andersson vill inte säga något konkret om just honom.

– Vi letar hela tiden, men ändå inte riktigt som vi gjorde i januari. Tiden har till exempel gjort att Rasmus Wikström, som varit långtidsskadad, är närmare en comeback. Dessutom måste vi vara smarta och tänka på att vi inte ska dra på oss kostnader till nästa säsong, säger Kennet Andersson.

Fick a-lagskontrakt

Förra veckan valde även klubben att ge 17-årige mittbacken Jesper Tolinsson från IFK:s akademi ett a-lagskontrakt.

– Det är vi jättenöjda med. Han är lika gammal som min son, så jag har följt honom sedan han var tio år. Han har en god teknik och två bra fötter, vilket är ganska ovanligt för att vara mittback. Det är spännande.

Tolinsson, med Tuve IF som moderklubb, var med redan på träningslägret i Portugal i februari och har fått chansen att växa in.

– Han har tagit stora steg – både fysiska och taktiska – under våren.

Ytterligare en ung spelare från akademin får chansen. Isak Dahlqvist, 18, har tränat med a-laget under våren och har nu skrivit på ett lärlingskontrakt.

– Också han har fått vara med och tagit steg, kommit in i tempot och vuxit. Han är främst mittfältare men fått prova på både som vänsterback och högerback. Det känns jättekul att ungdomarna tar de här stegen. Han är verkligen värd det här. Nu har han sex månader på sig att ta nästa steg. Vi har en jättebra dialog och han vet vad som krävs.

Vill ge beröm

Kennet Andersson plockar fram en positiv konsekvens av coronapandemin. Eftersom det saknats matcher har träningarna fyllts på med fler spelare från akademin för att kunna få till bättre spel på träningarna.

– Jag vill verkligen ge beröm till alla som varit med. Jag är övertygad om att det är ett lyft för akademin i dessa tider trots att de inte får spela så många matcher själva heller.

Det är redan klart att premiären på söndag och de följande fem omgångarna spelas utan publik.

– Även om man vet hur det kommer att se ut blir första matchen speciell. Spelarna kommer att höra varandra på planen till exempel. Förhoppningsvis är det inte en alltför stor omställning. Absolut vill vi ha våra fans på plats – en del av allsvenskan kommer att fattas – men vi gör det här för att rädda allsvenskan och rädda klubbarna.

IFK Göteborgs säsongsstart

14 juni: IFK Göteborg–IF Elfsborg.

18 juni: Varberg BoIS–IFK Göteborg.

22 juni: IFK Göteborg–Mjällby AIS.

Därefter (matchdagar inte fastställda): IK Sirius–IFK Göteborg. IFK Göteborg–AIK, IFK Norrköping–IFK Göteborg.