Sport.

2018-09-19 19:00
IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi har ett tufft matchschema framför sig.	 Bild: Thomas Johansson/TT
IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi har ett tufft matchschema framför sig. 
Puffetikett
ETC Göteborg

Tuff och oviss höst väntar för Blåvitt

IFK Göteborg hämtade upp ett 0–2-underläge i helgen – men ligger kvar i den nedre delen av tabellen.

Nu väntar en oviss höst.

”Fördelen med oss är att vi kan slå lag som vi på förhand inte ”ska” vinna mot”, säger tränaren Poya Asbaghi.

Det var dramatiskt på Gamla Ullevi i söndags. Regnet öste ner, det var halkigt och misstag blev kostsamma i matchen som vissa kallar ”el Västico”.

IFK Göteborg hämtade upp 0–2 hemma mot Elfsborg och förlängde boråsarnas 15-åriga bortasvit utan vinster i Göteborg.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


När det har handlat om upphämtningar i Blåvitts matcher 2018 har det oftast varit för att motståndarna har kommit ikapp (och förbi) efter att IFK har tagit ledningen. Poya Asbaghi:

– Många tänkte säkert att: ”okej, nu är det en sån där match igen där Blåvitt spelar bra i början och sen tappar”. Men sen kommer vi tillbaka. Vi visar att vi klarar av det mentala och vi reser oss. Jag är stolt över oss där, men efteråt – när det har blivit 2–2 – då känner jag att jag ville ha mer.

Blåvitts reducering till 1–2 gjordes av hemvändaren Robin Söder. Det var hans första mål sedan återkomsten i somras. 2–2 kom på straff efter att Amin Affane (faktiskt) fälldes utanför Elfsborgs straffområde.

– Jag fick bollen utanför straffområdet. Jag vet inte om jag var innanför eller utanför, men han fällde mig. Det är definitivt en foul. Men straff eller inte? Jag har ingen aning.

Domaren fick kritik

Domaren Mohammed Al-Hakim var i fokus flera gånger i den andra halvleken. Repriserna visade att Affane fälldes någon dryg meter utanför Elfsborgs straffområde. Vid ett annat tillfälle borde nog Blåvitt ha fått en straff när Emil Salomonsson drogs ner och sen var det en uppmärksammad situation efter bråk mellan Robin Söder och Elfsborgsbacken Jon Jönsson. Båda fick gult kort efter att ha skällt på varandra och Jönsson såg ut att skalla Söder, som föll till marken.

– Han är inte nöjd med mig och jag är inte nöjd med honom, men det är inga problem. Jag hyser inget agg mot honom. Det var dumt av mig också, jag ska hålla mig lugn men så blir det i stridens hetta, säger Jönsson.

Robin Söder ville inte fokusera för mycket på incidenten.

– Det är inte så att han skallar ner mig någonstans. Jag får gult kort för att jag lägger mig lite lätt och han får gult kort för att han söker kontakt, säger Blåvittspelaren.

Vad sa ni till varandra efteråt?

– Äh, det var en fair fajt. Jag sparkade ju på honom innan och sedan sökte han upp mig.

Söder hade svårt att glädja sig åt första målet för säsongen och för den enda poängen.

– Det var ingen högklassig prestation, men som forward är det alltid gott att göra mål. Landslagsuppehållet var bra för mig, det gjorde mg gott. jag kunde finslipa lite och fick lite mer övergripande koll på strukturen i vårt spel, säger han och fortsätter:

– Det är surt att vi hamnar där i första halvlek. Det är ”icke-situationer”, rensningar, som de gör mål på. Det är sjukt starkt av oss att komma tillbaka i andra halvlek och att vi fortsätter att spela vårt system, säger han.

Nu väntar en tuff period med svåra matcher för allsvenska elvan Blåvitt, som i tur och ordning möter Häcken, AIK och Hammarby. Det är den tabellens åtta, etta och tvåa.

– Det är väldigt tufft motstånd. Det är det alltid i allsvenskan, vilka man än möter. Men fördelen med oss är att vi kan slå lag som vi på förhand inte ”ska” vinna mot. Vi är med i alla matcher och därför går jag in i alla de här matcherna med väldigt stor optimism, säger Poya Asbaghi.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter