Sport.

2021-09-13 08:57
Nätet bakom dem är gemensamt, men målramen är olika stor. Lisa Karlsson är handbollsmålvakt och storebror Mathias står i mål i fotboll. Men likheterna är många hos målvaktssyskonen. Båda är hängivna i sin elitsatsning i HK Aranäs respektive Gais.   Bild: Håkan Bjärsdal
Nätet bakom dem är gemensamt, men målramen är olika stor. Lisa Karlsson är handbollsmålvakt och storebror Mathias står i mål i fotboll. Men likheterna är många hos målvaktssyskonen. Båda är hängivna i sin elitsatsning i HK Aranäs respektive Gais. 
Puffetikett
ETC Göteborg

Syskonen som vaktar olika mål

Syskonen Karlsson från Värmland hamnade på Västkusten. Storebror Mathias är fotbollsmålvakt i Gais. Lillasyster Lisa är handbollsmålvakt i HK Aranäs i Kungsbacka.

ETC Göteborg träffade dem för ett samtal om att vara ”målvaktssyskon.”

Mathias värvades till Gais hösten 2019 efter två säsonger som andremålvakt i Örebro SK. I Gais blev han förstemålvakt och är inne på andra säsongen.

Lisa flyttade till Aranäs våren 2020 från Hellton i Karlstad och börjar nu sin andra säsong i klubben.

Båda syskonen började sina karriärer i Karlstad, Mathias i Råtorps IK, Lisa i Skåre HK.

Varför blev ni målvakter?

Mathias:

– Jag började som utespelare men sen upptäckte jag snart att jag hade en fallenhet för att ”stå i vägen.” Fram till jag var tolv år var det både ishockey, handboll och fotboll. Sen var det ett svårt val mellan handboll och fotboll. Handboll var roligare men jag upptäckte att jag var bättre i fotboll.

Lisa:

– Jag började med handboll när jag var sex år. Jag kollade på pappa som var aktiv spelare (högernia) och som även tränade både mig och Mathias i början. Jag testade fotboll också. Sen följde jag såklart Mathias. ”Tycker han det är kul att vara målvakt så tycker jag det också.” Jag gillar rollen som sista utposten och att kunna vara matchvinnare.

Var orädda som barn

Lisa och Mathias berättar att de båda var väldigt orädda som barn, något som såklart underlättar för en målvakt.

– Vi är båda explosiva och aggressiva i spelstilen, förklarar Mathias.

Lisa nickar instämmande mot sin bror där vi sitter på några bänkar vid idylliska Ånäsfältet nära Redbergs­platsen i Göteborg. Det är en mild sensommarkväll och Mathias har med sig sin hund Lego som ligger exemplariskt bredvid under samtalet. När en svart katt springer förbi vaknar Lego till ordentligt men husse visar prov på sin reaktionssnabbhet.

– Där var du med på noterna, säger Lisa och skrattar.

– Det var lugnt. Jag såg den komma, säger Mathias.

Att vara med på noterna och att vara väl förberedd är gemensamt för syskonen. Det är också något de fått med sig hemifrån. Föräldrarna Siv och Peter har varit ständigt stöttande och betonat att belöningen kommer efter hårt arbete. Bra förberedelse är A och O.

– Vi är bägge ”processorienterade”. Det får ta sin tid. Det har vi också lärt hemifrån.

Tät kontakt

Föräldrarna har också nu tät kontakt med sina barn.

– Pappa ringer oss båda varje dag efter jobbet. Han ser också alla våra matcher, berättar Mathias.

Hur tät är er syskonkontakt?

– Vi har koll på varandra jättemycket. Vi pratar och stöttar varandra och det är mest med mentala aspekter. När jag flyttade ner till Kungsbacka var det guld värt att Mathias fanns här nära. Vi vet var vi har varandra, vi lever såpass lika, vi satsar fullt ut som elitidrottare för att ge oss själva de bästa förutsättningarna. Hur ofta vi ses är olika. Förra året var det varje vecka, i år kanske lite mindre, säger Lisa.

– Elitidrottarens planering är ju speciell. Du tränar kanske två timmar om dagen. Dygnets övriga 22 timmar handlar om en livsstil för att du ska kunna göra en bra prestation. Sömnen och kosten måste skötas. Man kan unna sig saker, men i rätt läge. ”Varje pizza är välplanerad”, säger Mathias och ler.

Men livsstilen är ingen uppoffring.

– Vi är sådana som personer, förklarar Lisa.

Trygg i Gais

Mathias har funnit tryggheten i Gais och har också skippat hjälmen som han bar under matcher i många år. Detta efter att ha fått några hårda skott i huvudet i ungdomen.

– Allting blev mycket lättare i Gais. Jag har blivit otroligt mycket tryggare. Förr var jag till exempel rädd för känslan inför stora utmaningar, viktiga matcher. Nu är jag redo, vet vad jag ska göra och kan plocka fram det lilla extra.

Lisa nickar instämmande.

– Gud ja, detta känner jag igen. Men jag ringer alltid Mathias inför viktiga matcher för att prata. Man måste acceptera alla känslor som kan finnas.

Lisa har läst idrottsvetenskap och har alltid varit intresserad av den mentala delen av sporten. Mathias planerar att utbilda sig ”inom karriären”, men just nu är det bara fotbollen som gäller.

Jobbar på lågstadieskola

Här kommer vi in på en stor skillnad för syskonen. Mathias lever på sin sport, medan Lisa jobbar cirka 90 procent på en lågstadieskola – som resurs- och fritidspedagog – vid sidan om elitsatsningen som handbollsmålvakt.

Detta kräver förstås en ytterst noggrann planering för att vardagen ska gå ihop.

– Ja, Lisa är jäkligt mycket bättre på planering än mig. Hon måste ju, konstaterar Mathias leende.

Målvakter ”lever länge” – hur går tankarna om karriären i framtiden?

– Först och främst vill jag upp i elitserien (SHE) och spela där. Sen är det klart att Norge vore roligt. De är ju också kända för en rolig och bra handboll, säger Lisa.

Vill spela utomlands

Mathias skulle vilja spela utomlands.

– Gärna utanför Skandinavien, lära ett nytt språk, lära känna en ny kultur. Det är ju i mötet med nya människor man utvecklas.

På tal om utveckling, vem av er är största talangen?

Lisa och Mathias tittar på varandra, småler, gnabbas och skrattar, innan Mathias svarar:

– Vi är talangfulla bägge två. Det som får oss att sticka ut är arbetet vi lägger ner.

Han fortsätter:

– Lisa är skitbra, alldeles för bra för serien hon spelar i.

Lisa tittar med en varm blick på sin storebror.

– Jag är stolt över honom. Han är bäst. Jag unnar verkligen honom det. Han har slitit för det.

Lisa Karlsson

Ålder: 24.

Bor: Kungsbacka.

Yrke: Handbollsmålvakt i allsvenskan (näst högsta serien) och pedagog på lågstadieskola.

Klubbar: Skåre HK, IF Hellton Karlstad, HK Aranäs.

Mathias Karlsson

Ålder: 26.

Bor: Göteborg.

Yrke: Fotbollsmålvakt i super­ettan (näst högsta serien).

Klubbar: Råtorp, Carlstad United, Örebro och Gais.