Sport.

2021-06-27 02:25
Bild: Mathias Bergeld/ Bildbyrån
Puffetikett
ETC Göteborg

”Sverige har ett starkt lag i OS”

Fem frågor till Häckens skytteligaledare Stina Blackstenius inför toppmötet med Rosengård och OS-äventyret i Japan

1. 20 poäng på nio matcher och skytteligaledning med åtta mål. Hur nöjd är du med Häckens och din egen vårsäsong?

– Vi har varit för ojämna och blivit hårt straffade flera gånger. Det har lett till onödiga poängtapp. Förra säsongen var jag mycket skadad och fick aldrig någon kontinuitet i spelet. Nu har det känts bättre och bättre. Roligt att få utdelning med hattrick mot AIK (10–0) senast, även om motståndet inte var högklassigt.

2. Vad har du utvecklat i år och vad behöver du stärka ytterligare för att bli ännu vassare mot riktigt kvalificerade lag?

– Det känns som jag har en högre lägstanivå nu. Jag har tränat mycket på det felvända spelet. Nu behöver jag framförallt förbättra rörelserna inne i boxen. Det är ju där de flesta målen görs. Vår assisterande tränare Matti Demegård kör extra med mig just med den detaljen.

3. Ni spelar mot Rosengård borta på söndag. Malmöklubben toppar allsvenskan, med fem poängs marginal till er på andraplatsen. Hur betydelsefull är den matchen i guldstriden?

– Mycket viktig nu när Rosengård gått så starkt i serien. Vi lyckades slå dem i cupen (1–0) och gjorde då en väldigt bra prestation. Det behöver vi göra en gång till. Men inte ens en förlust skulle betyda att chanserna är borta. Det återstår ju ytterligare tolv matcher.

4. Du har goda minnen från senaste sommarspelen i Rio de Janeiro 2016. Sverige fick med sig silvermedaljer hem och du gjorde enda svenska målet i finalen mot Tyskland. Om fyra veckor börjar OS i Tokyo. Hur mycket har du hunnit fundera över det äventyret?

– Det har länge varit ett stort mål för mig, även om det funnits osäkerhet runt tävlingen på grund av pandemin. Nu har Sverige ett starkt lag så det kan bli en rolig turnering. Truppen tas ut på tisdag, och jag hoppas förstås vara med i den. Jag har aldrig varit i Japan. Det verkar vara ett spännande land som jag gärna vill besöka.

5. Framgångar i mästerskap leder ofta till lukrativa proffsanbud. Hur sugen är du på en ny utlandssejour?

– Mitt kontrakt med Häcken går ut efter den här säsongen. Jag vill absolut inte stänga några dörrar till en ny satsning utomlands, även om den förra var lite jobbig (trots imponerande 26 mål på 43 matcher). Jag var bara 20 år när jag flyttade till Frankrike. Det blev väldigt ensamt i Montpellier. Jag kände ingen där, men lärde mycket om mig själv under de två säsongerna långt hemifrån.