Sport.

2018-10-17 13:30
 • Snabba 100 meters intervaller är dagens melodi för Viktoria Karlsson med sin ledsagare/guide Linda Luts. Bild: Håkan Bjärsdal
  Snabba 100 meters intervaller är dagens melodi för Viktoria Karlsson med sin ledsagare/guide Linda Luts.
 • Det är bra stämning mellan far/tränare och son. Torbjörn Ryberg är den som coachar mest i vardagen. Han klockar och startar Olof på intervallerna. Bild: Håkan Bjärsdal
  Det är bra stämning mellan far/tränare och son. Torbjörn Ryberg är den som coachar mest i vardagen. Han klockar och startar Olof på intervallerna.
 • De är ett par, paraidrottarna Olof Ryberg och Viktoria Karlsson. Längdhopp är huvudgrenen för dem bägge. Bild: Håkan Bjärsdal
  De är ett par, paraidrottarna Olof Ryberg och Viktoria Karlsson. Längdhopp är huvudgrenen för dem bägge.
 • Han flyger högt över häcken i sitt jämfotahopp. Olof Ryberg, 18, är landslagsman i parafriidrott. Bild: Håkan Bjärsdal
  Han flyger högt över häcken i sitt jämfotahopp. Olof Ryberg, 18, är landslagsman i parafriidrott.
Puffetikett
ETC Göteborg

Siktet inställt: Tokyo 2020 är målet för Olof och Viktoria

Siktet är högt ställt – Paralympics i Tokyo 2020 hägrar.

Men innan dess är det den vardagliga träningen som gäller för friidrottarna Olof Ryberg, 18, och Viktoria Karlsson, 21.

ETC Göteborg var med på ett pass.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det myllrar av tränande idrottare i Friidrottens Hus i Göteborg denna kväll. Där är Yannick Tregaro med sitt gäng, sprinttränaren ”Palmas” med sina adepter. Finnkampssegraren på 400 meter häck, Carl Bengtström syns också i träningsvimlet.

Olof Ryberg sitter på en bänk utmed löparovalen tillsammans med sin pappa Torbjörn som också fungerar som tränare till vardags.


Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  


– Tränarna var lite skeptiska till mig i början, kanske med rätta, jag har ju ingen tränarbakgrund, berättar Torbjörn. Men det är Erik Olsson, som även tränar Carl Bengtström, som är Olofs huvudtränare och han är fantastiskt bra. Jag får instick och hjälp av många andra också. Det är en bra atmosfär här.

– Det funkar jättebra med pappa som tränare. Jag är så aktiv att vi inte kan umgås som pappa/son utan att prata träning, säger Olof.

Ingen höjdhopp i paralympics

Längd och höjd och 200 meter är Olofs grenar. Till Paralympics i Tokyo finns inte höjdhopp med på schemat så det är fokus på sprint och längdhopp. Dagens pass handlar om tre gånger 150 meter gånger tre och sedan lite hoppstyrka ovanpå det.

– Vi kör tungt hela vintern. Nu i början på uppbyggnadsträningen tränar man för att orka träna. Bygger upp en kondition och grundstyrka, för att om en månad eller två orka ta ut sig max och sen klara att träna dagen därpå, förklarar Olof.

Det är bara de i den närmaste träningsgruppen som vet att Olof är synskadad. Det syns så att säga inte under hans träning. Olof har en synskärpa på mellan 5–10 procent. Han beskriver vad det innebär i vardagen:

– Jag kan inte köra bil förstås, att läsa på papper är näst intill omöjligt. Att hitta till nya platser är lite nervöst. Jag kan läsa gatuskyltar om jag är väldigt nära. Ljuden och ”gubbarna som lyser” vid rödljusen är bra. Spårvagnens nummer kan jag se på nära håll.

Kan springa utan ledsagare

Träningsmässigt innebär det att det funkar att springa ensam, utan ledsagare. När det gäller hoppen innebär det stort fokus på ansatsen – han ser inte ribban respektive plankan förrän han är alldeles inpå.

– Det handlar om att nöta, nöta – det är svårt för mig att få en bra plankträff.

Olofs andra stora sport är goalball och där är han också med i landslaget precis som i friidrotten.

– Sommaren som gått var väldigt uppdelad. I början av juni var det VM i goalball, i slutet av augusti EM i friidrott. Jag låg på gränsen att bli uttagen i bägge – och blev det också. Jag gjorde mitt livs match under den turneringen, i kvartsfinalen mot Brasilien, som sen vann VM.

Till friidrotts-EM för para­idrottare kvalade han in i längd.

– Jag var med i VM också förra året, men nu gick jag till final och fick göra alla sex hoppen och det smäller högre. Jag satte dess­utom ”pers” och hoppade över sex meter för första gången.

Läser molekylärbiologi

I en annan del av hallen håller Viktoria Karlsson på med sitt träningspass. Hon satsar också på längd och sprint. Hon kommer från Söderhamn och flyttade till Göteborg för två år sedan. Här läser hon molekylärbiologi på universitetet.

Viktoria är helt blind efter cancer i näthinnorna när hon var barn – ”all syn försvann när jag var fem år.”

Av förklarliga skäl har hon därför alltid en ledsagare, en guide, med sig på träningen. Det är Linda Luts, som är Viktorias nya och enda ledsagare. Hon jobbar också som personlig tränare på Sats.

– Det är faktiskt första träningen vi jobbar ihop. Men det går jättebra, säger Viktoria och Linda med en mun.

Det är ett lättare styrkepass för överkroppen och sedan fem gånger 100 meter med fem minuters vila som gäller denna kväll.

– Det är en fördel för mig om guiden är lite snabbare, förklarar Viktoria när de pustar ut efter första intervallen.

– Det fungerar fint, jag har en bakgrund som friidrottare med fokus på sprint, berättar Linda.

Viktoria och Olof träffades genom idrotten, bland annat på landslagsläger, och är ett par sedan VM förra året.

Framtiden?

– Jag hoppas kunna fortsätta på universitetet och bli forskare, säger Viktoria.

Dubai, sedan Tokyo

Idrottsmässigt är det VM i Dubai nästa år och sedan Tokyo 2020. Det är längdhopp som gäller och det vill till att ha gjort resultat som ger chans till medalj för att bli uttagen.

Olof går på LM Engströms gymnasium, naturvetenskaplig linje. Fysikens lagar fascinerar honom. Han har börjat tredje året och ska gå fyra – för idrottens och synnedsättningens skull.

Han har steg för steg kommit fram till att han vill satsa på idrotten – både friidrott och goalball. Idag handlar det om sex pass i veckan.

– Jag ser lite dåligt så jag ser inte så långt in i framtiden, säger Olof och skrattar.

Fackligt intresserad

Men han har förstås tankar om framtiden. Kanske ge sig in i fackföreningsrörelsen.

– Jag vill göra livet lättare för folk på sina arbetsplatser, säger han och får en stolt blick från pappa Torbjörn.

Olof är också engagerad i paraidrottens framtid. Para­sportförbundet ska avvecklas och idrottarna där ska successivt slussas in i ”de vanliga” förbunden. Det oroar Olof.

– Vi på elit- och landslagsnivå drabbas nog inte, men rekryteringen kommer säkert att bli sämre om man inte jobbar extra med det. Risken är stor att para­idrotten faller i glömska, sätts på undantag.

Men nu ska dagens pass avslutas. Efter de uttröttande intervallerna blir det jämfotahopp över häckar. Paralympics i Tokyo är om två år. Men först väntar matteprov i morgon.

Läs vidare på nästa sida: Veckans sportkalender