Sport.

2019-10-28 23:27
Foto: Emil Langvad
Puffetikett
ETC Göteborg

Serier, experiment och kusliga varelser på höstlovet

Vintertid har börjat men höstlovet erbjuder mys och mysterier i mörkret. Att skriva en låt, teckna en serie, lära sig om köttätande växter och hjälpa till i en detektivföreställning är några av de många saker barn och deras vuxna kan sysselsätta sig med under veckan.

LasseMaja och Hamletmysteriet

Lasse och Maja har tagit ledigt från detektivbyrån för att hjälpa museichefen Barbro att sätta upp Hamlet. Men när en kungakrona försvinner mitt i allt måste detektivduon ta reda på vem som lagt beslag på den och tar publiken till hjälp.

Föreställningen rekommenderas från sju år och pågår i två timmar, inklusive paus.

Lorensbergsteatern, Karl Gerhards plats 1.

Tisdag 29 oktober samt onsdag 30 oktober kl 18.

Biljetter köps på blixten.se eller via 031-708 62 00. 50 procents rabatt för barn upp till 11 år.

Skriv dina egna låtar med Popkollo

Matilda Sjöström, Steget. Foto: Christian Egefur
Matilda Sjöström, Steget.

Musikern Matilda Sjöström, känd från band som Steget, Äkta kärlek och soloprojektet Det Brinner, berättar om sitt låtskrivande. Hon visar också enkla tekniker för att få skrivkrampen att släppa och låta texten flöda. Inga förkunskaper krävs.

Popkollo riktar sig till dig som är trans och/eller tjej/kvinna från 12 år och uppåt.

Kulturhuset Kåken, Kålltorpsgatan 2.

Tisdag 29 oktober kl. 17.30–20.00.

Kostnadsfritt.

Vad döljer sig under ytan?

Människor har alltid undrat vad som döljer sig i sjöar och hav. Mystiska väsen? Sjöormar? Mardrömsfiskar? Göteborgs stadsmuseum och Sjöfartsmuseet berättar om skrämmande vattenvarelser och anordnar textilverkstad där du får fyll havsdjupet med egna skapelser.

Göteborgs stadsmuseum, Norra Hamngatan 12.

29 oktober t.o.m. 1 november. Öppnar kl 11.

Fri entré för barn, museientré för vuxna.

Bli planetskötare med Kapten Kryp

Christian Berg – Kapten Kryp. Bild: Caroline Axelsson
Christian Berg – Kapten Kryp.

Djurskötaren Kapten Kryp har inspirerats av hur insekter lever och är i full färd med att ändra sitt liv till det bättre: han har bestämt sig för att bli planetskötare. Publiken får följa med i hans förvandling och ta del av enkla knep som gör stor skillnad för klimatet.

Blå Stället, Angereds Torg 13.

Tisdag 29 oktober kl 13.00–14.30.

Fri entré.

Växter som äter djur

Botaniska trädgården bjuder in till huset med de köttätande växterna och visar hur de gör för att snärja sina offer. Kvällen bjuder hela familjen på lagom ruggig stämning, tipspromenad, mat och underhållning. Ställ alla dina frågor till trädgårdsmästare och botanister och se om du vågar klappa växterna.

Göteborgs botaniska trädgård, Carl Skottsbergs gata 22A.

Torsdag 31 oktober kl 17–20 (visningar med start varje halvtimme mellan 17.15–19.45).

Fri entré.

Spöklikt på slottet

Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

Höstmörkret sänker sig över Gunnebo slott och oförklarliga saker har börjat hända. Steg hörs från övervåningen trots att ingen är där och dörrar som tidigare varit stängda står plötsligt vidöppna… vågar du följa med pigan in i familjen Halls slott? Det sägs att det spökar.

Förutom att gå en kuslig vandring på slottet kan du följa med på aktiviteter med hästkusken Siri och arbetshästen Umar.

l Gunnebo slott och trädgårdar, Christina Halls väg, Mölndal.

Hela veckan, kl 11–16.

Bokningar görs på gunneboslott.se.

Vandring bland varelser

Följ med Naturhistoriska museets kryptozoologer genom ett nedsläckt museum. De är experter på djur och väsen som finns i folktron och tar med dig på en ficklampsvisning för att upptäcka naturens hemligheter.

Naturhistoriska museet, Museivägen 10.

Tors 31 oktober kl 18 samt kl 19.

Biljetter kostar 60 kronor och bokas via 070-020 67 79.

Seriefestival

Lär dig rita serier med det feministiska seriekollektivet Dotterbolaget, titta på serietecknare som ritar live, lär dig hur Fantomen görs från idé till färdig serie, gå en monsterworkshop och mycket mera. Göteborgs egen seriefestival pågår under hela veckan i olika delar av staden.

Läs mer om platser och tider på facebook.com/goteborgseriefestival.

Se en dinosaurieklassiker

För de föräldrar som är sugna på en nostalgifilm med barnen visar Bio Roy den animerade Landet för längesedan. Följ den föräldralösa apatosaurus-ungen Lillefot och hans vänner på förhistoriska äventyr i denna barnklassiker från 80-talet.

Bio Roy, Kungsportsavenyn 45

Fredag 1 november kl. 13 samt lördag 2 november kl. 15.

115 kronor för vuxna, 95 för studenter, pensionärer och barn. Biljetter köps på bioroy.se.

Skapa egna konstverk

Under ledning Saber Rezgar Alipanah och gästande konstnärer får du vara med och tolka årets tema i Göteborgs internationella konstbiennal: ”Part of the labyrinth”, en del av labyrinten. Skapa ett konstverk i mosaik som sedan installeras på utvalda platser i Göteborg.

Göteborgs konsthall öppnar upp en verkstad där du kan skapa fritt i olika material och format tillsammans med konstnärer och konstpedagoger.

Mosaikworkshopen hålls på Blå Stället, fredag 1 november, kl 12–16. Fri entré.

Verkstaden i Göteborgs konsthall är öppen lördag 2 november, kl. 12–15. Fri entré.

Experimentera på Maritiman

På Maritiman kan barn lära sig hur de gör experiment på egen hand. I havslabbet får de lära sig experiment och kunskap om vattnets egenskaper. Vid experimentvagnen kan de lära sig undersökningar de kan göra i sina egna kök. Dessutom kan man få lära sig göra egna pappersraketer och gå på en fartygsvandring. För den som känner sig mer allvarlig till mods finns det även en utställning om Lampedusa-olyckan 2013 då flera hundratals migranter miste livet i en båtförlisning.

Maritiman, Packhus­platsen 12.

Öppet fram till fredag 1 november, kl 11–16 alla dagar.

125 kronor för vuxna, 70 kronor för barn 5–15 år. Halva priset för barn vid onlineköp på maritiman.se.

Fira de döda

På lördag är det alla helgons dag, då stadens kyrkogårdar brukar lysas upp av ljus på gravarna.

Världskulturmuseet bjuder under hela veckan in till att fira den mexikanska Día de muertos, de dödas dag. Gör en dödskallemask, skicka en hälsning till nära och kära som gått bort, gör en egen  piñata, träffa la Catrina, se filmen Coco, titta på dans och lyssna på musik och föreställningar.

På fredag firas den bolivianska varianten av de dödas dag, Wiñaypacha. Alla är välkomna att bygga upp altaren med olika gåvor och bilder av de som har gått bort. Även här kommer det att vara musikframträdanden.

Día de Muertos pågår hela veckan på Världskulturmuseet, vid Korsvägen. Gratis för barn, 60 kronor eller klubbkort för vuxna.

Wiñaypacha firas lördagen 1 november på Blå Stället, kl. 18–20. Fri entré.