Sport.

2019-05-10 14:13
  • En framgångsrik karriär är snart slut. Sävehofspelaren Johanna Ahlm vill gärna fortsätta jobbet som handbollsexpert på Viasat, men i övrigt tycker hon att det ska bli skönt med ett break från handbollen. En tränarkarriär lockar inte i nuläget. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
    En framgångsrik karriär är snart slut. Sävehofspelaren Johanna Ahlm vill gärna fortsätta jobbet som handbollsexpert på Viasat, men i övrigt tycker hon att det ska bli skönt med ett break från handbollen. En tränarkarriär lockar inte i nuläget.
  • Sävehofs Julia Eriksson, Olivia Mellegård, Johanna Forsberg, tränare Henrik Signell, Linnea Pettersson med bucklan och Johanna Ahlm firar efter segern i SM-finalen 2018, mellan H65 Höör och IK Sävehof i Scandinavium. Bild: Thomas Johansson/TT
    Sävehofs Julia Eriksson, Olivia Mellegård, Johanna Forsberg, tränare Henrik Signell, Linnea Pettersson med bucklan och Johanna Ahlm firar efter segern i SM-finalen 2018, mellan H65 Höör och IK Sävehof i Scandinavium.
Puffetikett
ETC Göteborg

Sävehofs stjärna drömmer om ett gyllene avsked

Johanna Ahlm har spelat OS, VM och EM – och hon har vunnit Champions League, danska ligan och fyra SM-guld.

Till hösten hoppas hon få sätta på sig ”normala” kläder och gå till ett ”vanligt” jobb. Men först ska hon avsluta karriären med ett gäng SM-finaler.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I helgen var Johanna Ahlm ute och genomförde ett individuellt träningspass. Det enda hon tänkte på när hon pinade sig igenom löpningen var att det var hennes sista någonsin som elitspelare.

– Jag hade ont överallt, säger hon.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Sista säsongen

Det var i mars som den 31-åriga niometersspelaren lämnade beskedet att säsongen blir hennes sista på handbollsplanen. Kroppen har inte samarbetat och tankarna på att lägga av har i princip funnits hela säsongen.

– Det var ett svårt beslut att ta, men när jag väl gjort det var det en lättnad. Jag har haft ont, missat många matcher och inte kunnat träna för fullt. Det har varit för mycket upp och ner.

Johanna Ahlm är inne på sin 15:e säsong på elitnivå, och när hon tittar tillbaka på karriären känner hon sig mer än nöjd. Hon har fått spela EM, VM och OS, alla Europacuper och finaler i danska mästerskapet.

– Och jag har fått träffa så många underbara människor från massa olika länder. Jag har fått vänner för livet. Jag blir nästan lite blödig när jag tänker på det.

Vad är den absoluta höjdpunkten i din karriär?

– Det är så svårt. Men mitt första år i Esbjerg i Danmark, när vi överraskade alla och kom till final är speciellt. Då gjorde vi nåt utöver vad som förväntades – vi var inte så himla bra egentligen. Det är sådant jag bär med mig. Men det är klart, jag har vunnit Champions League… och att landslaget kvalade in till OS 2008 var stort. Då visste man knappt att det var möjligt.

Debuterade 18 år gammal

Johanna Ahlm debuterade i landslaget som 18-åring 2005 och har varit en starkt bidragande orsak till lagets framgångar. Det svenska landslaget är numera ett lag som alla har respekt för. Så var det inte när hon började.

– Jag har fått vara med på hela resan. Det har hänt jättemycket både på landslagsnivå och i svensk klubbhandboll under de här åren.

Sambon Rasmus Overby är tränare i Sävehof även nästa år, men planen är att Ahlm inte kommer att finnas med i någon roll.

– Det ska bli väldigt skönt. Jag känner mig motiverad att gå vidare i livet. Efter sommaren hoppas jag att jag har ett jobb att gå till där jag kan ta på mig vanliga kläder och inte handbollskläder, säger Ahlm som har en utbildning inom marknadsföring och event.

Skuru väntar i finalen

Det är seriesegraren Skuru från Stockholm som väntar Sävehof – trea i serien – i bäst av fem finalmatcher. Johanna Ahlms kropp känns bättre än på mycket länge, och ska inte hindra henne från spel.

Vad talar för att Sävehof tar hem det?

– Inte så mycket egentligen. Skuru har varit klart bäst hela säsongen. Men vi slog ut Höör genom tre raka segrar, så vi kommer in i finalen med bra självförtroende.

Ahlm spelade sin första SM-final i Scandinavium år 2006. När handbollen nu lämnat konceptet med en finalmatch kan hon för första gången vinna SM-guld hemma i Partille.

– Tänk om det händer… Då är det verkligen toppen av toppen.

I går kväll blev det klart att även Sävehos herrlag ska spela SM-final, sedan de slagit ut IFK Skövde.

Johanna Ahlm

Klubb: IK Sävehof.

Ålder: 31.

Familj: Sambon Rasmus Overby, tränare Sävehof, och sonen Theodor, 2 år i sommar.

Klubbar i karriären: IK Sävehof, Aalborg DH, Viborg HK, Team Esbjerg, FC Midtjylland.

Landskamper: 141A.

Meriter: Champions League-guld, EM-brons, DM-guld, 4 SM-guld, 5 USM-guld.

Aktuell: Avslutar sin handbollskarriär med att möta Skuru i handbollens SM-finaler.

SM-finalerna

Avgörs i bäst av fem matcher.

13 maj: Skuru–Sävehof

16 maj: Sävehof–Skuru

19 maj: Skuru–Sävehof

ev. 22 maj: Sävehof–Skuru

ev. 25 maj: Skuru–Sävehof