Sport.

2020-05-13 08:53
  • Max Markusson, klubbdirektör för IFK Göteborg, längtar efter att se sitt lag spela på hemmaplan.   Bild: Adam Ihse/TT
    Max Markusson, klubbdirektör för IFK Göteborg, längtar efter att se sitt lag spela på hemmaplan.
  • Bild: Anders Wiklund/TT
Puffetikett
ETC Göteborg

Så tacklar Blåvitt coronakrisen: ”Tycker att folk har förstått vad det är vi står inför”

Cupspel 1 juni, allsvensk start 14 juni. Troligen. Kanske. Förhoppningsvis. Eller inte.

”Jag längtar precis som alla andra att få se mitt lag på hemmaplan inför en fullsatt arena.”

Men det lär dröja innan IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markussons längtan går i uppfyllelse.

– Ingen vet ju, det gäller att vara flexibel inför de förändringar som kommer. Nu har vi ett datum där vi ska få till en start för allsvenskan. Sen är vi förstås väl medvetna om att det kan förändras. Ingen idé att spekulera, säger Max Markusson.

Om det blir allsvensk start det planerade datumet lär det bli inför tomma läktare – som det ser ut nu. Något som förstås kommer att tära ytterligare på klubbarnas ekonomi.

– Ingen publik, inga publikintäkter. Sen finns det ju andra intäktsvärden också. Sponsorer vill kunna bjuda sina kunder och kolleger till arenan. Sponsorerna drabbas ju också ekonomiskt förstås. Det är förståelig att om man ett företag att rädda, kanske inte ett partnerskap med IFK Göteborg står högst på listan, säger klubbdirektören och fortsätter:

– Hur mycket det tär på klubbarnas ekonomi beror ju också på om det blir en, tre, fem eller tio matcher utan publik.

Om det inte blir någon allsvenska alls i år?

– Då behöver alla allsvenska klubbar, Malmö FF undantaget, ställa sig helt andra frågor.

Ska hålla ledningsmöte

Den dagen ETC Göteborg pratar med Max Markusson ska klubben ha ett ledningsmöte med alla chefer och se var de står.

Så här långt har IFK Göteborg korttidspermitterat all personal och spelarna i varierande grad. Två personer på administrativa sidan har blivit uppsagda.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Det är klart vi behöver göra våra åtgärder men samtidigt vara kloka – hur långt är vi beredda att gå, hur mycket is i magen kan vi ha? Jag tycker att folk har förstått vad det är vi står inför och känner: ”alle man till pumparna.”

”Tur i oturen”

En sak är Max Markusson nöjd med i dagsläget:

– Det är tur i oturen att vi har en stabil och professionell organisation som är redo att möta den här krisen. Vi jobbade hårt med organisation och affärsplan förra året. Vi skulle ha två omställningsår, 2019–2020, och det är klart att detta blir ett hack i skivan, men hade vi inte gjort ett så bra år förra året hade vi inte varit rustade nu.

Kris föder också kreativitet och klubbdirektören är stolt över kampanjen ”publikrekord på Ullevi”, med över 52 000 fiktiva biljetter (pris 25 kronor) sålda till en inställd träningsmatch mot Falkenberg. Idén spånades fram internt och förankrades så att den blev genomförbar.

– Den var ett tecken på hög kreativitet och gav också välbehövligt tillskott i kassan. Supporterföreningen änglarnas kampanj där vi dubblerat antalet medlemmar under den här perioden är också ett tecken på en kreativ lösning i ett svårt läge.

Läget i spelartruppen?

– Det är ingen större skillnad i truppen jämfört med två månader tillbaka. Där finns lite skavanker, några är tillbaka från långtidsskador.

Förstärkningar?

– Nu slog ju detta virus till i slutet av ordinarie transferfönster (12 jan–4 april) när vi hade ambitionen att förstärka truppen. Nu vet vi inte hur det kommer att bli. Vi måste vara kloka och balansera de åtaganden vi tänker göra mot den verklighet vi står inför.

Tränat med klubben

Marcus Berg har tränat med klubben senaste veckan.

Är han på väg att bli en återvändare, något som fansen drömt om länge?

– Inga kommentarer, säger Max Markusson.

Fotnot: Intervjun med Max Markusson gjordes innan nyheten om Gunnar Larssons död kom.

Gunnar Larsson död i covid-19

I måndags hängde flaggan på halv stång på Kamratgården. IFK Göteborgs mångårige ordförande Gunnar Larsson hade avlidit av covid-19.

"Han var en fadersgestalt. Han var IFK Göteborg. Han har alltid stått upp för det han tror på", sa Torbjörn Nilsson till TT Nyhetsbyrån.

Under våren 1982 när IFK Göteborg var i ekonomisk kris och samtidigt på väg mot klubbens första Uefacup-titel blev Gunnar Larsson ny ordförande mellan Blåvitts kvartsfinal mot Valencia och semifinalerna mot Kaiserslautern.

"Han kom att bli väldigt populär bland oss spelare. Jag hade sms-kontakt med Gunnar så sent som för ett par veckor sedan", sa 80-talets stora anfallsstjärna Torbjörn Nilsson till TT.

Under Gunnar Larssons 19 år som ordförande vann IFK Göteborg tio SM-guld, två Uefacupguld, gick till semifinal i Europacupen (dåtidens motsvarighet till Champions League) och spelade fyra säsonger i Champions League, med en kvartsfinal mot Bayern München 1995 som bästa resultat.

Gunnar Larsson var även ordförande för Riksidrottsförbundet, ordförande i kommunfullmäktige i Göteborg för Socialdemokraterna och hedersordförande i IFK Göteborg.

29 mars fyllde han 80 år. Den 4 maj avled Gunnar Larsson i sviterna av covid-19.