Sport.

2019-05-08 14:14
Bild: Shutterstock
Puffetikett
ETC Göteborg

Så mycket kostar lagsportandet i Göteborg

Det är stora skillnader i kostnader för ungdomar som idrottar i olika lagsporter i Göteborg.

Dyrast är det i Frölunda Indians och billigast i Göteborg HC från Angered.

ETC Göteborg har frågat ett flertal föreningar – både stora och små inom våra vanligaste lagidrotter – runt om i stan vilka avgifter de tar ut och vilka extrakostnader som kan tillkomma för tolvåringar som vill spela och träna hos dem.

Hockeyklubben Frölunda Indians har högst medlems- och träningsavgift av de klubbar som valt att svara på ETC Göteborgs frågor. Men trots den högre avgiften är tanken att klubben ändå ska landa på en rimlig nivå när det gäller kostnader.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Inga extra kostnader får tas ut under säsong. Cuper och matchkläder ingår till exempel, så därför är vi nog inte dyrast totalt sett, säger Mikael Ström, utvecklingschef Frölunda Hockey Club.

Det är billigare att idrotta i Göteborgs mer socioekonomisk utsatta delar. För den som vill spela hockey i Angeredsklubben Göteborg HC räcker det med 300 kronor. Här ingår till och med utrustning. I klubben finns heller inga obligatoriska arbetsuppgifter för spelare och föräldrar.

– Allt bygger på att man hjälper till utifrån sin förmåga. Vår målsättning när det gäller avgifter är att de inte ska finnas alls. 15 procent av dem som bor här har fler än fem barn, och om föräldrarna ska prioritera blir tjejerna en utsatt grupp, säger klubbens ordförande Jan Mellgren.

Frågorna:

1. Antal medlemmar på barn- och ungdomsnivå?

2. Total medlems- och träningsavgift per år?

3. Behöver spelaren betala för matchkläder?

4. Varför ligger avgifterna i klubben på den nivån de gör?

5. Vilka övriga kostnader finns om spelaren vill delta i lagets aktiviteter?

6. Vilka arbetsuppgifter och försäljningsinsatser är obligatoriska för barn och föräldrar?

(Vi har jämfört kostnader för tolvåringar)

Torslanda IK (fotboll)

1. Cirka 850

2. 2 200 kronor.

3. Nej.

4. För att kunna erbjuda material, planhyra klubbhus med mera samt personal på kansli, underhåll av anläggningen, snöröjning, gräsklippning med mera.

5. Avgifter för cuper och träningsläger.

6. Funktionärspass under Torslanda Futsalcup. Dessutom ansvarar varje åldersklass för kafébemanning två tillfällen per år.

BK Häcken (fotboll)

1. 689.

2. 1 200 kronor.

3. Ja, shorts och strumpor, cirka 270 kronor.

4. Vi håller koll på hur våra avgifter ligger i förhållande till övriga föreningar på Hisingen, så vi är jämförbara i vårt närområde. Föreningen har haft samma tränings-/medlemsavgift de senaste 8–10 åren. Till 2019 gjordes en höjning av träningsavgiften på 200 kronor per spelare. Det var en anpassning gentemot den utvecklade utbildning vi tycker att vi börjar ge barnen och ungdomarna, både på och vid sidan av planen, då vi tycker att vi har en förhållandevis låg avgift sett till vad verksamheten står för och erbjuder medlemmarna.

5. Föreningen betalar deltagaravgiften i Gothia Cup. Övriga cuper och träningsläger får spelaren själv stå för eller samla in pengar med laget.

6. Bemanna kiosken tre dagar under året och bemanna en kiosk på Bravida Arena vid hemmamatch med herrlaget under året.

Hisingsbacka FC (fotboll)

1. Cirka 275.

2. 1 000 kronor.

3. Nej, inte 12-åringarna.

4. Socioekonomiskt utsatt område gör att vi måste vara flexibla.

5. Mindre cuper och läger betalas av föreningen. Större kostnader betalar lagen själva.

6. Inga.

Göteborg HC (hockey)

1. 180–200.

2. 300 kronor.

3. Nej, och utrustning får spelaren låna.

4. Vår idé är att ingen ska stå utanför arenan och säga att min mamma och/eller pappa hade inte råd. Vi vill ha ishockey för alla.

5. Inga.

6. Inga – allt är frivilligt och bygger på att man vill hjälpa klubben utifrån sin förmåga.

Göteborgs IK (hockey)

1. 110.

2. 2 000 kronor.

3. Nej.

4. Vi försöker att ha så låg avgift som möjligt för att alla ska ha möjlighet att vara med. Kostnaden täcker istider, materialkostnader, domare och startavgifter.

5. Cuper och övrigt ligger på ungefär 2 000 kronor per säsong.

6. Man behöver sälja 18 stycken sportlotter och sju julkalendrar, eller betala 800 kronor om man vill slippa sälja. Föräldrar har två pass i kaféet på fem timmar varje säsong.

Gais (fotboll)

1. 220.

2. 2 400 kronor.

3. Nej.

4. Det är en nivå som täcker hyror, anmälningsavgifter, domaravgifter, inträde på Gais A-lag och material.

5. Klubben står för fyra cupavgifter, övriga läger och cuper får varje spelare stå för själva.

6. Varje familj ska sälja 50/50-lotter på tre av A-lagets hemmamatcher, en viss summa tillfaller laget. Sälja fika på egna lagets matcher, vilket inbringar pengar och gör många utgifter lägre.

Azalea BK (fotboll)

1. 550–600.

2. 1 350 kronor. Syskonavgift 1 900 kronor.

3. Ja, för strumpor och shorts, cirka 250 kronor totalt.

4. Vi vill att så många som möjligt ska kunna vara med. Avgiften får inte vara så hög att den avskräcker, men föreningen måste ha resurser att bedriva en bra verksamhet. Medlemsavgifterna täcker tillsammans med aktivitetsstödet föreningens kostnader för planhyror, domarkostnader, lokalhyra, utbildning, avgifter och en anställd (80%).

5. Lagen står för kostnader i samband med cup eller läger. Laget kan välja att samla in pengar för att reducera kostnaden. Föreningen står för anmälningsavgiften till de flesta cuper.

6. Det finns inga obligatoriska försäljningsinsatser men föreningen har några gemensamma arrangemang som olika åldersgrupper ansvarar för, till exempel Azaleadagen.

Lindås Rasta IBK (innebandy)

1. 600.

2. 2 200 kronor.

3. Ja, matchställ för 300 kronor vartannat år.

4. Vi har valt vår nivå genom att titta på andra klubbar.

5. Cuper brukar kosta 200 kronor.

6. Stå i kaféet två gånger per år.

Frölunda HC (ishockey)

1. 220 (8–16 år). 200 inskrivna i hockeyskolan (upp till 8 år)

2. 3 800 kronor i träningsavgift samt 800 kronor (per familj) i medlemsavgift.

3. Nej. I träningsavgiften ingår även ett värmeställ, som skapar en klubbkänsla, så att ingen ska behöva köpa detta extra.

4. Vi vill hålla den lågt så att så många som möjligt ska kunna vara med.

5. Inga extra kostnader får tas ut under säsong. Föreningen håller i varje lags budget.

6. Sälja 50/50-lotter i Scandinavium åtta tillfällen per år och familj. Man kan välja att sälja fyra gånger med två personer om man vill. Ytterligare ett försäljningstillfälle tillkommer under slutspelet. Sälja Bingolotter till Uppesittarkvällen och Folkspels julkalender, samt vara funktionärer vid barnens hemmamatcher och vid en ungdomscup.

Önnereds HK (handboll)

1. 930.

2. 2 000 kronor.

3. Nej.

4. Medlemsavgifter ska täcka hallhyra, material, domarkostnader med mera. Vi har satt nivån för att alla ska ha råd att vara med.

5. Åker spelaren på cup och sover över får den betala för arrangerande cupens deltagarkort där mat och hårdförläggning ingår.

6. Tre häften av Idrottsrabatten två gånger per år och 15 julbingolotter är obligatoriskt att sälja för alla aktiva medlemmar.