Sport.

2018-09-07 16:59
Förväntningarna på  Frölunda är lägre i år. Men för veteranen Joel Lundqvist handlar det inte om att bara vara med, utan om att vinna.  Bild: Adam Ihse/TT
Förväntningarna på Frölunda är lägre i år. Men för veteranen Joel Lundqvist handlar det inte om att bara vara med, utan om att vinna. 
Puffetikett
ETC Göteborg

Revanschsuget Frölunda ser framåt mot nya säsongen

Frölunda går in i den nya säsongen med lägre förväntningar på sig än för ett år sedan.

Men i laget finns bara ett mål.

”Spelar man i Frölunda så spelar man för att vinna”, säger lagkaptenen Joel Lundqvist, 36.

Försäsongen är mer eller mindre över. Tävlingssäsongen har smygstartat med Champions Hockey League (CHL) och det är bara en vecka kvar till SHL-premiären mot Djurgården hemma i Scandinavium.


Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  


– Det känns spännande, först och främst. Vi har mycket på plats, men det är mycket jobb framför oss också. Om vi tänker tillbaka på de tre–fyra senaste åren så har vi tuffat på där uppe i toppen och vi har haft en väldigt hög nivå. Nu känns det som att hela ligan är tajtare. Varje match är oerhört tät och tuff och kräver det bästa av laget. Det är så hockeyn ser ut i dag, säger Joel Lundqvist.

Många hade tippat Frölunda som SM-guldkandidat inför 2017/18-säsongen, men laget åkte ut direkt i kvartsfinalen mot Malmö (4–2 i matcher till skåningarna). Laget kan räkna med att många utifrån har lägre förväntningar nu.

– Vi vet alla vad målsättningen är i slutändan. Det handlar mer om vardagliga kortsiktiga mål, hur vi tränar och spelar matcher. Vårt slutmål ligger längre fram i tiden. Spelar man i Frölunda så spelar man för att vinna. Vi spelar inte bara för att vara med.

I vilken fas är ni nu?

– Försvarsmässigt känns det bättre än vad det gjorde förra året vid den här tidpunkten. Då var vi lite naivare och spelade lite för öppet. Vi känns tajtare i spelet utan puck nu, sen är det väl det offensiva spelet som vi nog behöver arbeta mer med. Förra året gick vi in med en annan inställning. Visst, vi skapade mer framåt, men vi släppte till för mycket bakåt då. Nu ser det, som sagt, bättre ut bakåt i alla fall.

”Jätteviktiga matcher”

Samtidigt rullar Champions Hockey League vidare. På lördag väntar Vienna Capitals hemma i Frölundaborg.

– Det är jätteviktiga matcher. Det är roliga matcher att spela och det blir ett helt annat mentalt påslag än att ”bara” spela träningsmatcher. Man märker det på hela truppen, att det blir mer allvar av det. Det gäller ju något i varje match och det är nyttigt för hela laget att känna på när det blir tävling av det. CHL är ett bra sätt att komma in i säsongen. Det är kul att möta andra lag än de ”vanliga” också.

Förra året påverkades Frölunda av att flera tunga spelare ryktades bort av olika anledningar. Rasmus Dahlin – som i juni valdes först av alla i NHL-draften – pratades det om hela vägen fram tills han till slut drog på sig Buffalo Sabres tröja i somras. Dessutom lämnade Lias Andersson mitt i säsongen för spel i New York Rangers organisation.

Lundqvist, som är en av Frölundas veteraner, gillar det han ser på träningarna och i matcherna så här långt.

– Vi spelar som ett lag och det känns som en skön grupp. Den biten känns väldigt bra. Nu handlar det om att sätta detaljerna både för att skapa lite mer offensivt men också för att göra mer med de chanserna när de väl kommer.

Vad har du för egna mål?

– Överlag vill jag känna att jag är mer involverad offensivt. Det var lite till och från med det förra säsongen. Men sen är jag väldigt resultatstyrd, av hur det går för laget. För mig handlar det om att vinna och att vi är med och fajtas om det. Men i detalj på individnivå är det att jag vill ta några steg framåt.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter