Sport.

2019-02-08 13:29
  • Bild: Henrik Montgomery/TT och Therése Ny/TT
  • Våra mål internt handlar om vårt spel, att vi vill bli bättre,” säger Poya Asbaghi, tränare för IFK Göteborg. Bild: Henrik Montgomery/TT
    Våra mål internt handlar om vårt spel, att vi vill bli bättre,” säger Poya Asbaghi, tränare för IFK Göteborg.
  • Assisterande tränaren Ferran Sibila är ny IFK Göteborg. Bild: Therése Ny/TT
    Assisterande tränaren Ferran Sibila är ny IFK Göteborg.
Puffetikett
ETC Göteborg

Poya och Ferran fann varann

IFK Göteborg har startat upp 2019 och är nu på träningsläger i Portugal.

Allsvenskans yngsta trupp gör sig redo för en oviss säsong – med ett till hälften nytt ledarskap.

”Vi trivs väldigt bra tillsammans”, säger tränaren Poya Asbaghi.

I Göteborg är det snö, slask och halka om vartannat. Då stack Blåvitt till Lagos i sydvästra Portugal för årets första träningsläger. Istället för inomhusfotboll på konstgräset i Priroitet Serneke Arena i Kviberg springer spelarna runt på perfekt klippta gräsplaner i den nästan 20-gradiga värmen.

– Träningslägret ger oss möjlighet att träna utomhus och stanna upp i övningar och diskutera ute på planen – utan att frysa ihjäl! Det är sammansvetsande att resa bort tillsammans, att vara med varandra i en ny miljö utanför Kamratgården. Vi hittar på en del andra aktiviteter som vi annars inte hade gjort på Kamratgården, säger Poya Asbaghi.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Låg snittålder

I det nya IFK Göteborg är snittåldern runt 22 år. Veteraner som Emil Salomonsson, David Boo Wiklander och Tobias Hysén har gått vidare eller slutat medan fem juniorer har lyfts upp till A-laget. Äldst i laget just nu är 29-åringarna Erik Dahlin och (nyförvärvet) Junes Barny, som anslöt till Blåvitt dagarna före avresan till Portugal.

– Vi jobbar intensivt och vi jobbar hårt. Det är en del spelare som var med förra året. Med dem pratar jag mer detaljer och påminnelser om vad vi ska tänka på. Sen är det en hel del nya spelare, framför allt en del unga som ska skolas in och lära sig hur vi vill spela. Det är en hel del arbete, men det är roligt.

Kommer från Sundsvall

Vid sin sida har Poya Asbaghi numera spanjoren Ferran Sibila, som har varit i Sundsvall och av många beskrivs som en stor anledning till att ”giffarna” genomgått en spelmässig och resultatmässig förvandling till det bättre. Den assisterande tränaren Sibila blev klar för Blåvitt precis före årsskiftet och är tänkt att bidra till att laget på ett bättre sätt kontrollerar matcherna under säsongen.

– Det är en tränare som ser på fotboll på ett liknande sätt som jag. Det är jätteroligt. Han har mycket kunskap. Vi är överens om det mesta, men inte allt. Det finns en del smådetaljer som vi båda kan argumentera kring och diskutera. Det är utvecklande. Vi trivs väldigt bra med varandra.

Poya Asbaghi nämner en arbetsdag för några veckor sedan som ett exempel på just duons långtgående samtal.

– Vi kom båda in till Kamratgården tidigt på morgonen en dag, runt klockan sju. Vi hade en diskussion om en enda liten detalj som pågick tills klockan halv tolv på kvällen. Det säger en del.

IFK Göteborg har spelat två träningsmatcher så här långt. Båda mot norskt motstånd. Och det har blivit två segrar. Efter att norska mästaren Rosenborg ställde in den planerade träningsmatchen i Portugal väntar istället sydkoreanskt motstånd i form av Jeonnam Dragons FC. Den matchen spelas på måndag.

Svenska cupen börjar snart

Tävlingssäsongen drar igång söndagen därefter när svenska cupen startar upp. Blåvitt har lottats i en grupp med Nyköping, Örebro och Gais. Några resultatmål för 2019 finns ännu inte. Det är i alla fall inte något som laget och klubben har gått ut med ännu.

– Våra mål internt handlar om vårt spel, att vi vill bli bättre. Det är alltifrån hur vi pressar till hur vi öppnar upp motståndarna och hur vi försvarar oss i egen box. Sen är målet i sig alltid att vinna nästa match, säger Asbaghi.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter