Sport.

2018-04-11 13:00
  • Lisa Andebratt skjuter på för Pixbo. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån
    Lisa Andebratt skjuter på för Pixbo.
  • Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Pixbo vill knäcka IKSU i semin

Ikväll kan det avgöras.

Pixbo möter stjärnlaget IKSU och det är vinna eller försvinna som gäller för Mölnlyckelaget.

– De darrar. Nu ska vi köra över dem, säger poängspelaren Lisa Andebratt.

Förlust i fredags efter straffar. Förlust i söndags efter mål i förlängningen. Det har varit minst sagt jämnt i semifinalserien mellan Pixbo och IKSU.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Ikväll möts lagen i den tredje matchen – i bäst av fem – och om IKSU vinner så är Pixbo utslaget.

– Vi har gjort två riktigt bra matcher men vi har inte riktigt haft marginalerna med oss så det är surt. Jag tror inte att någon i hela innebandy-Sverige hade väntat sig att det skulle vara så jämnt som det har varit, säger Lisa Andebratt.

Hon var Pixbos främsta poängplockare under grundserien. Nu hoppas hon leverera när det är som tuffast.

– Jag tror många är förvånade över hur det har sett ut i de här två semifinalerna eftersom IKSU har det spelarmaterial som de har. Det är tio landslagsspelare i deras lag. Dessutom förlorade vi ju båda matcherna i grundserien mot dem. Ändå är det så jämnt.

Pixbo förlorade i SSL med 6–8 och 1–6, och har med andra ord fyra förluster i rad sett till hela säsongen. Men det har alltså krävts straffar och förlängning för att Umeålaget ska kunna avgöra.

– De är nog lite chockade över att det är så jämnt. Sen ska det sägas också att många av de mål som de har gjort har varit enbart på grund av våra individuella misstag. Det gör det ju lite extra surt.

Pixbo har haft ledningen i båda semifinalerna, men IKSU har kommit tillbaka.

– Vanligtvis brukar vi vara bra på att stänga matcher när vi har ledningen. Vid deras sista mål i fredags ser man på videon efteråt att hon som gör målet har en fot i målgården. Hade det varit videogranskning så hade det inte varit mål där. Hade domaren sett det så hade det blivit bortdömt.

Vad tycker du om att det inte finns videogranskning i innebandy?

– Det är dåligt. Det har varit ett problem i jättemånga matcher. Det är tråkigt när man ser på bilderna efteråt att det har blivit fel domslut, att det har dömts både mål och straffar som egentligen inte skulle ha varit.

Hur ska det lösas då?

– Jag tycker i alla fall att man borde kunna införa videogranskning när det är tv-sända matcher. Hockeyn har det ju redan och jag tycker att rätt ska vara rätt. Se bara på vår match, den första semifinalen. Om det hade funnits videogranskning där så hade vi ju vunnit. Då hade det varit en helt annan matchserie.

I söndagens match vann IKSU skottstatistiken med 15–12. Med innebandymått mätt är det väldigt få skott på mål.

– Det säger mycket om de här matcherna. Normalt sett kan man få till 30 skott på mål. Men det är svårt för de bästa spelarna att få till lägena. Det är bra spelare på varje plats i båda lagen, och det är kamp i varenda situation – vem man än ställs emot.

IKSU:s Sofia Joelsson har avgjort båda matcherna hittills. Hon slog in den sista avgörande straffen i match 1 och i match 2 var det hon som sköt in matchens sista skott.

– De har så många bra spelare som kan avgöra. Det känns som att de har nya matchvinnare i nästan varje match. Det är klart att de är favoriter. De har ju landslagsspelare och spetskvaliteter på nästan varje position i laget.

Men trots det tror Lisa Andebratt på Pixbo.

– Jag är inte förvånad över att vi har spelat så bra. Vi har en stor lagmoral och alla kämpar och sliter för varandra. När vi spelar som vi ska – och vår matchplan och vårt försvarsspel sitter som det ska – då stämmer inte IKSU:s spel. De presterar inte alls som de borde göra. Det märks att de har jätteproblem med oss. Vi ser att vi är så bra när det gäller och att vi lika gärna hade kunnat vinna de två tidigare matcherna. Vi behöver lite flyt bara.

Pixbo tränade lugnt dagarna fram till kvällens match. Mest fokus på finslipning.

– Återhämtningsträning och genomgång av detaljer. Inte så mycket spel. Det gäller att träna på det som kan vara avgörande. Som straffar, frislag och lite powerplay.

Vad är dina tankar om din egen insats så här långt?

– Det har väl gått okej. Jag skulle inte säga att jag är nöjd med min prestation. Jag känner att jag kan leverera mycket mer offensivt, men det är svårt att kliva fram i de här tajta matcherna. Jag har spelat stabilt. Men jag får väl gå in i nästa match och bära vårt lag till seger.

Vad talar för er nu?

– Inget är förlorat. Vinner vi på så är det match igen och då kan vad som helst hända. Vi ger allt och vi sliter för varandra. Hela laget känner en stolthet över hur vi har presterat. Får vi marginalerna på vår sida så blir det väldigt tufft för IKSU. De har all press på sig. De har spelare som ska prestera och det gör de inte. Vi har bättre lagmoral och det är det som talar mest för oss.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Lisa Andebratt

l Namn: Ålder: 25

l Bor: Göteborg.

l Gör: Innebandyspelare
i Pixbo.

l Position: Forward.

l Moderklubb: Surte IS.

Aktuell: Poängbäst i Pixbo denna säsong.