Sport.

2019-01-31 17:02
Oskar Sunnefeldt anfaller under ligamatchen i Partille Arena i november när Sävehof besegrade regerande svenska mästarna IFK Kristianstad. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån
Oskar Sunnefeldt anfaller under ligamatchen i Partille Arena i november när Sävehof besegrade regerande svenska mästarna IFK Kristianstad.
Puffetikett
ETC Göteborg

Oskar Sunnefeldt går på export

Oskar Sunnefeldt, 20, har sett mycket på tv de senaste veckorna. Men nu är handbolls-VM över och för första gången på en månad får han spela en tävlingsmatch igen.

– Jag har längtat. Helst hade jag inte haft något uppehåll alls.

VM-pausen använde han till att hälsa på sin nästa arbetsgivare i Danmark.

Samma dag som det svenska herrlandslaget skulle spela en avgörande VM-match mot Danmark, i Danmark, tog en ny handbollsstjärna färjan från Göteborg till Fredrikshamn.

Det var i onsdags förra veckan som Oskar Sunnefeldt reste för att bekanta sig mer med den klubb och stad han ska flytta till i sommar.

Efter tre timmars båtresa följde 36 mil i bil genom hela Jylland ner till Sönderborg i sydligaste Danmark.

– Det är en mysig stad vid vattnet och nära gränsen till Tyskland. Det är en lagom stad och klubb att börja i. Jag byter upp mig till en bättre liga. Jag har haft en bra dialog med sportchefen och tränaren och vi har satt tydliga ramar för mig och vad jag vill utveckla. Jag känner mig trygg med detta och jag flyttar inte dit för att sitta på bänken, säger Oskar Sunnefeldt, 20-åringen som har fått ett ordentligt genombrott med Sävehof.

Hur kändes det tidigare i vintras när du skrev på proffskontraktet?

– Det var en speciell dag, en stor dag. Jag kände mig nöjd med mig själv. Jag har alltid haft som ett givet mål att bli handbollsproffs. Men detta är bara första steget. Jag vill vidare sedan. Drömmen är att spela i Champions League och Final Four (finalhelgen med de fyra bästa lagen). Sönderjyske är ett bra steg på vägen mot det.

Får nu heltidslön

Med äventyret att flytta utomlands och få en vässad handbollsutmaning följer också en helt ny ekonomisk situation för den unga göteborgaren.

Visst har Oskar Sunnefeldt en viss ekonomisk ersättning i sin nuvarande klubb Sävehof, men inte en heltidslön. Oskar drygar ut inkomsten med extrajobb som lagerarbetare när han hinner. Men inte så mycket för ekonomins skull, utan mer för att bryta av med något annat att göra.

I Sönderjyske blir det annorlunda. När toppspelarna från svenska ligan flyttar till Danmark drar de nytta av en särskild skattelagstiftning. Den är till för danska arbetsgivare som anställer ”högavlönade medarbetare rekryterade i utlandet”. För att kunna få den låga skattesatsen på knappt 33 procent måste medarbetaren tjäna minst 66 600 danska kronor i månaden (cirka 90 000 svenska kronor). Det innebär en lön efter skatt på minst 60 000 svenska kronor.

Hur ser du på att redan som 21-åring få något som motsvarar en mycket hög akademikerlön?

– Jag har inte tänkt så mycket på lönen. Det är alltid kul att få betalt, och det är en stor möjlighet jag får att kunna leva på min handboll till hundra procent. Men jag kunde ha valt andra klubbar om jag hade gjort det för pengarna, säger Oskar Sunnefeldt.

Han hade redan nu större anbud från klubbar i Tyskland och Frankrike.

Varför sa du nej till dem?

– Jag kände att det var ett för stort steg att ta nu. Det finns liksom ingen anledning att stressa. Danmark passar bra nu för mig och min utveckling.

Snabb utveckling

Utvecklingen har gått fort för Oskar Sunnefeldt det senaste året. Den här säsongen är han given i Sävehofs förstauppställning i både anfall och försvar.

Offensivt är han mittnia, vilket innebär att det är han som har bollen oftast, driver spelet och är den på planen som har störst inflytande över hur anfallsspelet ser ut.

För att vara mittnia är han ovanligt lång och ett stort skyttehot för motståndarna att hantera. Mångsidigheten gör honom svårläst.

Han ligger femma i handbollsligans skytteliga med 115 mål på 21 matcher. Dessutom har han spelat fram till 45 mål och bara gjort 30 tekniska fel (tappade bollar, felpassningar och så vidare).

Är du förvånad över hur bra det har gått under säsongen?

– Nej, det skulle jag inte säga. Jag vet ju min kapacitet, men samtidigt ska man väl vara lite ödmjuk. Såklart är jag jättenöjd med att det har gått väldigt bra. Men jag tvivlar aldrig på mig själv och vad jag kan, så jag blir ändå aldrig riktigt nöjd, säger Oskar Sunnefeldt och fortsätter:

– Ledarna har gett mig ett stort ansvar i laget både bakåt och framåt och det gör ju att jag vågar ta för mig ännu mer. När det väl går bra finns det inget som stoppar en. Man är inne i en sorts bubbla och bara kör på. När folk har frågat mig varför det har gått så bra har jag knappt kunnat svara på det, för jag vet inte.

”Såg inte fram mot uppehåll”

Han har inte spelat en tävlingsmatch sedan i mellandagarna. Det är drygt en månad sedan ligaspelet tog paus för VM.

– Jag såg inte alls fram emot uppehållet, eftersom det gick så bra för mig och laget. Jag ville bara fortsätta, även om vilan var behövlig rent fysiskt för att hela laget var rätt så slitet.

Sett alla matcherna

Han har tillbringat mycket tid framför en bildskärm de senaste veckorna för att titta på världens bästa handbollsspelare.

– Jag har sett alla Sveriges VM-matcher förstås, men även många andra. Jag har bland annat följt Danmark, Tyskland och Frankrike. Jag kollar mycket på hur fransmännen spelar och jag gillar deras handboll mycket. Jag tittar extra på mittnian Nikola Karabatic även om han inte har spelat så mycket i den här turneringen.

När du ser på landslaget – känner du då att steget upp dit inte är så långt och att det faktiskt snart kan vara din tur?

– Absolut. Det är något jag krigar för varje dag, att få sätta på mig landslagsdräkten. Det är en dröm och något jag kämpar för. Nu drar jag till Danmark i två säsonger och det öppnar upp chanserna ännu mer.

Men först väntar en sista vårsäsong i moderklubben Sävehof. Den börjar ikväll i Partille Arena mot Karlskrona.

Oskar Sunnefeldt har längtat.

Oskar Sunnefeldt

l Ålder: 20 år.

l Gör: Spelar handboll på elitnivå och jobbar extra på ett lager. Från och med i höst handbollsproffs i Danmark.

Längd/vikt: 198 cm/90 kg.

l Klubb: IK Sävehof. Har varit i Partilleklubben i hela sitt handbollsliv, men efter den här säsongen byter han till Sönderjyske Håndbold i den syddanska staden Sönderborg.

l Position: Mittnia.

l Meriter: Två junior-SM-guld. Har spelat flera internationella mästerskap med ungdomslandslagen.