Sport.

2018-11-09 13:00
  • GAIS Edin Hamidovic jublar efter sitt 0–2 mål under matchen i superettan mellan Örgryte IS FF och GAIS på Gamla Ullevi i augusti i år.   Bild: Adam Ihse/TT
    GAIS Edin Hamidovic jublar efter sitt 0–2 mål under matchen i superettan mellan Örgryte IS FF och GAIS på Gamla Ullevi i augusti i år. 
  • GAIS tränare Bosko Orovic.  Bild: Thomas Johansson/TT
    GAIS tränare Bosko Orovic.
Puffetikett
ETC Göteborg

Ödesmatch för Gais – tvingas kvala för att stanna i superettan

En match kvar att spela. Då riskerar Gais att tvingas kvala för att stanna kvar i superettan.

”Det hade varit förödande för oss att åka ur”, säger tränaren Bosko Orovic.

Gais har sakta hamnat längre och längre ner i superettans tabell. Nu ligger Grönsvart riktigt pyrt till inför den sista omgången. På lördag väntar bortamatch mot topplaget Falkenberg – som redan har säkrat uppflyttning till allsvenskan nästa säsong.

– Vi är i ett läge som vi har satt oss i själva. Vi har allt att vinna och inget att förlora. Det är en så pass jämn serie att jag känner att vi har lika stor chans att vinna som Falkenberg har, säger Gaistränaren Bosko Orovic.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Det har spelats 29 omgångar av superettan. Mellan Falkenberg på andraplatsen och Gais på tolfte plats skiljer det 17 poäng. Falkenberg har vunnit 18 seriematcher under 2018 och Gais har vunnit sju.

– Falkenberg är ett väldigt bra lag, ett jämnt lag som gör väldigt få individuella misstag. De är kontringsstarka. Vi måste upp i en riktigt bra prestation och om vi gör det så har vi en bra chans att vinna och slippa kval.

Gais ligger en placering över kvalstrecket. Bosko Orovic väljer att se det positiva.

– Vi har det i egna händer. Det gäller att acceptera att vi ligger där vi ligger. Vi kan bara gilla läget. Vi kan inte titta på allt som är dåligt, vi måste lyfta det som är bra. Vi har hamnat i en dålig sits efter en dålig höst, men samtidigt så vet vi vad vi kan. Vi har inte varit utspelade någon gång. Vi har haft en plattmatch, men vi hade lika gärna kunnat vinna de flesta matcherna.

Två lag ligger under

Värnamo och Varberg ligger på de två kvalplatserna under Gais i tabellen. Samtidigt som Gais spelar borta i Falkenberg på lördag möts Varberg och serieettan Helsingborg och Värnamo spelar mot Frej.

– Vi kommer att följa dem via appar och via tv. Hade vi haft en bättre ekonomi hade vi givetvis kunnat skicka dit folk för att hålla koll på plats. Men vi kommer främst att fokusera oss på vår egen match och försöka vinna den.

Hur använder ni er av informationen från de andra arenorna då?

– Vi är ju inte dumma. Vi kommer att ha olika planer utefter vilka resultat som är aktuella. Vi måste kunna chansa eller ändra under matchen beroende på vad som händer på de andra platserna.

Bosko Orovic pekar också på det faktum att flera lag ovanför Gais i tabellen fortfarande riskerar att dras in i kval.

– Om vi slår Falkenberg och Värnamo slår Frej så är Frej på kvalplats. Om vi spelar oavgjort och Norrby förlorar så kan det vara de som är borta. Alla har något att spela för.

Kan bli kvalmöte

Om det inte löser sig, utan Gais hamnar på kvalplats efter omgång 30, så väntar dubbelmöte mot något av de andraplacerade lagen från de två division 1-serierna. Det kan innebära att Grönsvart får möta antingen Syrianska eller Oskarshamn, som innehar de platserna, med en omgång kvar att spela även i divisionen under.

– Ekonomiskt sett är det oerhört viktigt för Gais som klubb att vi hänger kvar. Vi har det redan skralt som det är. Det hade varit förödande för oss att åka ur.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter