Sport.

2020-01-31 03:10
En chans till årets första titel väntar Frölundas Nicklas Lasu och tränaren Roger Rönnberg på tisdag. Laget reser till Tjeckien för att spela klubbens femte final i Champions Hockey League.  Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
En chans till årets första titel väntar Frölundas Nicklas Lasu och tränaren Roger Rönnberg på tisdag. Laget reser till Tjeckien för att spela klubbens femte final i Champions Hockey League.
Puffetikett
ETC Göteborg

Nu kan Frölunda bli bäst i Europa för fjärde gången

De svenska lagen har dominerat Champions Hockey League, CHL, under turneringens sex år. Allra bäst har det gått för Frölunda HC. På tisdag spelar laget sin femte final.

”Jag tycker det är en turnering som blir finare och finare att vinna för varje år”, säger assisterande lagkaptenen Nicklas Lasu.

Champions Hockey League drog igång säsongen 2014/15. I den senaste upplagan har 32 lag från 13 ligor runt om i Europa deltagit. Sverige har hittills haft både flest mästare och flest semifinallag genom åren.

– Det pekar på att vår liga är bra. Jag tycker att det finns toppar i andra länder, lag som är otroligt bra, men känslan är att vi har fler lag som är bra i Sverige. De som hamnar 8–10 i SHL är också riktigt bra kontra andra länders lag, säger Nicklas Lasu.

Tagit två guld

Frölundaforwarden har själv två guld i CHL och var den som satte dit det avgörande målet i finalen 2017 mot Sparta Prag. Han tycker att turneringen tar sig för varje år och att statusen har höjts. Snacket som fanns i början, om att den var tråkig och inte lockade någon publik, har avtagit.

– Men känslan är att publikintresset är större i utlandet. Så fort man är i länder som Tyskland och Schweiz är det fullt hus överallt. Och när vi kommer till de mindre kända hockeynationerna som Frankrike och Storbritannien är det fantastiskt roligt – först och främst att få spela där, men också för att man märker på deras publik att de tycker att det är kul att vi är där.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

30-åringen Lasu, som återvände till Frölunda inför den här säsongen efter två år i finska Kärpät, uppskattar CHL-matcherna – speciellt de på bortaplan.

– Man får möta lag som man aldrig möter i vanliga fall. Utan den här turneringen hade man inte fått se hela Europa. Jag tycker det är otroligt kul faktiskt!

”Tjecker vassa i kontringar”

Frölunda trasslade sig fram till årets final genom att vända flera underlägen, senast mot Luleå i semin. I finalen väntar tjeckiska Mountfield HK som gör sin första CHL-final. Frölunda mötte laget även i gruppspelet i höstas, vilket slutade med en vinst och en förlust.

– Tjecker är vassa i kontringar och skickliga med puck, så jag vet ju att det kommer bli en utmaning när de väl har puck. Men jag vet också hur vi kan se ut när vi inte har puck – vi är väldigt jobbiga att möta. Det handlar om en finalmatch så vad som helst kan hända, men vi har en fin känsla när vi åker dit.

Vad talar för er?

– Jag tycker att vi har visat nu i slutspelet i CHL att när det väl gäller så är vi starka. Vi är ett hungrigt lag som gärna vill ha mer. Våra toppar är väldigt höga helt enkelt, och det känns som att vi är på väg uppåt igen, även i serien här hemma.

Formen på väg åt rätt håll

Även Lasus egen form är på väg åt rätt håll, tycker han. Han gick mållös i 14 matcher innan han fick sätta en puck i hemmamatchen mot Brynäs förra veckan.

– Klart jag vet att det går upp och ner under en säsong, oavsett hur mycket man vill hela tiden. Men det var skönt att få göra mål igen. Det blir ett annat lugn. De senaste tre matcherna har känts bra för mig, säger han efter träningen i Frölundaborg.

Frölunda möter Leksand borta i SHL i morgon. På måndag reser laget till Tjeckien för CHL-finalen.

Tidigare CHL-finaler

2015: Luleå–Frölunda 4–2

2016: Frölunda–Kärpät (Fin) 2–1

2017: Frölunda–Sparta Prag (Tje) 4–3

2018: JYP (Fin)– Växjö 2–0

2019: Frölunda–München (Tys) 3–1