Sport.

2019-07-03 13:29
  • Lovisa Lindh går i mål i damernas 800 meter på Sollentunavallen.  Bild: Erik Simander/TT
    Lovisa Lindh går i mål i damernas 800 meter på Sollentunavallen.
  • Lovisa Lindh efter 800-metersvinsten under Sollentuna Grand Prix nu i juni…
    Lovisa Lindh efter 800-metersvinsten under Sollentuna Grand Prix nu i juni…
Puffetikett
ETC Göteborg

Lovisa Lindh jagar VM-kvalgränsen

Lovisa Lindh har haft två svåra år på löparbanorna. Nu verkar det ha vänt – och siktet är inställt på VM i september.

”Det är skönt att jag har fått en så bra start på säsongen”, säger hon.

Lovisa Lindh har jobbat i motvind de senaste åren – bildligt talat. Denna säsong har hon gjort det bokstavligt talat också – men hon tror själv att hon är på väg åt rätt håll med både träning och resultat.

Sommaren 2017 var länge en enda lyckoresa för 800-meters­löparen från Kungälv och innebar flera snabba lopp. Lindh var flera gånger nära Abeba Aregawis svenska rekord (tiden 1.59,20) från 2013. Till slut slog hon det.

Hon sprang i mål på 1,58,77. Tiden innebar nytt svenskt rekord med över fyra tiondelar. Hon var ett av Sveriges största hopp inför VM i friidrott i London den sommaren, men kom inte ens till start.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

En stressreaktion i foten satte stopp och istället för kamp om finalplats och medaljer blev det hemresa från London innan startskottet ens hade gått.

Skadan uppkom under landslagets träningsläger i schweiziska Sankt Moritz inför VM. Den första känningen av skadan kom knappt två veckor före den tilltänkta starten i London-VM.

– Jag brukar inte titta tillbaka så mycket och tänka så mycket på minsta lilla motgång, men det är klart att det var tufft, säger hon.

Resten av det året handlade till stor del om rehabilitering. Även 2018 blev ett år utan större framgångar även om hon fysiskt tog steg i rätt riktning.

– Jag var extremt försiktig efter skadan och trappade upp träningen sakta och försiktigt, men fick problem med hälsporre i andra foten. Det var som en käftsmäll. Det var det som förstörde förra säsongen. Jag missade mycket träning, speciellt snabbhetsträning och det var tydligt att jag saknade det. Men nu känns det som att jag har kommit ikapp.

”Det var ett styrkebesked”

Nu är det ännu en gång ett VM-år. Världens bästa friidrottare ska till Doha i Qatar i slutet av september och Lovisa Lindh hoppas att hon är en av de som får åka dit och tävla.

Hon har redan närmat sig. För någon vecka sedan sprang hon i Sollentuna och kom i mål på 2,01,79.

Där hade hon flyt i steget, men otur med yttre faktorer.

– Det är nästan komiskt. Jag hade varit uppe i Stockholm i flera dagar innan och det hade varit strålande sol exakt hela tiden under de dagarna, men just den kvarten runt när jag skulle springa spöregnade det. Men det gick ju bra ändå.

Tiden i Sollentuna-loppet var hennes bästa sedan sommaren 2017. Förra året sprang Lindh på 2,01,85 som bäst på hela säsongen. Nu är det ännu tidigt och alltså gott om tid att klara kvalgränsen 2,00,60 – om allt stämmer.

– Det var väldigt skönt. Det var ett styrkebesked. Och det är ju fortfarande ganska tidigt. Det är lätt att stirra sig blind på tider. Jag har fått frågan om VM sedan början på säsongen, typ sedan i mars. Och jag har sagt hela tiden att jag inte är stressad. Det är ändå några månader kvar till just VM.

Lovisa pratar lugnt och berättar om hur hon själv ser på sin form och möjligheterna att nå de resultat hon drömmer om.

– Jag vet ju hur det går på träningarna och hur bra jag ligger till, men jag förstår också att andra som inte vet det tittar på resultaten. Jag tror att om jag får fortsätta träna på så kommer resultaten att komma. Jag känner mig lugn. Jag tvekar inte på att jag ska kvala in till VM.

Hur bra form är du i?

– Förra året sprang jag ganska dåligt under hela året, men fick ändå ut allt jag kände att jag hade i mig. Då var det jobbigare att resultaten inte kom. Nu känner jag att jag har mer i mig, men jag har haft lite otur med väder och andra yttre faktorer. Ena gången har det blåst 15 sekundmeter och andra gånger, som i Sollentuna, har det ösregnat. I några lopp har det varit trångt och några har ramlat.

Vad behövs för att klara kvalgränsen?

– Jag vill inte skylla på något, men det är klart att sånt som väder och misstag påverkar. Det ska bli kul att få till lopp där det är bättre förutsättningar, för då kan det gå riktigt fort. För att komma ner mot två minuter behöver förutsättningarna vara mer optimala.

Det är bara någon dryg sekund på tidtagaruret som ska skarvas bort, och Lovisa Lindh har till och med funderat ut vad som krävs i position och andra parametrar för att klara av att komma i rätt tid till mållinjen.

– Jag vet inte exakt hur många meter det är som skiljer, men om man tänker att man springer ute på bana två eller i utkant på kurvan så blir det många extra meter man springer.

Vad har du för målsättningar framöver?

– Jag har tre bra tävlingar framför mig i juli. Jag vill sänka årsbästat rejält och gärna kvala in redan nu. Jag ska iväg på läger i Schweiz i mitten av juli till början av augusti för att få höghöjdsträning där. Jag är inställd på att kvala in till VM innan dess, men jag känner att jag har tid på mig även om det inte har löst sig redan då.

Lovisa Lindh

Född: 9 juli 1991 i Kungälv.

Bor: I Göteborg.

Gör: Spinger 800 meter och siktar på nästa friidrotts-VM.

Tävlar för: Ullevi FK.

Största meriter: EM-brons 2016 i Amsterdam på 800 meter. Två SM-guld utomhus och fyra inomhus på distansen.