Sport.

2019-07-05 14:31
  • Precis som flera av världens allra bästa matchracingseglare kommer Lovisa Karlsson segla stora snabba katamaraner vid Marstrand i helgen.   Bild: Johanna Lundberg/Bildbyrån
    Precis som flera av världens allra bästa matchracingseglare kommer Lovisa Karlsson segla stora snabba katamaraner vid Marstrand i helgen. 
  • Bild: TT
Puffetikett
ETC Göteborg

Lovisa Karlsson från Hjuvik har kursen inställd mot OS

I helgen avgörs de internationella matchracingtävlingarna vid Marstrand. Lovisa Karlssons är med – men har sitt stora mål så långt fram som nästa sommar.

”Att ta sig till OS skulle vara enormt”, säger GKSS-seglaren.

Många av världens bästa matchracingseglare är på västkusten denna vecka. Både världstouren för herrar (World match racing tour) och nyinstiftade tävlingen Nordea women’s trophy arrangeras av GKSS utanför Marstrand.

Lovisa Karlsson, 24, leder ett av fyra team som är med och gör upp om pokal och prispengar inför tusentals åskådare.

– Det är en väldigt rolig tävling. Segling brukar inte vanligtvis vara så uppmärksammat, och det brukar ju inte vara så mycket folk som är på tävlingarna och tittar. Så detta betyder väldigt mycket. Det är kul, säger hon.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Lovisa Karlssons moderklubb är Hjuvik, men sedan några år tävlar hon för just arrangerande GKSS.

– Det är roligt att det är på mer eller mindre hemmaplan. Jag känner mig trygg och säker eftersom det är en plats jag har varit mycket på. Jag har varit i de här vattnen sedan jag var typ tio år.

Tävlingsbåtarna är så kallade M32:or, katamaraner som kommer upp i höga hastigheter och är spektakulära att titta på. Att segla med M32:orna är inte vardag direkt. Lovisa Karlssons seglingssatsning sker i huvudsak med mindre båtar i 470-­klassen. Där avgörs tävlingarna med lag om två personer.

– Vi är ett större team här med fem personer ombord. Det går fort och det är korta banor. Det är ett högre tempo på allt. Den stora skillnaden jämfört med 470:n är att här är det match­racing där två båtar möts. Annars tävlar jag normalt sett i fleetrace med uppemot 40 båtar.

Vad är svårast med match­racingen?

– Det är ännu mer taktik här och det är fler tajta situationer. Sedan går det ju väldigt mycket snabbare också.

Nu väntar de avslutande matchracen och slutspelet under helgen.

– Inget av teamen som är med här är jätterutinerat på just M32, så det känns väldigt öppet. Det är tajta race med bra team. Det är tuff konkurrens och vi är något av en underdog. Alla fyra båtar har chans att komma högst upp på pallen. Men vi siktar högt och hoppas att det går hela vägen. Det är fullt möjligt för oss alla att vinna.

Sedan några år tillbaka tävlar och tränar Lovisa Karlsson tillsammans med Olivia Bergström, som under denna vecka följer Women’s trophy från kajkanten och på åskådarplats.

– Detta är ett kul avbrott för mig, något att hämta energi från. Vår säsong har varit fullspäckad hela våren. Det har varit mycket resor och tävlingar utomlands. Vi är utomlands över 200 dagar varje år och vi tränar och tävlar året om. Vi åker till Japan om två veckor. Först är det VM där och sedan för-OS. Det är en väldigt bra uppladdning för oss att vara där som OS avgörs nästa år.

Är OS det stora målet?

– Ja, såklart. Vårt mål den här säsongen är att ta en OS-plats under VM, att vi placerar oss så bra att vi blir klara redan då. Sex platser till OS delas ut under VM. Vår satsning är uppbyggd på en fyraårsperiod. Det är det här året som vi lägger i sista växeln för att ta oss dit.

Nordea women’s trophy

Onsdag: Fleetrace.

Torsdag: Round robin.

Fredag: Inga planerade tävlingar.

Lördag: Semifinal.

Söndag: Final och petitfinal (bronsfinal).

Schemat kan komma att ändras vid ändrade väderförhållanden.