Sport.

2019-11-01 09:17
”Man vill genom ett hårt och bra arbete bli respekterad för det man gör. Det finns alltid folk som har åsikter. Det är något man får leva med i det här yrket” Foto: Adam Ihse / TT
”Man vill genom ett hårt och bra arbete bli respekterad för det man gör. Det finns alltid folk som har åsikter. Det är något man får leva med i det här yrket”
Puffetikett
ETC Göteborg

Kniven mot strupen för Gais – ännu en gång

Gais säsong kan ta slut på söndag.

Om inte måste Grönsvart kvala för att klara sig kvar i superettan.

En nedflyttning skulle betyda stora förluster både sportsligt och ekonomiskt.

Det har blivit lite av tradition för Gais att ha kniven mot strupen i sista omgången i superettan. Det är tredje året i rad som allt avgörs i årets sista match.

– Det är ingen medveten tradition, såklart. Men tyvärr har det blivit så, säger Gais tränare Patrik Ingelsten.

Dramatisk säsong

Ingelsten har varit tränare under andra hälften av en dramatisk 2019-säsong. En säsong som har präglats av irriterade fans, vacklande sportsliga resultat och som kulminerade när tränaren Bosko Orovic fick sparken i somras.

– Det var väldigt tråkigt när Bosko fick lämna, men jag har levt i den här världen sen jag var 19 år. Det är baksidan av det här yrket, att det går så jädra fort ibland. Och det visste Bosko också om och vi pratade öppet om det, säger Patrik Ingelsten, som fick kliva upp från rollen som assisterande tränare.

Blev förlängt

Det som från början var en tillfällig konstruktion blev förlängt säsongen ut när resultaten började se bättre ut. Men det är ändå seger som krävs i säsongens sista match för att med säkerhet spela i superettan 2020.

Hur har du blivit mottagen som tränare?

– Som tränare är mitt mål att mina spelare ska vara så bra som möjligt. Sen blir vi, både ledare och spelare, bedömda av supportrar och sponsorer. Man vill genom ett hårt och bra arbete bli respekterad för det man gör. Det finns alltid folk som har åsikter. Det är något man får leva med i det här yrket.

2020 är också året då det omskrivna nya tv-avtalet träder i kraft. Klubbarna i allsvenskan och superettan kommer att få rejält ökade ersättningar. Pengar som Gais behöver och som de inte kommer se skymten av om serien heter division 1 Södra.

– Det är inget vi pratar om. Både som spelare och ledare jobbar man stenhårt för att göra det så bra som möjligt för laget och klubben. Och det har varit mycket skriverier om pengarna det här året, så alla är medvetna om det. Men det får aldrig bli anledningen till vad vi gör, säger Patrik Ingelsten.

Förlust i senaste matchen

Med sig till söndagens säsongsavslutning har Gais en 4–1-förlust i senaste matchen. Men det är inte det tränaren och laget koncentrerar sig på.

– Senast mot Västerås gjorde vi faktiskt en väldigt bra första halvlek. Sen gjorde de 1–0 på en omställning. Egentligen hade vi full kontroll på hela första halvlek förutom en gång och då gör de målet.

Och det är där fokus ligger för att säkra nästa års superettan-spel.

– All heder till grabbarna som ändå jobbar och kämpar och sliter i 93 minuter. Trots att vi till slut låg under med 4–0 så försökte de och det är något som är väldigt positivt att ta med sig in i sista matchen. Vi har lagmoralen och jobbar stenhårt för varandra och vet att det är grunden till det vi har gjort under hösten.

Finns det några hemliga vapen inför söndagen?

– Vi ska inte göra så mycket annat än vad vi brukar göra. Jag är besviken över Varbergs-matchen men matcherna dessförinnan är jag jättenöjd med, Öis och Norrby och J-Södra. Och fram tills Västerås gjorde 2–0 var det bra. Så vi ska fortsätta på den banan vi är inne på.

Förutsättningarna för Gais:

l Gais och Trelleborg har båda 31 poäng. Gais har sämre målskillnad och ligger på platsen precis ovanför kvalstrecket. IK Frej Täby ligger två poäng bakom Gais med bättre målskillnad. Om Frej slår Öster borta samtidigt som Gais inte vinner är Gais nere på kvalplats.

 

l Botten av tabellen:

Trelleborgs FF 31

Gais 31

IK Frej Täby 29

IF Brommapojkarna 27

Östers IF 26

Syrianska FC 25