Sport.

2020-01-24 10:31
I en annan tid. Jo, så här kan det se ut i Göteborg igen om ett antal månader. Kathy McKenney-Ek klättrar leden Tuborg i stadens största klätter­område Utby.  Bild: Daniel Breece
I en annan tid. Jo, så här kan det se ut i Göteborg igen om ett antal månader. Kathy McKenney-Ek klättrar leden Tuborg i stadens största klätter­område Utby.
Puffetikett
ETC Göteborg

Klättrarna som tycker det är toppen i Göteborg

En sport där man vill ha det torrt och varmt, på en kust där det är blött och kallt. Göteborgs Klätterklubb har ägnat sig åt utomhusklättring sedan mitten av 70-talet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Tjusningen med klättring sägs vara äventyret, utmaningen och att övervinna sina rädslor.

– Det är en livsstilssport. Man sugs in. Ibland bara man drar ut och hänger med kompisar, dricker kaffe i skogen och fikar en massa. Andra dagar vill man bara klättra, klättra, klättra, säger Mattias Bermell Rudfeldt som är ordförande i Göteborgs Klätterklubb.

Det finns flera klätterklubbar i Göteborg, och det som skiljer Göteborgs Klätterklubb från de andra är just fokuset på utomhusklättringen.

– De flesta som klättrar sysslar med inomhusklättring för att det är lättare. Det är lika tillgängligt som vilket SATS-gym som helst.

Men vid klättring utomhus brottas man med ett antal utmaningar. En av dem är tillgången till själva naturen, till klipporna.

– I alla våra utbildningar och aktiviteter förmedlas vikten av att behandla naturen med respekt och visa stor hänsyn för närboende, säger Mattias Bermell Rudfeldt.

I Göteborg är det ofta på kommunal mark som klätter­leder finns. Men en fin klippa kan lika gärna ligga på privat mark.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Vi har en rullande verksamhet som är diskussioner med markägare. De vill ofta inte ha så mycket trafik in på sina områden. Och det sliter på naturen att man går omkring i vildmark.

Kan störa fågellivet

Andra intressegrupper kan också opponera sig mot klättringen.

– Det kan störa fågelliv, så vi behöver vara överens med fågelskådare. Vi vill ha tillgång till klipporna, men fågelskådarna vill att fåglarna ska få vara för sig själva. Oftast hittar vi bra kompromisser.

Grunden i arbetet i klubben handlar om att bedriva klättring utan att förstöra för kommande generationer och utan att modifiera naturen.

– Om något är för svårt nu så kanske någon kommer uppskatta det senare. Det är inte vår uppgift att förstöra någonting.

Göteborgs Klätterklubb har också en sektion enbart för tjejer, som kallas för Ninja.

– De senaste 20 åren har det blivit fler tjejer inom klättring och Ninja är ett nätverk för dem. Det provades under ett år och alla var så nöjda att det har fortsatt.

Nu är 40 procent av medlemmarna kvinnor och i ungdomsgruppen är de över 50 procent. Bakgrunden till Ninja-gruppen var att sporten drogs med en machostämpel.

– I den perfekta världen hade inte Ninja behövts. Och det är en långsiktig utmaning. Hur kan vi skapa en klubb där ett kvinnonätverk inte behövs? För anledningen till att det finns är inte rolig.

Klättringen växer och klubben får fler och fler medlemmar varje år. Förra året hölls kurser för 120 elever. Föreningens instruktörer är fullbokade och nya utbildas löpande. Det är höga krav på instruktörerna.

– I fotboll är du i värsta fall en dålig fotbollstränare, och någon blir inte nästa Zlatan. Men är du en dålig klätterinstruktör kan någon lära sig fel och sedan skada sig eller värre.

Byter bultar

Ett annat viktigt säkerhetsarbete utförs av bultkommittén i klubben. De inventerar och byter borrbultar i Göteborgs­området.

– Det är mycket salt i luften på västkusten och ibland kan bultarna vara väldigt gamla, säger Mattias Bermell Rudfeldt.

Sveriges västkust är ju inte världens bästa ställe om man vill vara ute överhuvudtaget.

– Det är lite klurigt, men jäklar vad fina klippor vi har här. Jag är stockholmare egentligen, och det finns absolut klättring i Stockholm, men på västkusten är den bäst.

Mattias Bermell Rudfeldt

Ålder: 29.

Familj: Sambo och är nybliven far till en dotter.

Senast lästa bok: ”Jag rev av ­någon av Hamiltonböckerna av Jan Guillou.”

Favoritpodd: ”Stort fan av USA-podden, det är den enda. Sen finns det lite klätterpoddar.”

Göteborgs Klätterklubb

Bildad: 1973.

Antal medlemmar: Drygt 500.