Sport.

2020-09-04 14:30
Coronapandemin stoppade inte Göteborg Cup. Önnereds HK genomför den i stället enligt Svenska handbollförbundets direktiv för turneringar. Här syns Önnereds pojkar -07          i ett flygande anfall mot IFK Kristianstad i fjolårets Göteborg Cup. Bild: Anna Heier
Coronapandemin stoppade inte Göteborg Cup. Önnereds HK genomför den i stället enligt Svenska handbollförbundets direktiv för turneringar. Här syns Önnereds pojkar -07 i ett flygande anfall mot IFK Kristianstad i fjolårets Göteborg Cup.
Puffetikett
ETC Göteborg

Jättecupen kör på – trots pandemin

Så gott som alla stora evenemang har ställts in under det senaste halvåret. Men de kommande två helgerna ska 370 handbollslag spela Göteborg Cup i flera hallar runt om i staden. Hur är det möjligt?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Inget Gothia Cup, inget Partille Cup, inga konserter eller festivaler – sommaren har inte varit sig lik i Göteborg. Men arrangörerna för handbollsturneringen Göteborg Cup, Önnereds HK, ville inte ge upp årets turnering som spelas i september varje år. De har i stället jobbat hårt för att ta fram ett koncept som ska funka trots corona-restriktionerna.

– Det var aldrig riktigt nära att vi skulle ställa in. Under våren var det väl både hopp och förtvivlan. Men när Svenska handbollförbundet i juli kom med sina direktiv för turneringar bestämde vi ganska snart att vi kan genomföra cupen, säger Lars Berntsson, cupansvarig.

Populär turnering

Göteborg Cup är en populär försäsongsturnering som lockat ungdomslag från främst södra delen av Sverige och vårt grannland Norge under ett tiotal år. Sedan 2017 är även seniorlag välkomna, och turneringen spelas därför under två helger.

Nu börjar det dra ihop sig och Lars Berntsson känner att cup-organisationen är väl förberedd.

– Jag är alltid lite nervös innan det drar igång. Men det är klart att vid femtiden på fredag kommer jag att vara extra spänd på hur det kommer fungera med filmning av alla matcher.

Livesändning av turneringens samtliga matcher är en av de stora förändringar och anpassningar Göteborg Cup gjort i år. Någon publik är nämligen inte tillåten.

– Vissa cuper har gjort det tidigare, men vi har känt fram till nu att vi inte haft resurser och möjligheter att göra det. Men nu är livesändning det enda alternativet för anhöriga att se matcherna så det var det första vi beslutade om, säger Lars Berntsson.

Måste bo på hotell

En annan stor förändring på grund av coronapandemin är att Göteborg Cup inte kan erbjuda de hitresta lagen hårdförläggning i skolsal. I stället ges de möjligheten att bo på hotell. En lösning som är 600 kronor dyrare per spelare och ledare.

– Några lag har hoppat av på grund av detta. Framför allt lag med yngre barn. Som ledare känner man sig kanske inte trygg med att lägga elvaåringar i flera olika rum, och heller inte vad man tänkt sig som första övernattningscup. Men på juniorsidan och de äldre ungdomslagen har det varit extremt få avhopp.

Ingen matservering i matsal

Det blir heller ingen matservering i matsal när ungdomarna spelar nästa helg. Lagen får i stället hämta ut matpaket på Katrinelundsgymnasiet och äta dem på något passande ställe.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Kioskverksamheten i anslutning till hallarna kommer att vara mycket mindre än normalt i år. Dessutom har det planerats in mer luft i spelschemat eftersom endast spelare och ledare i den aktuella matchen får vara i hallen samtidigt.

– Efter en match ska lagen ut ur hallen innan nästa lag får gå in.  Till respektive hall tar vi in spelarna en väg och ut en annan väg. Vi kommer att använda många nödutgångar för att detta ska vara möjligt. Det finns heller ingen möjlighet att byta om eller duscha i omklädningsrummen.

Konstgräsplanen i Prioritet Serneke Arena kan inte användas i år på grund av restriktionerna om max 50 personer per hall. Det och det luftigare spelschemat har gjort att den yngsta åldersklassen strukits i år. Trots det – och att alla norska lag tvingats dra sig ur – är det nästan 370 lag som ska spela Göteborg Cup de kommande två helgerna.

Förra året var det knappt 500 lag.

För Önnereds HK, med både damlag och herrlag i högsta serien och en mycket stor ungdomsverksamhet, är inkomsten från turneringen enormt viktig för att verksamheten ska kunna bedrivas. Lättnaden är stor över att turneringen kan genomföras, men klubben räknar ändå med ett stort inkomstbortfall.

– Vi tappar i princip all försäljning i och runt hallarna och det kommer ju 100 färre lag. Klarar vi 50 procent av intäkterna jämfört med förra året är det jättebra, säger Lars Berntsson.

Kräver stor insats

Några andra lokala klubbar jobbar i sina hemmahallar, med till exempel filmning, men det krävs en stor insats av Önnereds medlemmar och föräldrar för att genomföra turneringen.

– Det pratas mycket om att det ideella håller på att försvinna, men det här ett fantastiskt undantag i så fall. Alla ställer upp. Många gör ett jättejobb. Vi har till exempel flera föräldrar som är hallansvariga och i princip kommer hit fredag lunch och inte går hem förrän söndag kväll.

Stort sug

Lars Berntsson räknar med att andra cuporganisationer kommer att följa hur Göteborg Cup lyckas med att genomföra den corona-anpassade turneringen.

– Vi känner att vi kommer att ha ögonen på oss. Jag har redan pratat med andra som frågat hur vi tänkt och gjort.

Suget efter att få komma igång ordentligt och börja spela matcher igen är stort bland de deltagande lagen, märker Lars Berntsson.

– Det är också en stor morot för oss för att genomföra den här cupen på ett bra sätt. Vissa åldersklasser har långa väntelistor, men det här måste bli bra och vi kan inte jaga in fler lag för att tjäna några kronor till.

Första matchen i Göteborg Cup 2020 har avkast klockan 17.25 i dag i ÖHK-hallen: IK Sävehof 2 möter Önnereds HK i damjuniorklassens grupp B.

Göteborg Cup

lrrangeras av Önnereds HK.

Spelas under två helger: Seniorer och juniorer 4–6 september, ungdomar 11–13 september.

370 lag och över 4 000 handbollsspelare deltar.

Totalt används 24 planer i olika hallar runt om i Göteborg. Till exempel Valhalla, Heidhallen, Lillekärrshallen, Lundbystrand, Rosendalshallen och Landala Sporthall.