Sport.

2020-08-08 14:00
Hon har nummer 15 på tröjan och går under smeknamnet Z internt i laget. Zigiotti avslöjar det italienska påbrået på mammas sida och Olme är ett finskt familjenamn på pappas sida.  Bild: Per Montini
Hon har nummer 15 på tröjan och går under smeknamnet Z internt i laget. Zigiotti avslöjar det italienska påbrået på mammas sida och Olme är ett finskt familjenamn på pappas sida. 
Puffetikett
ETC Göteborg

”I år är det SM-guld som gäller”

Möten med allsvenskans tre andra topplag på tio dagar. Nu är Rosengård och Linköping avklarade och Göteborg FC toppar fortfarande tabellen.

”Det är klart vi velat ta sex poäng på de två matcherna, men fyra får vara bra”, säger mittfältsstjärnan Julia Zigiotti Olme.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I morgon väntar svenska mästarna Piteå borta.

– Det blir en tuff match, men klarar vi att spela vårt spel så tar vi tre poäng där, tror Julia Zigiotti Olme.

Göteborg FC:s offensiva mittfältsmotor uppskattar matcherna som varit mot de två toppkonkurrenterna.

– Tidigare har vi spelat mot lag som backat hem väldigt mycket. Nu blev det lite mer ytor. När vi mötte Rosengård hade de första halvlek, men sen i andra tycker jag att vi tog över. 1–1 var väl rättvist. Mot Linköping kontrollerade vi spelet, vann med 2–0, och de hade inget hot mot oss.

I den senare matchen blev Julia utbytt i halvtid på grund av det komprimerade spelprogrammet.

Annorlunda matcher

Hon tycker, för egen del, att det har gått bra så här långt i årets allsvenska. Det blir annorlunda med så tätt matchande.

Dessutom spel utan publik.

– Jättetråkigt så klart. Men vi ska inte klaga, vi får ju spela fotboll som vi älskar. Fast känslan kan ju ibland bli som en träningsmatch på försäsongen i och med att publiken saknas. Det blir annorlunda för alla inblandade också i och med att allt som sker på planen hörs så mycket bättre.

Även Julias italienska temperament och snack kanske hörs mer än vanligt.

Har domarna ögonen på dig?

– De flesta domarna har varit flera år i allsvenskan och de vet hur olika spelare fungerar. De har väl koll på mig och säger till ibland. Men jag försöker hålla mig lugn. Jag är som jag är och det vet ju mina lagkamrater också. Jag har blivit bättre på att släppa en situation och gå vidare.

Hon har en italiensk bakgrund med en mamma från Italien och när det gäller fotboll så har det hela tiden handlat om Juventus.

– Hela släkten har alltid hållit på Juventus och jag kollar dem också så ofta jag hinner. Sen har Alessandro Del Piero alltid varit en stor förebild. Han gjorde mycket mål och var en otroligt bra spelare.

Hur startade din egen fotbollskarriär?

– Jag började spela som femåring i Bollstanäs SK i Upplands Väsby norr om Stockholm. När jag var 14 år var jag uppe i A-laget. Senare gick jag till AIK i ett år, därefter Hammarby i två och ett halvt, innan jag värvades till Göteborg FC 2018.

Julia tycker att hon alltid varit en offensiv spelare. När hon kom till Göteborg var hon anfallare, men med tiden har hon gått ner till offensiv mittfältare i en fri roll.

– Jag är som bäst med boll, komma rättvänd och hitta instick och även gå på avslut. Sedan min spelförståelse, att hitta rätt ytor att ligga i.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Rosengårds sportchef och landslagslegendaren Therese Sjögren sa i en intervju inför säsongsstarten att Julia Zigiotti Olme är ”navet” i guldkonkurrenten Göteborg FC.

Vad säger du om det?

– Jag vet inte, men det är såklart jättekul att hon som varit en sån stor spelare tycker så.

Det ser ut så här långt som att det är Rosengård, Linköping och Göteborg FC det handlar om i år.

– Vi har ramlat lite på målsnöret de två senaste säsongerna så nu i år ska vi bara vinna. Det är det vi satsar på förstås. Men det finns inga lätta matcher i allsvenskan även om det blir mycket fokus på toppmatcherna och är viktigt att ta poäng här.

Spel utomlands

På sikt har Julia som målsättning att bli proffs i något annat land.

– Man vill ju kunna ta steget utomlands och testa på det livet, se hur det känns. Jag har alltid varit sugen på engelska ligan. Den har vuxit under åren och det är en väldigt bra liga. Men jag känner ingen stress över det. Nu är jag här och det är det som gäller.

Hon är också proffs på hemmaplan och kan livnära sig på fotbollen, vilket hon tycker är ”otroligt skönt.”

– Jag kan lägga all fokus på fotbollen och göra det så bra jag kan. Jag kan exempelvis gå ner på gymmet och köra rehab efter träning om jag vill, bara för att kunna vara så pigg som möjligt till matcherna.

Något som är extra viktigt denna säsongen.

– Det är ju oftast bara tre-fyra dagar till nästa match. Dagen efter match är det återhämtningsträning, sedan ledigt en dag, sedan en dag med lite tuffare träning och efter det ”dag innan match-träning”. Det blir inte så mycket fotbollsträning som man är van vid. Vilan är viktig för att det är ett så tajt schema.

Grönvitt favoritlag

Alltså återhämtning och fokus på att bli spelklar till nästa match, inte tänka så mycket.

– Vi har ett jättebra medicinskt team som hjälper oss med förberedelserna till varje match.

Livet utanför träning och matcher – vad gör du då?

– Vi hänger några i laget, går på stan, går ut och fikar, kanske vid Delsjön om det är fint väder. Det handlar om att umgås med vänner, koppla av från fotbollen. Vi spelar mycket spel, kort, sällskapsspel, kubb och lite basket. Allt utom fotboll.

Följer du annan fotboll?

– Jag tittar på så många damallsvenska matcher som möjligt och herrallsvenskan så gott det går. Brukar kolla IFK och Hammarby när de spelar. Jag har ju en del tid hemma.

Hammarby är favoritlaget i herrallsvenskan, följt av Blåvitt.

– Jag var inte så länge i AIK så att det hann sätta sig, konstaterar Julia.

Förra året var det VM, folkfest och bronsfirande. Hur känns det när du tittar i backspegeln?

– En otrolig känsla. Jag hade aldrig trott att det skulle gå så snabbt för mig efter bytet från Hammarby till Göteborg. Men det har så klart varit ett mål att komma med i landslaget och spela mästerskap. Känns häftigt att ha varit med om det och förhoppningsvis ta en plats i nästa mästerskap.

Läs vidare på nästa sida: Månadens sportkalender

Julia Zigiotti Olme

Ålder: 22 (född på julafton 1997).

Yrke: Fotbollsspelare.

Klubb: Kopparbergs/Göteborg FC, sedan 2018 (kontrakt till 2021).

Position: Offensiv mittfältare.

Tidigare klubbar: Bollstanäs SK –2014, AIK 2015, Hammarby 2016–18.

Främsta merit: VM-brons med A-landslaget 2019. Tidigare även spelat i Sverige U17, U19 och U23.