Sport.

2019-07-31 11:00
  • HK Ankarets Gustav Swedmark upp i en block när Hampus Dalqvist från GBHC skjuter i SM-finalen i Ulricehamn 16 juni.  Bild: Niclas Dovsjö
    HK Ankarets Gustav Swedmark upp i en block när Hampus Dalqvist från GBHC skjuter i SM-finalen i Ulricehamn 16 juni.
Puffetikett
ETC Göteborg

Hon vill ge sporten ett lyft

Hon är den första kvinnan som är förbundskapten för handbollsherrar i Sverige. För några veckor sedan kom Heléne Bernhardtz hem från EM i beachhandboll – och nu förbereder hon höstens World Beach Games.

Att som kvinna träna och leda ett herrlag är fortfarande ovanligt, men Heléne Bernhardtz fäster ingen större vikt vid det.

– Jag vet inte om det är någon fördel att vara kvinna eller man. Jag tänker att jag tränar ett lag, för mig spelar det ingen roll om det är killar eller tjejer.

Hon tog över rollen som förbundskapten i våras efter att ha varit överledare och coach för herrlandslaget i två år.

Det första internationella mästerskapet som förbundskapten gick inte så bra som Heléne Bernhardtz hade hoppats och förväntat sig. Målsättningen var att komma topp tre i EM, men Sverige slutade på en tiondeplats.

– Vi gjorde en bra turnering men vi förlorade fel matcher. Vi förlorade två matcher och då fick vi inte spela om plats ett till åtta. Vi mötte regerande Europamästarna Spanien i match om nionde och tionde plats, säger Heléne Bernhardtz.

Själv aldrig spelat ute

Turneringen var större än någonsin med tjugo tävlande nationer. Och nivån var hög.

– Det kommer in många nya bra länder. Men vi är fortfarande fyra i världen, för vi kom fyra i VM förra året.

Den fjärdeplatsen gjorde att landslaget är kvalificerat till World Beach Games i Qatar i oktober.

Heléne Bernhardtz har själv aldrig spelat beachhandboll, utan varit coach och ledare sedan dag ett. Hennes år som inomhushandbollsspelare hade slitit för hårt på kroppen.

– Jag hade gärna spelat, men man måste ju hålla ihop också.

2015 flyttade Heléne Bernhardtz hem till Göteborg efter att ha tillbringat 15 år i Dalarna. Direkt efter flytten var hon med och bildade Göteborg Beach Handball Club (GBHC), som är Sveriges första renodlade klubb för beachhandboll.

Beachhandboll är inte samma sak som ”handboll på sand” vilket är en vanlig missuppfattning. Det finns ett antal utomhusturneringar för handboll där underlaget är sand, där reglerna är tagna från inomhushandbollen, medan reglerna i beachhandboll skiljer sig väsentligt från dem. Den som ser beachhandboll för första gången kan nog undra vad det är hen tittar på.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Min första kontakt med beachhandboll var när jag tittade på ett SM. Jag tänkte att det här var en märklig sport! Sen tittade jag mer och mer och blev biten, säger Heléne Bernhardtz.

Snurrar och japanare

I handboll på sand är det mycket kroppskontakt och hårt fysiskt spel, precis som i inomhushandboll. I beachhandboll är det ingen kroppskontakt på samma sätt. I försvarsspelet hoppar man och blockar, istället för att bromsa motståndaren med kroppen.

– När man förstår varför det inte är någon kroppskontakt, och inser hur tekniskt avancerat det är med snurrar och ”japanare” så faller mer på plats. När man är mitt i en snurr kan man inte ha någon som kommer och puttar en i sidan, för då skadar du dig.

Snurrar och japanare – när man hoppar, fångar bollen i luften och skjuter innan man landat – är en integrerad del av beachhandbollen. Spektakulära mål som görs på sådana sätt ger nämligen två poäng. Även straffar och mål som görs av målvakter ger två poäng.

En match spelas i två perioder, set, som varar i tio minuter. Om lagen vinner varsitt set spelas en ”shootout” där båda målvakterna finns på planen och en utespelare från ena laget. Utespelaren passar sin målvakt som antingen skjuter på mål eller passar tillbaka till utespelaren som då har tre sekunder på sig att avsluta. Det lag som fått flest poäng under shootouten vinner matchen.

Prat om svensk tour

I Sverige finns inget seriespel i beachhandboll. När GBHC ville spela mot andra än sig själva fick de vända sig söderut.

– Det finns inte många lag i Sverige. När vi startade var vi de första. Vi hade inte många att spela mot, så vi fick åka ut i Europa och spela.

I Europa är sporten mer etablerad och organiserad. European Beach Handball Tour (EBT) är den stora internationella tävlingen som anordnas runt om på kontinenten.

Danmark har en egen tour med spel varje helg. I Sverige finns diskussioner om att starta upp något liknande.

– Man pratar om att ha en egen tour, men vi kanske inte ska börja med att ha spel varje helg. Intresse finns, men det gäller att få det på plats också, säger Heléne Bernhardtz.

Att få igång tävlingsspel här hemma har också en ekonomisk aspekt. Klubben har inga sponsorer och resorna ut i Europa kostar.

– När vi har åkt iväg har spelarna betalat själva. Vi hoppas att vi ska få ett samarbete med någon sponsor, för vi kommer inte ifrån det att vill man spela på touren så är det utomlands.

Nu drar klubbens olika lag igång med träningar efter ett litet semesteruppehåll. Men för herrarnas seniorlag ser det lite annorlunda ut. Sex spelare i laget spelar även i landslaget och för dem väntar World Beach Games i oktober.

– Det är inte så mycket aktivitet på herrarna i klubben under den tiden som det är mycket verksamhet i landslaget.

På frågan vad som driver henne svarar Heléne Bernhardtz:

– Jag vill att fler ska få ta del av beachhandboll. Jag vill att det ska bli en stor sport. Jag vill vara med och sprida den i Sverige.

Läs vidare på nästa sida: Veckans sportkalender

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Beachhandboll

Spelas på en plan som är 27 gånger 12 meter, med minst 30–40 centimeter sand. Målen är tre meter breda och två meter höga.

Sverige har två stora beachhandbollturneringar, OV Beach i Helsingborg och Vintrosa Beach Handball Cup. Beachhandboll grundades i Italien 1992 på grund av brist på inomhushallar. Det första EM:et i beachhandboll spelades år 2000, det första VM:et 2004.

Det finns cirka 60 stycken beachhandbollsplaner runt om i Sverige, men bara en i Göteborg.

Helene Bernhardtz

Ålder: 38.

Bor: I Göteborg med familj.

Gör: Sitter i styrelsen för GBHC, tränar flera lag i klubben och är förbundskapten för herrarnas landslag.