Sport.

2019-04-05 14:15
Gothenburg roller derby under en match mot Copenhagen Roller Derby 2017.  Bild: Riot dad
Gothenburg roller derby under en match mot Copenhagen Roller Derby 2017. 
Puffetikett
ETC Göteborg

Historiskt SM i Angered

Crime City Rollers från Malmö är storfavoriter när eliten kommer till Angereds Arena i helgen för att spela SM i roller derby.

”Jag förväntar mig roller derby på väldigt hög nivå och spännande matcher”, säger Jonna Runesvall, projektledare för arrangemanget.

Det är första gången någonsin som ett fristående SM i roller derby avgörs. Sporten har sedan 2013 spelat sitt mästerskap under SM-veckan där ett flertal idrotter samlas.

– SM-veckan – varken den på sommaren eller på vintern – passar in i säsongen för de svenska lagen som spelar internationellt. Tillsammans med skridskoförbundet har vi därför bestämt att köra det separat, säger Jonna Runesvall från Dock City Rollers, som tillsammans med Gothenburg Roller Derby och Västsvenska Roller Derbysällskapet arrangerar SM.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Sex inbjudna lag spelar helgens SM för damer och ickebinära. Malmölaget Crime City Rollers är rankat topp tio i världen och får anses vara stora favoriter. Dock City Rollers från Göteborg är topp 50 i världen men får svårt att rubba laget från Skåne. Dessa två lag är bäst rankade i SM och därför direktkvalificerade till semifinal.

– Vi förväntar oss ett väldigt spännande kval där övriga lag spelar om de andra semifinalplatserna. Jag tror att vi får se roller derby på väldigt hög nivå under helgen. Det kommer att bli väldigt kul att få se internationellt sett bra lag som möts på svensk mark.

Inget seriespel i Sverige

Något seriespel har inte funnits i Sverige denna vinter. Det är svårt att kombinera det med de internationella matcherna, som ofta är viktigare för många lag.

– Men det har spelats många matcher i Sverige ändå. Man bjuder in lag som ligger i närheten av ens egen ranking – både svenska och internationella lag. Crime City Rollers, som ligger högt på rankingen, vill spela mycket mot amerikanska lag till exempel, säger Jonna Runesvall.

För publikens skull hoppas Jonna Runesvall att spelaren Malmö Curly Håår finns med i det Crime City Rollers som kommer till SM.

– Det är en väldigt framstående jammer som är stor internationellt. Sedan har vi vår egna Fräulein F. Reckless som också är en väldigt bra jammer.

Hur mycket publik hoppas du på?

– Jag hoppas på fullsatt. Det går in 300 personer i Angered Arena. Jag hoppas det kommer lokal publik och jag vet att det är folk som följer med sina lag och hejar på.

Växande sport

Roller derby är en starkt växande sport och Jonna Runesvall tycker att det finns flera anledningar att ta sig till Angered Arena under helgen för att titta.

– Det är en publikvänlig sport med snabba vändningar och det händer väldigt mycket den timmen som matchen pågår. Den är enkel att förstå sig på även om man inte kan alla regler. Kommentatorer finns alltid på matcherna som förklarar vad som händer på planen.

Jonna Runesvall lyfter fram den sportsliga andan som finns inom roller derby och tror att det som vanligt blir trevlig stämning när lagen träffas.

– Vi är samlade runt en liten sport med en ryggrad att man tar hand om varandra. Det är väldigt lite rivalitet även om det finns en tävlingsanda. Det finns en stor kamratskap mellan lagen. Bjuder man hit ett lag på match så bor spelarna hemma hos spelarna i laget som bjuder in. Man sover helt enkelt i en soffa i motståndarens vardagsrum, säger Jonna Runesvall.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Så spelas Roller derby

Roller derbymatcher spelas i två perioder där varje period är uppdelad i ”jams” – korta sekvenser med 30 sekunders paus mellan sig. Vid varje jamstart ställer båda lagens så kallade blockers upp, liksom respektive lags jammer. Poäng delas ut för varje motståndarblocker jammern passerar. Blockerns uppgift är att hindra (blocka) motståndarnas jammer och samtidigt hjälpa sin egen jammer att lättare komma förbi. Laget med flest poäng vid matchens slut har vunnit.

Lagen som spelar SM

Crime City Rollers, Malmö

Luleå Roller Derby

Norrköping Roller Derby

Uppsala Roller Derby

Dock City Rollers, Göteborg

Gothenburg Roller Derby